Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:

Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*

Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*
Борислав Сарафов, директор на НСлС, заместник на главния прокурор

Г-н Сарафов, сблъсквали ли сте се досега във вашата практика с престъпление като шесторното убийство в Нови Искър?

В моята над 20-годишна практика като прокурор и следовател съм се сблъсквал с множество изключително тежки криминални престъпления, но шесторното убийство в Нови Искър се отличава от останалите по своята безпрецедентна жестокост, изразяваща тоталното падение на отделния човешки индивид. За лица като обвиняемия Росен Ангелов човешкият живот няма никаква стойност - заличаването на цяло семейство го потвърждава.

Именно силното ми вътрешно желание да способствам чрез своя професионален опит, натрупан през годините, за изолирането на такива индивиди от обществото, бе и причината да приема предизвикателството като оглавя националното следствие.

Остана ли нещо неизяснено около шесторното убийство в Нови Искър?

Цялостната фактическа обстановка ще бъде известна едва когато бъдат готови заключенията по
всички назначени
експертизи - 91 на брой

Лесно ли стигнахте до него?

Разкриването на престъплението бе възможно само благодарение на високо професионалната, буквално денонощна работа на цял екип прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.

Именно екипната работа както на колегите, които работиха на терен, така и на нас в щаба, даде възможност името на извършителя да ни бъде известно за по-малко от 24 часа, а след още 24 вече бяхме събрали и достатъчно доказателства, за да повдигнем задочно обвинение на Росен Ангелов.

Кое бе решаващото доказателство, което затвърди подозренията ви? Какви са доказателствата на обвинението освен ДНК? Оръжието не е открито, няма очевидци, самопризнания - възможно ли е да се измъкне от правосъдието?

Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението.

Разполагаме със свидетелски показания относно действията на Росен преди и след убийството, както и много други доказателства, по несъмнен начин уличаващи обвиняемия, които на този етап не мога да коментирам.

Кой всъщност открива труповете в къщата?

Свидетел, чието име на този етап няма да назова от съображения за неговата сигурност.

Не са ли чули комшиите стрелбата в къщата?

Тази къща е сравнително изолирана, пък и не забравяйте, че трагедията се е случила именно в новогодишната нощ, когато гърмежите не са изолирано явление. Нямаме данни убиецът да
е използвал заглушител.

Първо е била убита Кети Кюхова - къде? Как смятате - доброволно ли е отишла там, или убиецът я е заставил със сила?

Действително Кети е била първата му жертва, но тя не е убита на мястото, където намерихме нейното тяло. На този етап обаче ще спестя повече подробности, защото това би компрометирало следствената тайна.

Какво е работил Росен при нея?

Кети е почиствала жилищни домове, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага.

Възможно ли е престъплението да не е свързано с ревност, а с пари?

Водещ мотив за престъплението е "синдромът на отхвърления любовник". Както разбрахте от изготвения му психопрофил, Росен е бил
болезнено
честолюбив
и силно раздразнителен, склонен да употребява насилие за решаване на проблемите си.

Какво е накарало Росен да убие и роднините на Кети?

След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец.

В социалните мрежи се коментира, че убитото семейство няма кой знае какви доходи, а има голяма къща и джип. Дали не са се занимавали с нещо незаконно и това да е причина за кръвопролитието?

За момента няма конкретни данни за нерегламентирана дейност и нетрудови доходи на жертвите.

Вчера стана ясно, че е намерен трупът на Росен Ангелов в къща в района на село Луково. Категоричен ли сте, че става въпрос за самоубийство?

Това ще покажат разследването и експертизите по него.

Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития.

Онзи ден съобщихте за разкрит контрабанден канал за цигари. Каква е предотвратената щета за бюджета?

Близо 600 000 кутии цигари са били внесени по този канал от Турция. Задържан е шофьорът на камиона - турски гражданин. Издирват се организаторите на канала. Предотвратената щета за бюджета е около 2,5 млн. лв.

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа". Подзаглавието е на "Правен свят".

Още по темата

Съдебната власт плаща 1.3 млн. лв. за наеми на 10 имота

Предишна новина

Шофьор звънна на полицията, за да се докладва сам, че кара пил

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  8
  0

  На мен пък ми е чудно откъде знаете, че дрехите са на Росен. Малко хора го познават, както стана известно, а пък вие веднага разбрахте, че дрехите, намерени в къщата, са точно негови.

 2. 10
  Мечо Пух | нерегистриран
  9
  -1

  Зам. главният прокурор Борислав Сарафов?????  Тоя пак ли е Зам. главен?

 3. 9
  жена | нерегистриран
  10
  0

  Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?  Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития  Съдът пък хич не е "съпричастен" към целия този отвратителен сюжет, който разчупи всякакви стереотипи, особено тези на логическото мислене. Наказанието от 8 г при описаната в мотивите на СОС фактология от другата тема / качен е един файл/ е ни повече, ни по -малко, а колкото му се пада на съденото в това дело лице за конкретното деяние/ блудство - опасен р-в/, струва ми се.В мотивите пише че подс. участва в с.з.Съд без окултни способности едва ли ще го осъди на повече- ами няма как да знае, че за един извършителят на блудство МВР ще реши след десетина години да развие версия за извършителство на 6-торно убийство и ритуално самоубийство.

  Не схващам сега за какво предсрочно освобождаване става дума.От мотивите, качени в другата тема, се вижда, че блудството на онова лице, с инициалите Р. Ж.А., е извършено след изтичане на изпитателния срок на предх. си присъда по 152/ дето прави блудството ОР/, но преди изтичане на 5 г по чл.30.Това УПО е по друга присъда, предходна, няма общо с присъдата за блудство/ освен, че квалифицира блудството опасен рецидив/.И СОС е отказал да приведе в изпълнение неизтърпян остатък от предх.присъда.Нали официалната "истина" е, че присъдата не е изпълнявана въобще? Съдът не изпълнява присъди, все още.Щеше да е сладко - и съдник, и палач.Или вече не си спомняме каква е официалната истина? Или официалната истина не е константа.

  Аз се срамувам да слушам и чета официални истини понякога:)мъчително е.

 4. 8
  Чистачите | нерегистриран
  20
  -1

  "Кети е почиствала, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага" - сподели главния следовател на републиката. Следователно "горският" не е извършител, а помагач, по смисъла на чл.20,ал.4 от НК. /туй е за прецизност по отношение на правната квалификация, не за друго/

 5. 7
  Алоооо чистачите, | нерегистриран
  29
  0

  Що одрезахте първите три поста бре, не ви ли е срам!

 6. 6
  Празен свят | нерегистриран
  35
  0

  Обилно напоени с поредните шменти-капели са единствено мозъците на подобни "титани" на правната мисъл. "Матряла" вече не се връзва на тех - вервайте ми !!!

 7. 5
  | нерегистриран
  25
  -1

  "Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението."

  ....

  "След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец."

  И разбира се с цел да заличи следите си е занесъл събраните гилзи в дома си и хептен да не остане следа не е изгорил дрехите си изцапани с кръв, а ги е оставил също в дома си! След като по този начин заличил всички доказателства, взел, че се гръмнал.

  После дошъл един мармот и започнал да увива шоколада в станиол. Щото нали било Нова година.

 8. 4
  | нерегистриран
  31
  -1

  Манипулативно заглавие в резултат на манипулативно изказване на Сарафов. Има неприведено в изпълнение ефективно наказание. Какво общо има срокът за изтърпяване на предишното наказание?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.