Изборът на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура ще се състои на 3 октомври

Изборът на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура ще се състои на 3 октомври

След като миналата сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи избора на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура за днес заради заболяване на единия кандидат -Емилия Русинова, се оказа, че тя е депозирала в администрацията на кадровия орган болничен лист, който е до дата 28 септември, поради което вторият опит изборът да се проведе ще е на 3 октомври. Другият кандидат Бойко Атанасов е уведомен за промяната в датата за събеседване.

Апелативната специализирана прокуратура към момента се ръководи временно от Николай Найденов, тъй като през март Даниела Попова подаде молба за освобождаване от длъжност по лични причини.

Междувременно прокурорската колегия изслуша и избра досегашния прокурор в Софийска районна прокуратура (СРП) Пламен Петков за районен прокурор на Сливница.

Пламен Петков е завършил висшето си юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" през 2001 година. Има 14 години и 3 месеца юридически стаж. От 2004 година до 2005 година е следовател в Окръжната следствена служба в Ямбол, след това до 2006 година е следовател в Столичната следствена служба, а оттогава до днес прокурор в СРП.

В началото на изслушването си кандидатът посочи приоритетите, към които трябва да се насочи бъдещият ръководител на РП-Сливница: повишаване на работата на прокурорите и служителите, подобряване на взаимодействието с Окръжна прокуратура – София с цел уеднаквяване на практиката, намаляване на броя на делата, решени извън разумния срок, както и регулярно провеждане на обучителни семинари.

Кандидатът посочи, че една от основните му цели, ако бъде избран за административен ръководител, ще бъде оптимизирането на структурата на РП-Сливница, чрез създаването на два отдела – "Криминален" и "Икономически". Прокурор Петков се ангажира и с това да работи в посока на внедряване на електронния документообмен, засилване на сътрудничеството с органите на МВР, ангажирани с разследващата и оперативно-издирвателната дейност, както и засилване на диалога с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Не на последно място за него е важно повишаването на професионалната квалификация на служителите и обвинителите в прокуратурата.

Гергана Мутафова му зададе въпрос каква е визията му за щатната численост в РП-Сливница и как вижда обвинението в контекста на прекрояването на съдебната карта.

Според Петков служители там са достатъчно, но четиримата прокурори, които работят в РП-Сливница, според него са недостатъчни. Необходими са още трима, смята кандидатът. "Ролята на РП-Сливница е много важна и не смятам, че се налага закриването й присъединяването й към някоя друга прокуратура", заяви Петков по отношение на втората част от въпроса.

Калина Чапкънова пък го попита относно мотивацията му да кандидатства за ръководител на РП-Сливница, при положение, че живее в столицата.

"За мен кандидатстването за ръководител на РП-Сливница е кариерно израстване. Аз не съм заемал ръководна позиция и това е и едно предизвикателство. Аз живея в Югозападния район на София, но общо взето ще стигам по-бързо до РП-Сливница, отколкото до СРП", отговори Петков.

Кандидатурата му бе подкрепена единодушно със 7 гласа "за".

Още по темата

Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство с албанския си колега

Предишна новина

Започва организационната дейност по закриването на 11 районни прокуратури

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    2 | нерегистриран
    12
    -2

    От утвърдената практика на ВСС- който боледува, ръководител не става!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.