Изслушването на Гешев в НС: Преобладаващите разследвания на прокуратурата са спрямо представители на ГЕРБ

Изслушването на Гешев в НС: Преобладаващите разследвания на прокуратурата са спрямо представители на ГЕРБ
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

Тежко изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание се проведе в четвъртък. Пред депутатите „обвинител №1“ отново повтори статистическите данни, които представи пред Правната комисия в сряда, но с някои любопитни допълнения.

Сред тях бе справка, която Гешев изрично е направил относно съотношението на разследваните представители на различните парламентарно представени партии. Оказва се, че обичайните обвинения срещу него за това, че ръководената от него прокуратура се ползвала като „бухалка“ срещу неудобните и опозицията на властта не е нищо друго, освен обикновен мит, създаден със спорни цели. "Преобладаващите разследвания на прокуратурата са спрямо хора от най-голямата парламентарно представена партия (ГЕРБ, бел.ред.), което е обяснимо, тъй като тя има най-много служители и в общинската власт“, уточни Гешев, давайки да се разбере, че опонентите му в по-голямата част от случаите четат цифрите и фактите като Дявола Евангелието.

„Ние ще продължим да работим без да правим разлика. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", подчерта Гешев.

В изказването си главният прокурор опроверга и други внушения, които се разпространяват в публичното пространство от определена група политико-икономически кръгове, сред които има и подсъдими лица, че България заемала челните места по корупция в ЕС. „Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, каза Гешев и отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления.

"Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати", каза още той .

"Народното събрание не може да иска доклад от главния прокурор по конкретни наказателни производства, но аз се постарах да отговоря на всички въпроси във вчерашния ден, без да нарушавам закона", допълни главният прокурор.

Той припомни и за разговорите на укриващия се в Дубай Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов, които бяха засечени от разследващите и разпространени от Специализираната прокуратура, в които става ясно, че хазартния бос крои планове еднолично да „промяна законите“, така че да направи Гешев „фигурант като Радев“. "Като го направим фигурант като президента, точно какво ще ни вреди Гешев", цитира той и посочи, че ще наблюдава дали това законодателно предложение ще бъде развито и кои ще бъдат вносителите. Главният прокурор добави, че по второ досъдебно производство, касаещо същото лице, предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов, на Манол Велев и опит за убийството на Алексей Петров.

Гешев бе категоричен още, че в президентството не са влизали „тежко въоръжени мъже“, каквато мантра прокарват от месеци същите олигархични кръгове и прилежащите им медии и кандидати за политици. Той уточни и, че Нено Димов не е бил арестуван, а поканен да отиде в дома си с наблюдаващия прокурор, за да продължи претърсването.

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой и Борисов вече е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС, с изтеклите аудио записи и снимки, за които е назначена експертиза за установяване на автентичността им. "Първата е проверка, касаеща собственост на имоти в страна извън България. Това, което мога да кажа по този случай, е следното - снети са обяснения на министър-председателя по тази проверка. Последният сигнал е от ГД "Боец", което някои медии свързват с определени хора, които не се намират в България. Приобщени са различни медийни публикации, изискани са множество справки, снети са множество обяснения, има активна комуникация със съответните партньорски служби от Кралство Испания. Резултатът до момента е, че няма обратна информация. Предстоят на още няколко да бъдат снети обяснения и ревизии на няколко търговски дружества, които са свързани с проверката", изясни Гешев.

„Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или е милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството", заяви още той.

На поредицата от провокативни въпроси от страна на представители на левицата, чийто лайтмотив преповтаряше дословно опорните точки поддържани в медиите свързани или собственост на хора като Иво Прокопиев и Цветан Василев, Гешев отговори с думите: „Дайте ни закони, господа народни представители, като тези в Германия и Франция, и ще сте по-доволни от резултатите. А може и тогава да не сте. На прокуратурата са й нужни инструменти, за да работи качествено“.

