Избраха ръководители на Окръжните прокуратури в Монтана и Търговище

Избраха ръководители на Окръжните прокуратури в Монтана и Търговище

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно (ВСС) избра за втори мандат Нина Борисова за окръжен прокурор на Монтана. В същото заседание кадровиците назначиха Дилянка Стоянова за ръководител на Окръжната прокуратура в Търговище.

Първа пред кадровиците се представи прокурор Борисова, която определи като приоритети за развитието на Окръжната прокуратура в Монтана през следващия си мандат - попълване на незаетите щатни бройки за прокурори и следователи, включително Районна прокуратура – Лом, спазване на вътрешно-организационните актове, касаещи окрупняването на Районна прокуратура – Монтана, осигуряване на равномерно натоварване в прокуратурите и извършване на периодични проверки по отношение спазването на принципа за случайно разпределение на делата и преписките и индивидуалната натовареност на прокурорите.

Сред заложените цели са ефективно осъществяване на електронния документооборот и повишаване на ефективността и качеството в дейността на прокуратурата и разследващите органи. Сред конкретните мерки са задълбочено изследване на върнатите от съда за доразследване дела и влезлите в сила оправдателни присъди, повишаване квалификацията на магистратите, периодично проследяване на мотивите на съдебните решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ, както и на постановените решения срещу България от ЕСПЧ, проследяване на прокурорската практика в региона и привеждането ѝ в съответствие със съдебната; подобряване и усъвършенстване на екипния принцип на работа, съкращаване сроковете за разследване; подобряване на комуникацията между прокуратурата, разследващите, контролните органи и КПКОНПИ.

Прокурор Борисова бе подкрепа от всички членове на Прокурорската колегия, като становища в нейна подкрепа изразиха Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Евгени Диков, които заявиха, че кандидатът има "административен капацитет, способна е да носи отговорност, при всяка възникнала ситуация е на първа линия, изградила е отлични професионални и колегиални отношения с магистратите и съдебните служители от района на окръжна прокуратура – Монтана, както и с административните ръководители в апелативен район – София".

Второто изслушване, което бе проведено от Прокурорската колегия бе на прокурор Стоянова, според която "администрирането на дейността на Окръжна прокуратура – Търговище следва да се основава на последователна работа за затвърждаване и подобряване на постигнатите резултати, като основно предизвикателство е реформата на съдебната карта и окрупняването на районните прокуратури в региона".

Сред основните й приоритети са спазване принципа за случайно разпределение на преписките и делата и упражняване на ефективна контролно-ревизионна дейност спрямо районните прокуратури. Прокурор Стоянова предвижда активизиране на работата по делата взети на специален надзор с цел приключване и внасянето им в съда в законовите срокове, както и подобряване срочността за приключване на досъдебните производства, периодичен анализ на всички оправдателни присъди и върнати дела за допълнително разследване. "След набелязаните мерки са провеждане на периодични съвещания между прокурорите от региона, повишаване ефективността на работата на следствения отдел, активно взаимодействие с МВР, ДАНС и контролните органи на регионално ниво и местните държавни органи с цел активизиране на дейността за разкриване на корупционни схеми, данъчни престъпления и други такива, ощетяващи държавния бюджет", посочи кандидатът.

Тя бе подкрепена единодушно от съдебните кадровици за ръководител на Окръжна прокуратура-Търговище, като кадровиците се обединиха, че "кандидатът е изключително почтен магистрат, отдаден на работата и притежаващ качествата да се справи като административен ръководител".

Задържаха алоизмамници рецидивисти в Бургас

Предишна новина

Как Христо Иванов (ще) подкрепи кандидатурата на Иван Гешев*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  За яснота | нерегистриран
  2
  -2

  За незнаещите и за вярващите на лъжи, както и поради твърде неясния Ви коментар:

  1. В МОП е правен финансов одит, про който не са открити нарушения;

  2. Борисова е завършила СУ "Св. Климент Охридски".

  3. Злобата Ви може да роди провокации и лъжи, но никога няма да Ви направи човек със стойностax52

 2. 1
  северозападняк | нерегистриран
  7
  -2

  Г-жо Борисова, не знам какво сте свършили през първия си мандат, но вземете разкарайте съдебният администратор на Окръжна прокуратура - Монтана, защото ако някога в далечното бъдеще вътрешен одит на ВСС провери документацията, ще се хванат за главата от средствата за "извънреден труд", които е присвоил и т.н. и т.н. Предложете му да пие кафето си пред работно време и да управлява автомивката си извън прокуратурата. Нищо, че е назначение на човека, на когото дължите много в професионалната си биография, все пак има и морал... или може би като за кадри на ПУЦ - Кутловица използвам архаични понятия...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.