Избраха новите министри с викове и словесни престрелки в НС

Избраха новите министри с викове и словесни престрелки в НС
снимка: БГНЕС

Румен Радев: Смяната на министри е опит за печелене на време

Опит за печелене на време, от който губи България. Така президентът Румен Радев коментира рокадите в правителството от Велико Търново, където е на посещение. Рокадите в кабинета бяха узаконени с гласуване в Народното събрание малко по-рано днес. По този начин държавният глава изрази своето неодобрение от промените в правителството.

„Няма доверие в управлението. Ние трябва така да направим, че да имаме управление, чийто приоритет да бъде сигурността и благоденствието на българския народ, а не интересите на бизнес кръгове“, заяви още Радев.

Попитан дали поведението му на президент е едностранно в настоящата ситуация, Радев заяви: „Вземам страната на хората и искам да видя управление, което да налага и да бъде пример за законност и спазване на Конституцията, а не да ги погазва“.

Държавният глава отказа да коментира съобщението на ДАНС, че неговият съветник Пламен Узунов е поискал „строго секретна“ информация от Агенцията преди месец.

Петимата нови министри встъпиха в длъжност. Това стана възможно с вота в пленарната зала, който показа резултат от 116 гласа „за“, 89 „против“ и без „въздържали се“.

Вотът беше общ – за освобождаването на старите и назначаването на новите министри в кабинета „Борисов – 3“. С този резултат рокадите в кабинета бяха узаконени.

Клетва като министри положиха: гл. ком. Георги Терзийски като министър на вътрешните работи, Лъчезар Борисов като министър на икономиката; Кирил Ананиев като  министър на финансите; Костадин Ангелов като министър на здравеопазването; Марияна Николова като министър на туризма.

Точката с рокадите беше включена като извънредна и първа в дневния ред за работа на парламента за петъчното заседание. Самото предложение за персонални промени в кабинета беше внесено в НС вчера, след коалиционния съвет.

Скандирания, викове, тропане по депутатските банки и остри словесни престрелки между управляващи и опозиция белязаха дебатите преди самото гласуване.

Денят в парламента започна с призиви от опозицията в Народното събрание да дойде самият премиер Бойко Борисов, който да обясни и мотивира предложени промени в правителството.

В същото време от ГЕРБ обърнаха внимание на вечерния протест в 15-тия ден от началото на недоволството в столицата, където за трети път при протестиращите в „триъгълника на властта“ и събралото се множество пред сградата на президентството отново слезе самият държавен глава Румен Радев, който за трети път изказа позицията си и отново заяви: "Мутри вън!“. В декларация от парламентарната тази сутрин председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова определи поведението на президента като „непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията“.

„С вдигнат юмрук и подбуди за метежи срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук" подозрително съвпадат. Вместо да зове за спазването на законите президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече, член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент", заяви д-р Дариткова и допълни, че  е крайно време е президентът ясно да заяви „претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република“.

Декларацията обаче беше прекъсната от викове „Оставка“ от страната на групата на БСП в пленарната зала. На свой ред левицата взе думата и по познатата вече теза отново настоя за покана към министър-председателя.

„Днес, когато се предлага подмяна на кабинета, подмяна, която не удовлетворява българските граждани, не удовлетворява народните представители от тази част на залата - него го няма. Сега стои и чака вие да направите това, което си мисли той, че ще му спаси властта", заяви от трибуната Георги Свиленски от БСП,  докато в същото време от ГЕРБ върнаха жеста и на свой ред скандираха „Оставка“.

След кратък дебат и спор за причините, довели до искането на оставки и промени в правителството, председателят на НС Цвета Караянчева обяви 15-минутка почивка, а след нея съобщи на депутатите, че премиерът Бойко Борисов няма да дойде в парламента.

"Той прави своите промени в Министерски съвет, но няма пречка г-н Дончев като вицепремиер да ги представи. По тази причина тук са и тримата вицепремиери", заяви Караянчева и дебатът тръгна наново с декларация на лидера на БСП Корнелия Нинова, а след нея последва и самото гласуване.

След като рокадите бяха одобрени от депутатите, оставка като народен представител подаде бившият вече министър Владислав Горанов, като тя беше приета с 104 гласа “за”, 2 “против” и 7 “въздържали се”. След като Народното събрание назначи Кирил Ананиев за министър на финансите, Владислав Горанов трябва да се върне като депутат в парламента, но с желанието си да напусне, депутатското му място се дава на музиканта Калин Вельов, който ще трябва да положи клетва като депутат за втори път, след като само преди дни влезе в редиците на народните представители на мястото на Джема Грозданова. 

Първи коментар за промените още в началото на деня направи бившият здравен и настоящ финансов министър Кирил Ананиев.

„Връщам се в къщата, от която започна моят трудов стаж с голямо удоволствие. Не мога да кажа, че ми е олекнало, защото има много неща, които трябва да довършим в Министерство на здравеопазването. Убеден съм, че професор Ангелов и екипът ще завършат няколко много важни проекти, най-вече свързани с електронното здравеопазване. Предстои сериозно приключване на бюджета в условията на коронавирус. Няма да е лесно”, заяви на влизане в парламента Кирил Ананиев.

Още по темата

Акад. Георги Марков: В този вик срещу главния прокурор Гешев има пръст и онзи човек от Дубай*

Предишна новина

Нови мащабни промени в ЗАНН: Предупреждението на наказващ орган към нарушител ще подлежи на обжалване и протест

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.