Измамите в интернет от името на адвокати се разрастват

Измамите в интернет от името на адвокати се разрастват

Измамите в интернет от името на адвокати от популярни в страната кантори и дружества започнаха да се разрастват. След като в края на декември пловдивски адвокати и съдебни изпълнители алармираха, че с техните имена са били подписани редица имейли, съдържащи фалшиви покани за доброволно изплащане на несъществуващи парични задължения, сега и адвокатите във Варна съобщиха за подобни случаи.

Целите на въпросните "фишинг" атаки са потребителят, получил имейла с фалшивата покана, да отвори прикачен към писмото файл, който заразява компютъра му с вирус или извлича данни за кредитни карти и пароли за достъп до банкови сметки.

Сега в деловодството на Варненска адвокатска колегия през последните дни са постъпили сигнали от адвокатски дружества, че от тяхно име също са разпространени имейли до граждани, с които се изисква превеждане на различни суми по сметките на дружествата. "Нито едно адвокатско дружество не действа по този начин. Изпратените съобщения представляват т.нар. фишинг атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра, за което органите на МВР и Адвокатски съвет са информирани. Гражданите следва да бъдат сериозни и внимателни при приемането на такива съобщения и следва да ги изтрият", алармират от Варненската адвокатска колегия.

От едно от засегнатите дружества, чието име е употребено за целите на измамата, излязоха и с отворено писмо до гражданите, в което предупреждават да не се доверяват на получените имейли. "Принудени сме да публикуваме настоящото отворено писмо, поради това, че от името на нашето Адвокатско дружество "Петранов и Андреева", се разпространяват неверни писма адресирани до електронните пощи на граждани от цялата страна. Днес 07.01.2020 г. на телефоните на адвокатското дружество постъпиха множество сигнали, че сме изпращали писма — покани за заплащане на "задължения по дълг". Към писмата има приложен линк към който поканата приканва да бъде отворен. С оглед на това сме длъжни да информираме всички граждани, че нашето дружество не е автор на тези писма и същите не изхождат от нашите имейли, нито адвокатите посочени под писмото са наши служители и/или съдружници", предупреждават от кантората.

За случая са уведомени и ГДБОП.

По-висок данък за собствениците на над 600 000 автомобила в София

Предишна новина

Правителството даде нова сграда на НИП в Банкя за обучение на младши магистрати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.