Кирил Илиев, Институт по балканистина, БАН:

Изненада ще е, ако София не наложи вето на Скопие за ЕС

Изненада ще е, ако София не наложи вето на Скопие за ЕС
Кирил Илиев, историк от Института по балканистика към БАН

Спорните въпроси между България и Северна Македония, относно бъдещото членство на страната в Европейския съюз (ЕС), изглеждат сякаш не вървят към общо приемливо решение, а по-скоро се задълбочават. Първата междуправителствена конференция, с която фактически ще започнат преговорите на страната с ЕС, се очаква да бъде през декември тази година. Преди това обаче държавите от общността трябва да приемат обща рамка с условията, при които Северна Македония ще води преговорите за членство, като без такъв механизъм процесът няма да започне. На фона на това, само преди дни българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че „към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка“. Така на практика се оказва, че именно София може да блокира началото на преговорите със Скопие.

По темата разговаряме с Кирил Илиев, историк от Института по балканистика към Българската академия на науките (БАН).

Г-н Илиев, нека в началото на да кажем в общи линии на какъв етап са отношенията между България и Северна Македония, предвид, че и само преди две седмици историческата комисия възобнови работата си след година прекъсване?

Отношенията са в мъртва точка, като основният препъни камък е именно липсата на напредък в работата на съвместната историческа комисия. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония постановлява, че историческата комисия трябва да взима решения само на основата на историческите източници от съответната епоха, а не от нейните „модерни“ интерпретации. В момента политици и историци в Р.С. Македония  се опитват да релативизират историята, обяснявайки с патос, че българин не означава българин през XIX в. Такъв подход и отношение на прилича на страна, която има амбиции да стане част от ЕС.

През септември България изпрати до другите държави членки на ЕС писмо, в което изтъкна три опорни точки - история, език и идентичност - като след тяхното признаване страната ни ще даде подкрепата си. Северна Македония обаче се обиди след нашия меморандум. Далеч ли сме от консенсус?

Далеч сме от консенсус, защото историята не е бизнес и на нейния гръб не може да се сключи сделка. Или те трябва да приемат истината, или ние трябва да приемем лъжата. Тук ключова роля ще изиграе фактът, кой от двата политически елита има повече характер, воля и гръбнак да защити своята позиция. Няма да се изненадам, ако има и външен натиск върху България да неглижира своите условия спрямо Северна Македония. Искрено се надявам това да не се случи.

В навечерието сме на стартиране на евентуални преговори за членство на съседката ни, но има неизяснени спорни моменти. Ще стигне ли времето за тяхното разрешаване или ще се наложи „вето“?

Аз лично се съмнявам в толкова кратък период да се изчистят противоречията, по-вероятният вариант е налагане на вето от страна на България. Като правителството на Зоран Заев може да се сърди само на себе си. Имаха достатъчно време да преомислят своята позиция, но вместо това решиха да „тупкат топката“ на едно място по ключовия за България въпрос с историята, надявайки се, че върху България ще има външен натиск от страна на другите държави в ЕС да пусне Македония без условия.

Кой е най-сериозният спор, който не намира решение след толкова разговори и договора от 2017 година?

Всички въпроси касаещи общата ни история. Като най-тежко е положението с  дейците на ВМОРО, които са издигнати в култ в Северна Македония, но за тяхно съжаление са оставили прекалено много писмени свидетелства за техния български произход.

България беше един от „приятелите“ на Северна Македония и опора по пътя й към членство. Има ли риск, преди реалните преговори, София да стопира Скопие?

Това е най-вероятния вариант, защото политическите лидери на  Р.С.Македония абдикират от Договора за приятелство и добросъседство, който са подписали. При такова незачитане от тяхна страна на договора с България, друг вариант освен вето би бил изненадващ.

Какъв е законовият механизъм, който България може да приложи и да „препъне“ Северна Македония към ЕС и какви са сценариите за развитие на ситуацията?

До 10 ноември трябва да се одобри рамката на преговорите за ЕС. Ако България не гласува, че одобрява рамката на преговори, това ще се отложи. Така Р.С. Македония ще има възможност да започне да се придържа към договора, който е подписала с България и да получи нейната подкрепа.

Още по темата

Внимание! Какво трябва да знаем при измама в Интернет?

Предишна новина

ВАдвС против съдебната ваканция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.