Желявска: Обезглавяването на Темида ще разклати държавата


Богдана Желявска е родена на 12 август 1967 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1989 г. Магистър по право на Кралство Испания. През 1991 г. е младши съдия в Софийския градски съд. От 1992 г. е редови съдия в гражданско отделение на СРС, а от 2004 г. в СГС. Заместник-председател на СГС и ръководител на Гражданско отделение от 2008 г. Съдия от Международната хагска мрежа, член на Вътрешната съдебна мрежа по граждански и търговски дела, член на Международната асоциация на съдиите, занимаващи се със семейно право. Председател на Българска съдийска асоциация. Ползва испански, френски, английски и руски език.

Който от ВСС смята, че не си върши работата, нека си подаде оставката

Заради подписките "за" и "против" колегите вече не се поздравяват, казва Богдана Желявска

- Г-жо Желявска, как си обяснявате случващото се в съдебната система през последните две седмици?

- От позицията си на магистрат аз виждам, че през последните две, дори три седмици, съдебната система е подложена на неописуем натиск. Не мога и не желая да коментирам кой може да стои зад този натиск, но е факт. И е факт както по места за съдилища, включително и съда, от чието ръководство съм част, така и по отношение на Висшия съдебен съвет (ВСС). Усеща се и сред колегите.

- Това натиск отвън ли е срещу съдебната система и в частност срещу най-големия съд в страната - Софийския градски съд (СГС)? Усеща ли се такъв натиск към съда от страна на политическите сили, на изпълнителната власт?

- Чуват се такива мнения и те не са изолирани. Обществото се настройва срещу съдебната система в резултат на излъчени поредица интервюта, телевизионни предавания и публикации и така се създава изключително лош имидж на съда. Резултатът е това, в крайна сметка. Мога да дам и днес пряко доказателство от нашия опит в съда - резултатът от непрекъснатите и последователни нападки е, че идват недоволни граждани с усещането и говорейки за това, че съдебната система не работи, че частните съдебни изпълнители не работят, че никой не си върши работата. Защото през последните седмици в медиите се изнася, че съдебната система не работи, а това не е така.

- Кой има интерес от негативните послания срещу работата на съда?

- Пак като магистрат ще кажа - ако този натиск успее, съдебната система ще бъде на практика обезглавена. Няма председател на Върховния касационен съд (ВКС), няма председател на Софийския апелативен съд (САС), няма Главен инспектор, цели се оставката на ръководството на Софийския градски съд (СГС), поставя се въпросът за оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). Питам аз и

нека хората сами си отговорят на въпроса - кой има интерес

от такава съдебна система? Това е дестабилизация на държавата. Обезглавяването на съдебната система и нейното обезкръвяване означава дестабилизация на държавата. Много правилно г-н Радан Кънев каза, че за да имаме стабилна държава и икономика, трябва да има стабилна съдебна система, но това не означава, че трябва да я обезглавим. Това, което трябваше да бъде сторено и за което още не е късно, от момента, в който се оповести Стратегията за съдебна реформа на Министерство на правосъдието, е да си направим дебат как точно тя да се извърши.

- И в тази връзка - какъв е вашият коментар за апела от страна на Реформаторския блок, по-скоро на г-н Радан Кънев, за оставката на ВСС?

- Пак казвам, от позицията си на магистрат с много години практика и като част от съдебната система, не смятам, че трябва да коментирам оставката на Висшия съдебен съвет. Смятам, че ВСС върши много работа във всякакви насоки. Започнати са много неща, свързани с администриране работата на магистратурата като цяло - като се почне от провеждане на конкурсите, натовареността, медийната политика, инициативи за промени в ЗСВ, добрата работа в Гражданския съвет. Например беше оповестено съвсем наскоро за няколко проекта на ВСС, единият от които е за внедряването на нова програма за случайно разпределение на делата. От друга страна, смятам, че въпросът за оставка на колективен орган не може да бъде поставян. А оставката на всеки отделен негов член вече е въпрос на личен избор. Ако някой от ВСС смята, че не си върши работата, или че ВСС не взема правилните решения, може да си подаде оставката. Убедена съм, че при оставка на ВСС системата ще бъде тотално дестабилизирана.

- Редно ли е дипломат от ранга на френския посланик г-н Дьо Кабан да се намесва в работата на съда и да излиза със становище за български съдебен състав?

- Съдебната власт е независима. Тя е една от трите власти. Актовете на съда подлежат на инстанционен контрол. В случай като този, когато делото, по което се намеси г-н френският посланик, е на първа инстанция, то е още съвсем в началото и коментирането от страна на посланик на една държава на фактите по делото и на правния спор за мен

противоречи, меко казано, на добрия тон

Аз лично смятам, че съдебната система трябва да бъде оставена да работи. Всичко друго е намеса в нейната работата и може да бъде изтълкувано като натиск. Има начин по дипломатически път посланик на една държава да изрази мнение или да поиска от съответните власти извършване на този дипломатически път, обаче не е телевизията и не е студиото.

- Създава ли несигурна работна обстановка подписката на 15-те съдии от СГС, които настояват за оставката на ръководството? Това влияе ли на доверието в съда като цяло?

