Изслушването на Брет Кавано в Сената беше прекъснато и съпроводено с протести


Изслушването на Брет Кавано в Сената беше прекъснато от депутати от Демократическата партия и съпроводено с протести от аудиторията. Във Вашингтон започна 4-дневен маратон от разговори, които трябва да завършат с утвърждаването на Кавано като нов върховен съдия на САЩ. Изслушванията за назначаването на Брет Кавано във Върховния съд започнаха с размяна на остри реплики от двете страни на политическата бариера, а представители на Демократическата партия в Сената прекъснаха изявленията на председателя, докато някои присъстващи в публиката крещяха и протестираха.

Председателят на съдебната комисия Чък Грейсли успя да говори само няколко секунди, преди сенаторът от Калифорния Кемала Харис да повдигне възражения пред комисията, че е получил само една партида от 42 000 документа, свързани с работата на кандидата с предишната президентска администрация по времето на Джорд Буш. "Не можем да продължим така", заяви Харис. Грейсли я обвини, че нарушава правилника, но други демократи я подкрепиха и предизвикаха викове и протести в залата. Изслушването заприлича на спектакъл с подчертан политически характер, но е характерен за периода, в който се намира страната - изострени предизборни отношения между водещите партии, два месеца преди междинните избори.

Кавано има една от най-дългите кариери в президентска администрация - 6 години редом до президента Джордж Буш и над 10 години като юрист във Вашингтон. Преди да влезе в Белия дом е работил и като независим адвокат за прокурора Кенет Стар в продължение на три години по време на разследването, довело до обвинението на бившия президент Бил Клинтън.

Досега демократите имаха възможност да прегледат хиляди документи, но продължават да настояват за още 100 000 страници, които Белият дом все пак реши да не разсекретява. Избирането на Кавано на мястото на пенсионирания съдия Антъни Кенеди, ще отбележи поредната стъпка в подмладяването и подновяването на състава на Върховния съд.

Задължително колани в автобусите при курс над 30 км

Предишна новина

Съветът ми към Бойко Борисов е държавата да си оттегли иска по делото за царския дворец*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.