Изговориха се много неверни неща

Изговориха се много неверни неща

"С приетите промени се връща статуквото от преди Тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Напоследък се изговориха доста неща, част от които бяха неверни. Може би и политическата конюнктура, приближаващите избори е това, че Комисията в някои свои действия ще засегне и олигархични интереси, водят до такива коментари". Това каза пред БНР Николай Колев, директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново, по повод законодателните поправки в Антикорупционния закон.

Колев обясни какво предстои: "Промените, които Народното събрание гласува, касаят проверките, които Комисията извършва както от закона от 2012 г., така и от действащия закон. Това е така, защото двата закона имат обща философия. Тази философия се корени в извършването на едно финансово разследване, чиято цел е да установи дали в имуществото на лицето има несъответствие. Дали неговото имуществено състояние съответства на неговите доходи. 

Това е нещо, което в зародилата се напоследък полемика, се изпуска. На преден план се извежда само поводът да бъде започната такава проверка – наказателното разследване, но не и последиците, а последицата е нещо много съществено. Производствата пред съда за конфискация се провеждат, само ако се установи несъответствие от 150 хил. лв. – само ако лицето има едни 150 хил. лв., които не може да бъдат обяснени от негова страна".

Николай Колев посочи, че извършваните проверки са конфиденциални и се извършват така, че да не засягат правата на гражданите. Той обясни още, че Комисията никога не е имала право да запорира и да отнема. По думите му това се прави от съда. 

Колев смята още, че въпросът с наказателното производство и виновността и невиновността се преекспонира неоснователно: "Ако някой не може да обясни откъде са му 150 хил. лв. в неговото имущество и обществото не е в правото си да провери този човек, то явно или сме много богати, или сме много толерантни. Нас ни контролират съдът и НС". Ще работим по действащия регламент, но при бъдещи промени е удачно да се помисли върху детайлизиране на процедурата за обмена на информация с други държави, коментира още Николай Колев.

Представителят на КПКОНПИ отчете, че има укрепване на доверието на хората към институцията. 

Още по темата

Миню Стайков получил инсулт, седна в инвалидна количка

Предишна новина

Дания прави затвор за чужденци на остров

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 11
  ДО НЕВЧАСТНИЦИТЕ | нерегистриран
  0
  0

  РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ГРАЖДАНСКА КОНФИСКАЦИЯ. КАК ТАКА ЩЕ МОЖЕ ПРИМЕРНО ВКАРАНИ РУШВЕТИ ОТ ОГРОМНИ СУМИ В ОФШОРКА - ПОСЛЕ ДА ГИ ИНВЕСТИРАТ И НИКОЙ ДА НЕ ПИТА ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ. ДАЛИ ОБАЧЕ КПКОНПИ МОГАТ ДА РАБОТЯТ В ТАЗИ ПОСОКА. ИМА ДОСТА ОФШОРКИ УЧАСТВАЩИ В ПРЕВАТИЗАЦИИ И МАЙ НЕЩО НЕ ГИ РОВЯТ ИЛИ АЗ НЕ СЪМ ЧУВАЛ. КОЙТО Е РАБОТИЛ ТАКА, ЧЕ ДА МОЖЕ ДА ОБЯСНИ ВСЯКА СУМА - КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА !!! ДА, ДОПУСКАМ, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА МОГАТ ДА СИ ИЗМИСЛЯТ РЕЖИСУРА ЗА ТОРМОЗ, НО ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ НЯМА СЪД, КОЙТО СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОКУРАТУРА-ПИКЧЪРС - ДА ПРИСЪДИ ЕДНИ ОГРОМНИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ, ОБЕЩЕТЕНИЯ ЗА УНИЖЕНИЯ, ЗА ПРЕЖИВЯНИ ДУШЕВНИ ТЕРЗАНИЯ И Т.Н., ЗА ДА ИЗТРЕЗНЕЯТ :)))

 2. 10
  чичо Кольо и леля Пенка | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #7 от "PR | нерегистриран":
  Само че тия излияния не са предназначени за юристите, последните много добре знаят каква гавра с правото са сътворили. Целта е да убедят чичо Кольо и леля Пенка, че се борят с лошите, а злият ВКС им пречи...

