Изслушват на 7 декември ръководителите на спецсъдилищата и спецпрокуратурите

Изслушват на 7 декември ръководителите на спецсъдилищата и спецпрокуратурите

Единодушно с 20 гласа "за" и без особени разногласия членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха да изслушат на 7 декември четиримата ръководители  на специализираните органи на съдебната власт (председателите на спецсъда, апелативния спецсъд и двамата административни ръководители на специализираните прокуратури) по въпросите на кадровата и материалната им обезпеченост.

Преди три седмици съдийската колегия на ВСС реши да иска справка от прокуратурата, всички районни и окръжни съдилища за висящите и разгледани корупционни дела, преди да реши дали да увеличи броя на спецсъдиите с 15 души, както поиска председателя на съда Георги Ушев, с оглед последните промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК). Според тях от 5 ноември делата за корупция по високите етажи на властта вече са подсъдни на спецсъда.

На днешното заседание стана ясно, че информация в момента се чака единствено от прокуратурата и Софийски районен съд.

Преди седмица магистрати от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура начело с шефовете им Иван Гешев и Даниела Попова се обърнаха с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да съдейства за решаването на проблемите на специализираните съдилища. Дотам се стигна, след като съдийската колегия и в частност нейният председателстващ почти месец не взеха необходимите мерки за осигуряване нуждите на спецмагистратите. Това предопредели решаването на въпроса дали председателите на специализираните органи на съдебната власт да бъдат изслушани относно нуждите си от кадрова и материална обезпеченост.

"Нека разграничим въпросите – единият е за материалните нужди, а другият е за кадровите. Първият проблем стои на дневен ред отдавна. Мога да ви запозная с това, което съдийска колегия е направила. Мога само да кажа, че в съдийска колегия установихме, че постъпленията в спецсъда са се увеличили, но те касаят частните дела и исканията на СРС. По отношение на делата от общ характер – няма данни за увеличаване. По-важен е въпросът за материалната обезпеченост. Дори да бъдат увеличени колегите, те няма къде да бъдат настанени. Въпросът стои отдавна, многократно е сезиран ВСС. Но е нужно съдействието на всички компетентни органи, включително от изпълнителната власт, тъй като въпросът не е само от компетенциите на ВСС", оправда се днес Лозан Панов.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев му напомни, че кадровата обезпеченост на спецсъда е изцяло от компетенциите на съдийската колегия, на която той е председател и уточни, че информацията, която се чака от прокуратурата и районния съд, би послужила по-скоро на съдийската колегия, за решаване на въпроса за кадровите проблеми на съда, така че е далеч по-разумно ръководителите на специализираните органи да бъдат изслушани дори преди да пристигнат тези данни, за да може в последствие Пленумът да вземе обективно решение как да реши кризата в спецсъдилищата.

"Вярно е, че въпросът за материалната база не е само в правомощията на ВСС, но едно изслушване на колегите би дало повод за диалог с останалите компетентни орган. В този смисъл аз ще гласувам в тази посока. Отпускането на допълнителни бройки за съдии е въпрос, който трябва да се реши от съдийската колегия. Предлагам колегите да бъдат изслушани на 7 декември", уточни Боян Магдалинчев.

Още по темата

Посланиците към ЕС потвърдиха споразумението за премахване на пречките пред електронната търговия

Предишна новина

Изискването обредното клане да се извършва в одобрени кланици, не нарушава религиозната свобода

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.