Извънредната обстановка остава до 30 април

Извънредната обстановка остава до 30 април
Извънредното правителствено заседание при премиера, снимка:МС

На извънредно правителствено заседание беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Това съобщиха от правителствения пресцентър.
 
Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Малко, по-късно стана ясно и, че ресторнтьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това се постигна след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който преди това получи от премиера Бойко Борисов указание да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения", казаха ресторантьорите. По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

"Ние най-много нястоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да имаме предвидост. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не. В понеделник от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Както "Правен свят" писа, от 4 февруари се възобновява присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Още по темата

Посмъртно отличие за следователя Евгений Гюров

Предишна новина

Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, представил се за адвокат без правоспособност

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Българка от Чикаго: | нерегистриран
  0
  0

  Следващият световен протест против глобалната лъжа наречена „Ковид“ ще се проведе на 15.05.2021г. Организирайте се още от сега, докато не е станало късно!
  Не на ЛЪЖАТА!
  Не на измамата Ковид!
  Не на МАСКИТЕ!
  Не на фалшивите тестове!
  Не на забраните за пътуване!
  Не на ВАКСИНИТЕ!
  Не над посегателството на нашата СВОБОДА!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.