Издирван от Интерпол живее в София


Издирван от Интерпол с червена бюлетина живее в София. Не се крие и с охота разказва историята си. Има влязла в сила присъда, която трябва да излежава в бразилски затвор. Обяснява, че нашата страна няма спогодба с южноамериканската и затова няма кой да го пипне у нас:

"Всъщност ме осъдиха да не мога да излизам от България. Ако някога мина границата, веднага ще ме задържат. Аз обаче ще си умра тук. Единственото, което може да ми се случи у нас, е да ме задържат, но е логично след седмица съдът да ме пусне. Засега българските власти не са ми създавали никакви грижи", обяснява пред "България Днес" 63-годишният Златко Генев, пише Бгднес.бг.

Учителят по английски, който е и един от първите български културисти, през 2010 година бе арестуван с почти 4 кг кокаин на летището в бразилския град Ресифе. Осъден бе на 5 и половина години затвор, но лежа три и половина и на днешния ден миналата година получи условно предсрочно освобождаване.

Златко Генев е издирван с червена бюлетина

Разрешението за експулсиране от министъра обаче така и не бе подписано от съдия, както изисква бразилското законодателство. Затова Генев в продължение на месеци живееше на улицата, без да има работа, и очакваше съдбата си. До март, когато решил да се "самоекспулсира", както сам нарича уникалното си бягство през джунглите на Амазония.

"Беше ми издаден временен паспорт, с който не мога да напускам страната. Обаче ми свърши добра работа", спомня си Генев.

Само с дрехите на гърба си и с 1500 евро, които получава от близки, тръгва от Ресифе, където е по това време. Прекосява Амазонка с корабче, пътува над 500 километра с такси и така стига до граничната река Ояпок между Бразилия и Френска Гвиана. Между двете страни е построен 378-метров мост, но преминаването през него не е вариант за Генев, защото с документите, с които разполага, не може да излезе от страната.

"Добре че са индианските мутри, те са като нашите, за пари правят всичко", продължава беглецът.

Генев платил 1000 реала (над 300 евро), за да бъде прекаран от туземец с кану.

"Стовари ме близо до моста и обърна пирогата към Бразилия. Брегът обаче беше много висок и се наложи да драпам по склона. После се предадох на френските власти. Държаха се с мен много добре", спомня си Генев.

От граничарите разбрал, че индианците са го "изпързаляли" и за подобна услуга през реката взимали еквивалента на около 3 евро.

"В този момент за мен свободата нямаше цена", не съжалява Златко Генев.

Властите му разрешили да стигне със самолет до метрополията. От Френска Гвиана през Париж, в крайна сметка той се добрал до България. Междувременно обаче френските власти уведомили бразилските за беглеца. И докато пътувал към родината, той се сдобил с нова присъда - две години затвор за бягство.

Точно година след освобождаването му от пандиза Златко съжалява, че не е в Бразилия.

"Тук не знам рак ли съм или щука. Тия пет месеца, които съм в България, не съм видял нищо добро. Работа не мога да си намеря, никой от някогашните ми приятели не ми подаде ръка. Ако присъдата ми бе условна, щях да се върна там и да работя", кахъри се бившият учител по английски. Обаче казва, че и най-жалкото преживяване у нас е по-добре от затвора "Барето Кампело", където трябва да лежи.

"Животът ми там ще го вземат до една седмица", казва Златко Генев.

Боевски е пропял

"Голямо пеене е паднало", казва Златко Генев за олимпийския шампион Гълъбин Боевски, който също полежа в Бразилия, след като бе хванат с кокаин.

"Не може на втора инстанция да ти потвърдят девет години и четири месеца, а да лежиш 2 години. Там законът позволява да бъдеш освободен предсрочно, след като си излежал 2/3 от присъдата", коментира Генев.

"Това, което си мислят хората в България за освобождаването, мисля, че не е близо до истината. Не може да те пуснат след 2 години и от затвора направо на летището. Хората в този бизнес разбират как е станало. Не са пари: пеене, пеене, пеене трябва да е паднало", предполага Генев.

Обвинените за побоя над журналисти в Перник остават в ареста с косвени доказателства

Предишна новина

Сакскобургготски се оплака от политическа вендета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.