- Разбира се, че се създава такава обстановка, на първо място, много лоша обстановка в самия съд. Гледам как хората вървят по коридорите и не се поздравяват.

Ние сме колеги и работим толкова години заедно, има колеги, които са тук от 15 г. Абсолютно недопустимо е това, което се случва между нас.

Да не говорим за нормите на съдийската етика

Създадоха се отношения на несигурност, на подозрителност. Говори се - този подписал тази подписка, онзи другата, имало подписка срещу ръководството, а пък ръководството организирало друга подписка. Заявявам като част от ръководството - не сме инициирали никаква подписка. Ние сме против подписките. Лично аз си спомням преди години друга подписка срещу кандидат за председател. За мен това е недопустимо. Когато някой има да каже нещо, да дойде и да го каже, за да се опитаме да намерим решение. Още повече че в момент, в който тече проверка на Софийския градски съд, това искане за оставка допълнително нагнетява обстановката, като оказва допълнителен натиск на ВСС, вместо той да бъде оставен качествено и в срок да приключи проверката, за да вземе адекватно решение.

- Това, което взриви съдебната система, бе т.нар. проблем със случайното разпределение на делата. Действително ли това е основният й проблем момента?

- Проблемът със случайното разпределение на делата стои от много години. Аз винаги съм казвала, че ние сме съдии и каквото ни дадат, това прилагаме.

Както законът - лош закон, но закон

така и тази система за случайно разпределение. Тя е изключително несъвършена, със страшно много проблеми в самата нея. Веднъж проблеми в самата система за случайно разпределение и втори път компютърната обезпеченост на съда, с интернета и т.н. Обаче има много други изключително сериозни проблеми, на които е необходимо да се обърне внимание. Например въпросът с независимостта на магистратите и кой трябва да я отстоява.

- Защо според вас никой не говори за проблемите около осигуряването на независимостта на магистратите, подобряване на заплащането им, кариерното израстване, проблемите с натовареността?

- В другите държави, когато един магистрат усети, че независимостта му е накърнена може да сезира съответния орган - дали ВСС, дали министерството, за да му окажат защита. Може да каже - аз имам нужда от защита, защото има натиск от обществото, от медиите, от някой политик и т.н. и да се извърши проверка. За каква независимост на магистратите можем да говорим у нас, докато не променим начина на провеждане на конкурсите? Нещо, за което ние от толкова отдавна се борим. За да имаме безпристрастни магистрати, за да имаме добри съдии, които си вършат работата както трябва, те трябва да имат осигурена нормална възможност за кариерно израстване. Еднакви правила за изпит, прозрачност при избора и не на последно място - кадровата обезпеченост и базата. Беше изготвено едно изследване от ВСС, на което се обърна малко внимание, че

ние сме на едно от последните места по заплащане

на магистратите. Тук са идвали международни делегации и казват - едно от нещата за намаляване нивото на корупцията е именно повишаване на заплатите. Нека работим и по този въпрос. Нека се реши и въпросът с натовареността, разбира се. Само да се хвърлят хули върху магистратите е най-лесно. И всички колеги се чувстваме зле от това, което се случва в съдебната система.

- В доклада от проверката в СГС на софтуера за случайно разпределение, няма категоричен извод, че се извършва манипулация. Прави се единствено предположение, че такава манипулация е възможна. Действително ли системата позволява нерегламентирани действия и доколко са взети мерки срещу това?

- Как да ви отговоря на този въпрос? Ние нерегламентирани действия не извършваме. Казва се в доклада, че има механизъм, по който може да бъде манипулирана системата. Ние не знаем това. Казва се в доклада, че системата е несигурна. Ние казваме, че има страхотно много проблеми при извършване на разпределението - включително системата блокира, включително се появяват грешки. Последният пример за спиране на интернета за дълго време при нас беше на 8 декември. Ние

нямахме общо близо 2 часа и половина интернет

точно когато разпределяхме делата. Но не е само до интернет, самата система има много проблеми. Очевидно не се нуждаем от промени, а от изцяло нова система, защото много пъти са правени промени, доразработвания. Ние не можем да кажем как точно се манипулира и дали може да се манипулира системата. Това не е наша работа. Но нека не забравяме нещо много важно - нека се изхожда от принципа, че този, който разпределя делата, е добросъвестен - тогава ще вървим напред. Защото само фактът, че системата подлежи на манипулация, не означава, че тя е манипулирана.

Един хипотетичен съдия. И неговите схеми.

