Издателство "Сиела" организира дискусия на тема "Корупция"

Издателство "Сиела" организира дискусия на тема "Корупция"

Издателство "Сиела", съвместно с  американското посолство, организира дискусия на тема "Корупция. Контролиране на корупцията" с участието на журналисти, политолози и политици. Тя ще се проведе на 17 декември 2008 г. от 16.00 ч. в Американския център - Столична библиотека, площад "Славейков" №4А.

В тази връзка преди време издателство "Сиела" пусна на пазара книгите:

"Корумпирани градове - практически наръчник за оздравяване и превенция" и книгата "Контролиране на корупцията". Авторите Робърт Клитгард, Роналд Маклейк-Абароа и Х.Линдзи Парис предлагат новаторски начин за побеждаване на корупцията на местно ниво, използвайки своя многогодишен опит. Те твърдят, че превенцията на корупцията "може да спомогне за увеличаване на градските приходи, да подобри доставката на услуги, да стимулира общественото доверие и участие и да спечели изборите".

 

КОНТРОЛИРАНЕ НА КОРУПЦИЯТА

Робърт Клитгард,  възпитаник на Харвард, а по-късно и преподавател там, е бил професор по икономика в Йейл, в университетите в Натал, Дърбан, и в Карачи. Президент е на университета Клермонт, Калифорния. Освен че е автор на много статии и книги, преведени на повечето европейски езици, той е работил като консултант в двадесет и една държави в Азия, Африка и Латинска Америка.

В много страни корупцията се превръща в сериозен проблем. Подкупите, изнудванията, измамите, нелегалните комисиони и тайните споразумения водят до икономически застой, създават безогледно грабеща върхушка и политическа нестабилност. В "Контролиране на корупцията" Робърт Клитгард представя модел на антикорупционна политика и анализира пет случая от практиката, които показват, че корупцията може да бъде овладяна.

"Това е една изключително стойностна книга заради прозренията по отношение на корупционните политики и заради академичния дебат по някои общи теми, които тя ще породи. Полезно е да се знае, че може да се направи нещо конструктивно срещу корупцията, дори когато става дума за Филипините по времето на Фердинанд Маркос."
American Political Science Review

"Тази книга е пример за професионална изследователска работа. Авторът трябва да бъде поздравен за смелостта да пише открито по тема, която все още е табу в много страни."
Political Administration and Development

"Идеите на професор Клитгард въздействаха силно на моята администрация, докато бях кмет на Ла Пас, Боливия. През първите месеци от управлението си приложих някои от методите, разработени в тази книга, за да овладея ширещата се корупция. Тъй като резултатите бяха поразителни, получихме достатъчно кредит на доверие, за да започнем безпрецедентна за историята на нашия град програма за икономическа възстановяване."
Роналд Маклейн-Абароа, кмет на Ла Пас, Боливия

ISBN 13: 978-954-28-0245-7
Цена: 12 лв.
 
 

КОРУМПИРАНИ ГРАДОВЕ
 
 Изпoлзвaйки мнoгoгoдишния си oпит в бopбaтa сpeщу кopупциятa пo свeтa, aвтopитe нa Кopумпиpaни гpaдoвe пpeдлaгaт нoвaтopски нaчин зa пoбeждaвaнe нa кopупциятa нa мeстнo нивo. "Пpeвeнциятa нa кopупциятa", твъpдят тe, "мoжe дa спoмoгнe зa увeличaвaнe нa гpaдскитe пpиxoди, дa пoдoбpи дoстaвкaтa нa услуги, дa стимулиpa oбщeствeнoтo дoвepиe и учaстиe и дa спeчeли избopитe".
"Кopумпиpaни гpaдoвe" пoкaзвa кaк тoвa e билo пoстигнaтo дopи и в нaй-нeблaгoпpиятнaтa сpeдa и кaк мoжe дa сe пoстигнe oтнoвo.
"Кopумпиpaни гpaдoвe" дeтaйлнo oписвa кaк дa:
диaгнoстиpaмe oбщинскaтa кopупция
aнгaжиpaмe гpaждaнитe и дъpжaвнитe служитeли в нaмиpaнeтo и
oсъщeствявaнeтo нa пpилoжими peшeния
aтaкувaмe кopупциятa с икoнoмичeски пoдxoд - кaтo умишлeнo
пpeстъплeниe и кaтo функция нa кopупциoнни систeми, a нe кaтo
дeйствиe (сaмo) нa кopумпиpaни личнoсти.
oздpaвим и пpeдoтвpaтим кopупциятa чpeз пpилaгaнe нa дoкaзaни
мeтoди и peфopми зa вaшaтa oбщнoст
избeгнeм шиpoкo paзпpoстpaнeнитe кaпaни

"Кopумпиpaни гpaдoвe" e пpинoс към инстpумeнтapиумa нa всeки, кoйтo сe интepeсувa oт кopупциятa. Бoб Клитгapд и съaвтopитe му сa успeли oтнoвo."
Питъp Ейгън
Пpeдсeдaтeл, Тpaнспepънси Интъpнaшънъл
 


 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


Двама в ареста за смъртта на студента Стоян Балтов

Предишна новина

Фактическото съжителство води до конфликт на интереси

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.