Двама съдии кандидати за европейски делегирани прокурори

Двама съдии кандидати за европейски делегирани прокурори

Общият брой на желаещите да заемат едно от общо десетте места, определени за европейски делегирани прокурори от България в новата Европейска прокуратура, стана 35, като сред тях и двама съдии. Това става ясно от страницата на Висшия съдебен съвет, където са публикувани материалите към кандидатурите им.

Дотук почти всички желаещи са следователи и прокурори, като за момента, въпреки законовата възможност за това, само Христо Крачунов - съдия в Софийски районен съд (СРС) и Светомир Витков Бабаков - съдия в Районен съд - Асеновград са подали документи.

В петък кандидатурите си са подали Венцислав Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура, Десислав Цанев - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура (СГП), Димитър Беличев - прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив и Дочо Дочев - прокурор в СГП.

„Екипността е онзи инструмент, чрез който се достига до пълноценно обследване и правилно разрешение на поставените служебни задачи. Изключително съм благодарен за развитието на това умение на всички колеги, с които съм работил през годините. Считам, че умението за работа в екип е едно от основните качества, с които трябва да разполага всеки, който работи в структурата на Европейската прокуратура, изводимо от нейните устройствени документи и публично прокламирани насоки на работа“, пише прокурор Фердинандов в мотивационното си писмо.

Следовател Цанев пък изтъква: „Считам, че през годините на професионалната ми дейност съм развил необходимите умения и способности, които да надградя за успешно провеждане на разследване по дела от компетентността на Европейската прокуратура – да разследва, да извършва наказателно преследване и да предава на съд престъпления срещу бюджета на ЕС, като например измами (над 10 000 евро), корупция трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро… Вярвам, че ще съумея успешно да приложа придобития ми опит на децентрализирано ниво на Европейската прокуратура“.

Прокурор Беличев посочва в мотивационното си писмо, че желанието му да се яви в процедурата е свързано от части с придобитото от него образование и професионален опит. „Вярвам, че притежавам необходимите воля и умения, за да продължа да защитавам интересите на Европейския съюз, Върховенството на Закона и да подпомогна за изграждането авторитета на Европейската прокуратура“, пише той.

„В професионален план, смятам, че е време да надградя всичко това, за което работя, откакто постъпих в прокуратурата. Опитът, натрупан при разследванията на дела за корупционни престъпления, данъчни престъпления, крупни присвоявания на средства, както и срещу различни длъжностни лица ми дава увереността, че при борбата с този вид престъпления, които са сред приоритетите и на Европейската прокуратура ще съм в състояние да постигна значими резултати“, пише и прокурор Дочев в мотивационното си писмо.

В последния възможен ден за подаване на документи това са сторили още Станислав Стойков, Анна Алексова, Людмила Николова, Милко Момчев, Димитър Хаджийски от СГП, Стоян Лазаров - заместник-военно-окръжен прокурор на София, Йорданка Дачева - Толева от Окръжна прокуратура - Бургас, Радостина Цанева - следовател в окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура - Пловдив, Ирина Арменова - Янчева - прокурор в Специализираната прокуратура, Вероника Бориславова- прокурор в Софийска районна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжна прокуратура - Кюстендил, Катя Михайлова - Янкова - прокурор в Софийска районна прокуратура, Божидара Ганева - Димова, Тодор Куюмджиев, Екатерина Микова - също от СРП, Светлана - Стоянова - ВайзеМая Ковачева - следователи в отдела към СГП, Преслава Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Национална следствена служба, Мария Макрелова - Чернева, прокурор в Специализираната прокуратура, Мария Стоянова - и.ф. районен прокурор на Елин Пелин, както и Христо Крачунов - съдия в СРС и Светомир Витков Бабаков - съдия в Районен съд - Асеновград.

„Участието в процеса на изграждането и функционирането на Европейската Прокуратура, в частност като Делегиран Прокурор, осъществяващ дейност на място в конкретната държава-членка, за мен е професионално предизвикателство и възможност за допълнителна квалификация в нова за всички участващи в засиленото сътрудничество държави-членки област- бъдещото „европейско наказателно право“. Намирам, че придобитият от мен специфичен опит в сферата на европейските фондове, както и работата ми като наказателен и граждански съдия ще осигури поглед от различен ъгъл, ще допълни експертизата на екипа и съответства на изискванията за длъжността, с което мога да бъда в принос на работата и институцията“, мотивира явяването си в процедурата съдия Крачунов.

Професионалният път на съдия Бабаков също е повече от любопитен. Той започва кариерата си като младши прокурор в Районна прокуратура-Пловдив, след което става редови обвинител там. Работил е като командирован съдия в Административните съдилища в Пазарджик и София (град). Бил е и адвокат.

„Доколкото престъпленията, които е натоварена да разследва Европейската прокуратура, са свързани с охраняване на финансовите интереси на Съюза, са необходими опит и задълбочени познания на законодателството на ЕС в областта на данъчната сфера, както и в сферата на разходване на средства от Европейските структурни фондове. В тази връзка за работата ми като европейски делегиран прокурор би бил полезен натрупания ми опит в разглеждането на данъчни дела и дела, свързани с налагането на финансови корекции върху средства от Европейски структурни фондове, който съм придобил в Административен съд София- град и Административен съд Пазарджик. Успешното разрешаване на по- голямата част от тези спорове изисква задълбочено познаване на европейската правна рамка в съответните области и с работата си в административните съдилище считам, че съм доказал придобитите си знания. Практически, данъчните измами и злоупотребите с еврофондове в най- голяма степен ощетяват бюджета на ЕС а и често водят до прикриване на произхода на имущество, придобито по престъпен начин. Успешната борба на общностно ниво с тези престъпления е в основата на концепцията за Европейска прокуратура и е от съществено значение за охраняването на финансовите интереси на ЕС. Считам, че за работата ми като европейски делегиран прокурор ще способства отличното ми владеене на юридически английски език, който съм усвоил още в работата ми като адвокат за едно от водещите адвокатски дружества в страната, предоставящо юридически услуги на големи международни клиенти“, пише в мотивационното си писмо съдия Бабаков.

Срокът за участие в процедурата изтича в края на 18 януари (понеделник).

Още по темата

Десислава Ахладова: След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие

Предишна новина

Разследван за 4 престъпления в Германия остава в ареста до гледането на екстрадицията му по същество

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 7
  Rut | нерегистриран
  1
  -1

  като хоби им е май.....

 2. 6
  щ | нерегистриран
  1
  0

  .....подали сума ти в последния ден .....хахахахаха....

 3. 5
  1234 | нерегистриран
  3
  -3

  Още един Дон Жуан сред кандидатите - военният кандидат Лазаров. Сигурно яко ще бъде подкрепен от някои жени. Пуста слабост. Голямо натягане ще пада и ласкателства.

 4. 4
  123 | нерегистриран
  6
  -6

  Много сериозни кандидати от прокурорите при СГП.

 5. 3
  В джуджетата.... | нерегистриран
  3
  -3

  Има място за 8, десет са много...

 6. 2
  До 1 | нерегистриран
  2
  -3

  Едва ли е решено коЙ ще бъде. Местата са общо десет.

 7. 1
  666 | нерегистриран
  9
  -1

  Вече не е ли решено кой ще бъде!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.