Изобличени ало-измамници вербуват жертвите си за мулета


Ало-измамници вербуват за мулета жертви, които не са успели да им се вържат на лъжите. За целта предлагат 20% от плячката, която някой заблуден пенсионер ще изхвърли през прозореца. Това установи "Монитор", след като перо на медията се превърна в муле под прикритие.
 
Кореспондентът от Шумен Красимир Крумов получил обаждане на телефона си. Опитали се да го преметнат, но през това време той успял да направи 18-минутен запис, който дори ще се използва от МВР в превантивни кампании. Той не се вързал на регулярните лъжи за пострадал роднина, а малко след това измамникът му казал: "Виждам, че не си прост човек, дай да лъжем заедно".
 
"Преди време, да не уточняваме точно кога, на домашния ми телефон се обади телефонен измамник. Започна с тривиалното "Здрасти, позна ли ме?". Разменихме няколко думи, но го отрязах брутално, вулгарно и цинично като език. Очаквах да затвори, обаче човекът, мисля, че се представяше като Стефан, не затвори. Вика, "ясно, не можах да те излъжа, ама гледам, че не си прост човек, дай да лъжем заедно". И започна един дълъг разговор, по-голямата част от която записах, в който той започна да ме убеждава да работя за него.
 
Това беше първото "интервю", имаше още 1 или 2, преди да започна. Приех, защото си представях нещата по филмите как съгласувано с полицията отивам за парите, как слагам вътре радиомаяк за проследяване, карам парите на уречено място, а после по радиомаяка залавят измамниците и текат финални надписи на филма.
 
Още в първия "работен ден" си взех предплатена СИМ карта и дадох номера на "шефовете", за да имат контакт с мен. Легендата беше, че съм Румен, таксиметров шофьор. Това ги устройваше", разказва Крумов.
 
От полицията не приели новината с голям ентусиазъм, когато той потърсил техен служител, вероятно защото не разчитали на дълга оперативна игра. "Казаха ми, ако ми се обадят изобщо измамниците, да им звънна и да им дам адреса, за да предупредят хората. Първата поръчка дойде към края на работния ден към 17 часа, бях тъкмо в супермаркета, когато Стефан ми каза да отида на ул. "Панайот Волов", до бившия магазин "501" - на около 500 метра от мен.
 
"Поех поръчката и успях да предам адреса на полицаите", продължава разказа на журналиста. "Шефа" поиска да не изключвам телефона и да бъда през цялото време на линия и да бъда неговите очи и уши. Трябваше да разкажа какво виждам - да се огледам за камери, кой влиза и излиза от входа. Мислех си как да осуетя взимането на парите. Измамникът ми каза, че възрастна жена, облечена с плетен елек, ще слезе пред блока, само трябва да се приближа да взема парите и да изчезвам. Жената наистина слезе, но излъгах Стефан, че не е сама, а говори с някаква по-млада жена. Видях, че се появи униформен полицай и още един цивилен. Предадох на Стефан, че бях дотук, появил се е полицай и аз изчезвам. Затворих му и "духнах", обяснява с подробности кореспондентът на "Монитор" Крумов.
 
"Всъщност отидох при жената. Полицай й обясняваше, че няма нищо, че става въпрос за измама, да не дава никакви пари. Няма да я забравя никога, прегърнах я, тя почти рухна в ръцете ми и само питаше: "Ще се оправи ли синът ми, много ли е зле?". До нея не стигаше това, което й говореха полицаите. "Ама как така, нали катастрофирал", споделя още Крумов.
 
"Стефан се обади след десетина минути. Казах му, че не искам повече да имам вземане даване с него, че без малко щеше да ме хване полицията, че това е опасна работа, трябват ми пари, но не на всяка цена. Моят човек каза да не изпадам в паника, справил съм се чудесно, точно това искал от мен, обективна информация за обстановката, преценка на риска, оценка на ситуацията, бил съм точно за тази работа. Забрави, викам. На следващия ден обаче въпреки моя отказ Стефан отново се обади. С адрес в Нови пазар този път. Запалих колата, тъй като искаше да държа телефона отворен, нямаше как да предупредя нормално полицията, но успях от другия телефон. Полицията отново не ми съдейства. "Добре, ще кажем на колегите в Нови пазар, ти се прибирай", обясниха от МВР. Пред отворения телефон изпсувах и го затворих. Стефан веднага позвъни отново, но отхвърлих, втори, трети път", разказва журналистът.
 

Променив ЗАНН - лепят глоби на КАТ по входните врати

Предишна новина

Международната конюнктура пречила за отпадане на мониторинговия механизъм

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.