  "Европейци сме ний, ама все не сме дотам." Това са думи на Алеко Константинов, написани в прочутото му литературно произведение "Бай Ганьо". Фразата дава ясна картина на случващото се в България още в края на XIX век и за опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Съветът на ЕС на 06/11/2018 г. прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация с широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Но вие, безмозъчните тролове и лакеи, не искате да има основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Вие, внуците и правнуците на Бай Ганьо сте достойни наследници на своя прародител и продължавате и XXI век да целувате клептоманите и олигарсите на още по-друго място и да заклеймявате по форумите опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Вие, безмозъчните тролове и лакеи, внуците на Бай Ганьо, надминахте дядо си.

 3. 8
  | нерегистриран
  8
  0

  Основната цел е ясна - да има правна възможност за 5, 10, 20 или повече години продължаващи във времето проверки срещу разни „непослушни“ субекти, които имат смелостта да кажат някои неудобни за властта или цацаратурата истини.  Накрая, разбира се, нищо няма да бъде ефективно конфискувано - както се случва с почти всички дела на тази комисия - но репутацията, бизнесът или най-малкото нервите на съответния човек ще бъдат разнебитени в резултат на тази дългогодишна репресия. И българският данъкоплатец отново ще плати за правните абсурди, сътворени от силните на деня.

 4. 7
  PR | нерегистриран
  11
  -5
  До коментар #3 от "RRR | нерегистриран":
  Хайде стига собствено четкане на самочувствие, господа от КПКОНПИ.това са приказки за бабите и чичковците по телевизията и в кръчмата.Много хора, много добре познаваме Вас и нормативната уредба, за да се връзваме на подобни празни приказки.

  Само че тия излияния не са предназначени за юристите, последните много добре знаят каква гавра с правото са сътворили. Целта е да убедят чичо Кольо и леля Пенка, че се борят с лошите, а злият ВКС им пречи...

 5. 6
  гост | нерегистриран
  7
  -7
  До коментар #2 от "българин | нерегистриран":
  Много добре звучи -150000 лв,АМА дряги господини,за 10 год.период.Иначе казано средно по 15000 лв.годишно.Това ли е огромния незаконен доход?Това са обичайните пари,което всяко добре работещо семейство се мъчи да задели за себе си,тъй като не се издържа на данъците.А това е средната класа в Б-я.Ако разликата беше от 500000 лв.,тогава ще приема,че е насочена срещу едрата финансова несправедливост.Сега е тормоз на обикновенния,работлив българин.Е,мързеливците ще ръкопляскат ако още се снижи разликата.Да стане примерно 30 000 лв.  Ай стига сте ревали. Я чети какво пише пък след това хленчи. Говори се за 150 000 разлика - значи всеки може да си крадне по едни 15 000 на година и да не го закачат, така ли?

 6. 4
  коМпири | нерегистриран
  10
  -3

  No comment![[_76871_]]

 7. 3
  RRR | нерегистриран
  17
  -4

  Хайде стига собствено четкане на самочувствие, господа от КПКОНПИ.това са приказки за бабите и чичковците по телевизията и в кръчмата.Много хора, много добре познаваме Вас и нормативната уредба, за да се връзваме на подобни празни приказки.

 8. 2
  българин | нерегистриран
  15
  -5

  Много добре звучи -150000 лв,АМА дряги господини,за 10 год.период.Иначе казано средно по 15000 лв.годишно.Това ли е огромния незаконен доход?Това са обичайните пари,което всяко добре работещо семейство се мъчи да задели за себе си,тъй като не се издържа на данъците.А това е средната класа в Б-я.Ако разликата беше от 500000 лв.,тогава ще приема,че е насочена срещу едрата финансова несправедливост.Сега е тормоз на обикновенния,работлив българин.Е,мързеливците ще ръкопляскат ако още се снижи разликата.Да стане примерно 30 000 лв.

 9. 1
  Status quo | нерегистриран
  6
  -10

  06/11/2018 Съобщение за печата. Съветът прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация. Широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като напр. основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Обхватът на типовете конфискация ще бъде широк, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда ...

  https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2018/11/06/more-effective-mutual-recognition-of-freezing-and-confiscation-orders/

  С приетите промени гражданската конфискация да не зависи от хода на наказателното производство се върна вярата, че ще се защитят интересите на обществото чрез предотвратяване и ограничаване на възможностите за неоснователно забогатяване и се възстанови чувството на справедливост у гражданите от преди Тълкувателното решение на Върховния касационен съд.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.