Още по темата

Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци

Предишна новина

Брюксел разочарова протестърите

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  4
  0

  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  17.10.2020
  Уважаеми слуги на НАРОДА,
  Защо превърнахте Родината ми от райска градина в обедняла и обезлюдена Територия?
  Вие, които се клехте в Народното събрание и в Конституцията, забравихте българският народ, по чиито гърбове се изкатерихте до постовете.
  Много от Вас не си спомнят какво са работили преди да станат депутати. Заслепени от лъскавите коли и магазини, от коктейлите и международните круизи, забравихте откъде тръгнахте, забравихте селата, в които живеят родителите ви, баби и дядовци, забравихте откъде идва хляба и как се гледат животни.
  Вие си повярвахте, че сте богоизбрани и забравихте бедните, забравихте българите, забравихте народа си, забравихте децата и старците. Покатерили се по стълбата на властта, решихте, че България е Ваша бащиния и можете да я продавате и предавате.
  Кой от Вас дойде при народа си да попита преди да гласува безумните решения и закони?! Кой от Вас се спря да краде от народните пари? Кой от Вас рязко не забогатя, докопал се до заветния пост? Колко от Вас не са получили пари или влияние, за да гласуват срещу интересите на българите?
  Самозабравили се политикани, продължавате да смятате, че държавата е Ваша, крадете и гласувате лобист- ки закони, нареждате роднините си навсякъде и смятате, че сте безнаказани.
  Задавам Ви въпроса – ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ НАРОДА СИ?
  И въпросът ми е към всички Вас – и леви и десни, и средни, и де песари и патриота ри….всеки един от Вас хвърли камък по българския народ и го докара до това унизително положение.
  Старците да ровят по кофите за боклук и да нямат пари за лекарства, младите хора да бягат /да, думата е „бягат”, като от война или катастрофа/, оставащите тук едва да оцеляват.
  Не Ви ли е срам като минавате в лъскавите си служебни автомобили покрай бедните пенсионери и протестиращите майки на деца с увреждения?
  Или властта дотолкова е притъпила човешкото във Вас, че изпитвате единствено отвращение към тези, които нямат власт и пари?
  Аз пък се отвращавам от Вас, защото освен власт и пари нямате друго, нищо човешко не е останало във Вас, лицемерието Ви не може да ме заблуди. Всеки един от Вас има възможност да направи нещо добро за народа си. Но не го прави! Предпочитате политиканстването и пресмятането на следващите избори, които отново ще Ви осигурят трапезата.
  Българите искат НЕЗАВИСИМОСТ – НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАШАТА КОРУПЦИЯ, АЛЧНОСТ, НЕКАДЪРНОСТ И ПРОДАЖНОСТ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАСАЛНОТО ПОДЧИНЕНИЕ, В КОЕТО НИ ВКАРАХТЕ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ БЕЗУМНИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО ГЛАСУВАХТЕ.
  Българският народ има право на съпротива срещу Вашето безумие.
  За да има свободна и независима България!
  Бог да пази българският народ! Да живее България!

 2. 4
  Четиво за наивници | нерегистриран
  5
  0

  Четиво за наивници. Всеки правист отлично знае, че набелязаните цели са или оказали се неудобни за момента или отпреди предназначени за "отстрел".
  Избирателна репресия, което не изключва ударените наистина да си го заслужават.
  Но когато критерият е неопределен и плаващ, правораздаване еднакво за всички няма.
  Т.е. няма правова държава.

 3. 3
  Не с рогите | нерегистриран
  6
  -1

  Благодаря на Безправен свят за туй че ме връща в годините на моето юношество И милион благодарности и на другаря Гейшев По начина по който триете коментарийте който против Гейшев Тиквун и комунистическата мафия заприличахте на онзи комунистически орган който заглушаваше радио Свободна Европа Гласът на Америка и одеше по кръчмите да слухти за последния виц който народа съчиняваше за Правешкия крадец За туй ви благодаря А иначе ви искам оставката на всичко що ми напомня за младоста и на всички

 4. 2
  В това вярват само невярващите в доброто | нерегистриран
  4
  -5

  Очевидно има юристи, снабдили се с диплома за такива, които изобщо не познават предназначението на знанията си. Доколкото ги имат.

 5. 1
  | нерегистриран
  7
  -10

  Е да, ама комунистите пак недоволни! Друго си е Бойко Рашков да е главен прокурор!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.