Издание на Иво Прокопиев атакува инициатива за прозрачност в съдебната власт

Издание на Иво Прокопиев атакува инициатива за прозрачност в съдебната власт
Писмото до Лозан Панов, в което ВСС го информира за провеждането на срещата. Въпреки ясно заявената цел на разговора за постигане на повече прозрачност в съдебните актове, съдия №1 не се е появил на срещата, снимка: в-к "Монитор".

Задкулисният политико-икономически кръг "Капитал" "скочи" срещу прозрачността в Темида, пише вестник "Монитор". Почти седмица, след като главните редактори на 5 национални вестника се срещнаха с представители на съдебната власт, за да обсъдят как да се постигне по-голяма прозрачност в работата на Темида, флагманът на олигархичния медиен кръг "Капитал" излезе откровено клеветническа статия срещу инициативата, в която набърка по традиция и Делян Пеевски. В материала се спекулира с проведения разговор и се правят опити да се внуши, че едва ли не срещата има дух на задкулисност и тайни обвързаности и по традиция намесиха името на депутата и издател на "Телеграф медиа", само и само, за да обвържат с поредната си клевета името му в Гугъл. Без той изобщо да е присъствал на срещата и без да има нищо общо с три от представените на нея издания. 
 
Друг момент, който "Капитал" пропуска е, че противно на техния маниер на действие, за диалогът във ВСС съобщиха както от самата институция, така и участвалите в него медии. Реакцията на "Капитал" обаче е разбираема – от край време медиите около олигарха Иво Прокопиев (подсъдим за приватизация на 33% от държавния дял в ЕВН) и близките му Огнян Донев (подсъдим за неплащане на над 60 млн. лв. данъчни задължения), Цветан Василев (подсъдим за източването и фалита на КТБ) и Сашо Дончев се борят да внушат на всички, че у нас медии и съдебна власт работят в условия на непоносима цензура и натиск и само въпросните подсъдими босове и техните протежета могат да "решат тези проблеми", коментира "Монитор".
 
Същите даже успяха да вкарат в последния мониторингов доклад на ЕК за България и абзац, че медиите у нас били толкова зле, че прецаквали напредъка на страната в съдебната реформа. Автор на въпросното съждение се оказа не кой да е, а верният на капиталци председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, който дори направи тур за овации по няколко евроинституции, за да лобира срещу България. Панов, апропо, бе и единствения от тримата големи в Темида и ВСС, който не присъства на срещата на представителите на съдебната власт с медиите, въпреки че имаше изрична покана за това, допълва изданието.
 
Междувременно, на фона на очевидния отказ на шефа на ВКС Лозан Панов да седне на една маса с колегите си и с представители на медиите, за да обсъди възможностите за по-голяма прозрачност в съдебните решения, свързаното с Фабриката за фалшиви новини НПО "Правосъдие за всеки" обяви поредния марш в подкрепа на съдия №1. При това с аргумента, че Панов бил единственият, който отстоявал "правото и независимостта на съда от политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство в състава на ВСС", заключава "Монитор".
 
Медийната инициатива "Правосъдие на светло" стартира след поредния случай на необясними оправдателни присъди у нас – тези по делото "Алабин". В следствеи на нея бе проведена и среща между представляващият ВСС Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Чолаков, както и членовете на съвета и говорители на съдебната и прокурорската колегия Цветинка Пашкунова и Даниела Машева и лавните редактори на пет национални вестника - "Монитор", "Телеграф", "24 часа", "Труд" и "Стандарт".
 
Основна тема на разговорът бе именно подобряването на комуникацията с медиите, повишаване публичността и информираността на гражданите за постановявани актове от органите на съдебната власт. По време на срещата бяха договорени възможностите за това ВСС да намери удачен подход, чрез който да окуражи съдиите по конкретните дела да излизат пред обществеността чрез посредничеството на медиите, за да обяснят своите съображения, въз основа на които са взели решението си. По време на разговора бяха представени и предприетите от съвета мерки и действия за подобряване на информационната политика и проактивния подход на комуникацията с медиите. Участниците в срещата се обединиха около идеите за съвместни срещи с участието на административни ръководители и максимално широк кръг от ресорни журналисти по въпросите, касаещи информираността на обществеността за работата на органите на съдебната власт, както и за съвместни обучения.
 

Още по темата

Завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори

Предишна новина

Всички сме грешни, адвокат Доковска!

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  6
  -3

  В сайта хипотези има интересно четиво за Лозан Панов и др...!Добре е да бъде прочетено!

 2. 2
  Хан Вален | нерегистриран
  9
  -7

  Не е излишно на Петльвден да припомним на хамериканските медийни агенти, опериращи на български език и територия, че предателите винаги свършват зле. Пише го в евангелието. АМИН

 3. 1
  Ван Хален | нерегистриран
  9
  -11

  Прокопиев е подсъдим и има интерес съдиите да си мълчат и да не обясняват защо присъждат дадени присъди.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.