Предишна новина

Иконописецът Йордан Опиц излезе от затвора

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  | нерегистриран
  0
  0

  Над 80% от магистратите са морални нечистоплътници от всякакъв вид, без нужните морални и дори професионални качества, мразещи и отнасящи се с презрение към собствения си народ /един магистрат публично заяви за българския народ, на който „правораздава”: "Жалки, нещастни, заядливи подобия на хора. Боклуци, помияри, мизерници. Пропаднала сган. Не заслужавате съдебната система, която имате, била тя добра или лоша. Жалки помияри" http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32056/ Повечето са алчни продажници, мафиоти делящи си заграбеното с престъпниците. Свестните и почтените са малцинство и на тях нито им се дава да растат, нито да им се чува гласа. Ако се опитат биват пресирани, затрупват ги с най-тежките, объркани и обречени дела, за да могат после да им натякват, че не са си свършили работата, че не са на нужното професионално ниво и така да ги държат в подчинение и послушание. За жалост една част от свестните са си страхливци по рождение, виждащи и знаещи за мръсотиите и беззаконията, но не смеещи да гъкнат. Корумпираната съдебна система подчини останалите власти поради своята несменяемост и от там непреходност, а представителите на всички останали власти са на определен мандат, след който могат да станат клиенти на Темида; също поради овладяването на ЦИК от магистратите; също поради липсата на закони уреждащи прозрачността, отчетността, отговорностите на магистратите; поради прикриването им от псевдо инспектората, от магистратския профсъюз ВСС и оневиняването им от колегите им от ВАС; както и поради реалната липса на наказуемост и гарантирана безотговорност; също поради създаването на кастови магистратски съюзи ,които не защитават законността, държавността и правосъдието, а личните и групови магистратски интереси; също поради подкрепата на корупцията от висшето ръководство на адвокатурата, някои от членовете на които станаха псевдо «топ адвокати» гарантирано печелещи всички дела срещу най-богатите престъпници, за сметка предаване интересите на адвокатурата и адвокатите. Поради тези причини съдебната система никога няма нито да намери нито воля, нито сили да се прочисти сама! Напротив, в този й вид тя е като бетон -става все по - здраво сплотена с всяка измината година! Фактите го доказаха: единственото правителство, което се опита да се противопостави на корумпираната съдебна система бе свалено! Много от медиите са или купени или необективни; гражданското общество е в зародиш; ЕС дълго спеше и пращаше тъпоглави тъпанари да пишат тъпанарски доклади, а съвсем отскоро почна да се събужда; единствено посланиците се осмелиха да кажат истината глас и дано да продължат! Нужни са кардинални е ефективни мерки!

 2. 22
  до 666 | нерегистриран
  0
  0

  Барово! Адвокат Момчил Мондешки не случайно винаги се е оправял - има влиятелни приятели и защото и хлъзгав и тарикат и дере кожи, ама на клиентите му май им е готино! Няма един случаен клиент! той за добър ден взима колкото адвокат изкарва за година!!!

 3. 21
  ин | нерегистриран
  1
  -1

  Желявска реагира адекватно в случая, а вие тук се излагате

 4. 20
  666 | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#19] от "":  аз ви се чудя, как можете да висите постоянно в коментарите и да работите. аз съм в отпуск и се забавлявам.

 5. 19
  | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#17] от "666":  На теб и Богдана се чудя как може хем да пиете, хем да пишете.

 6. 18
  | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#17] от "666":  Бързай, че Богдана е вече под масата..

 7. 17
  666 | нерегистриран
  1
  -3

  отивам да си изпия ракията с Богдана, на вас до утре.

 8. 16
  666 | нерегистриран
  1
  -2

  я, как се спряха! да не вярваш чак!

 9. 15
  666 | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#14] от "":  ти как се казваш? обърши си брадата, че си я оплюва от злоба. тези 15-те ще си намерят майсторите. колегите ги подминават като прокажени. щото и техните задници са насрани до кръста. Мондешки те можете да го стигнете, срещу него да бягате. да не говоря за Влади, Богдана и Петя! тази троица ви държи будни по цяла нощ, ама те са си те. с топ не може ги мръдна. а факта, че от един час си кореспондираме двамата значи, че и аз ти бъркам в мозъка. моя милост искрено се забавлява и коментира с колегите яловите опити да бъдат дискредитирани стойностни хора и магистрати. всяко чудо, за три дни и на четвъртия ще се преброим. сред море от анонимници, аз съм един от многото.

 10. 14
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#12] от "666":

  Много поздрави на Мондешки. И на Влади, Петя и Богдана. А че клавиатурата скоро ще трябва да я сменяш, това личи от злобата, с която натискаш клавишите. Я да ти видим смелостта, като кажеш как се казваш. Май онези, 15-те, които те накараха напоследък да бълваш по форумите, си казаха имената. Алоу :)

 11. 13
  666 | нерегистриран
  0
  -3

  До коментар [#10] от "до шесторния сбърканяк":  апропо, роден съм във ВИЕНА, ГРАЖДАНИНО. а товята баба кой знае от чий обор е завождала кравите. ако не знаеш какво значи ЗАВОЖДАЛА, справка тълковен речник на бълтарския език.

 12. 12
  666 | нерегистриран
  0
  -4

  До коментар [#10] от "до шесторния сбърканяк":  очеизбождащо съм в системата, а дали служа или ми служат, е трудно да се каже. мога обаче да кажа, че се пукате от яд и злоба. няма кой да ми вземе клавиатурата, защото си е моя. българският ми е перфектен, а вие сте сбъркани по ДНК. умрете да се правите на филолози, защото май за друго не ставате. как ще се конфигурирам, си е моя работа. а тук само ви гледам сеира. щото по коридорите на властта сте по - малки от моето райе даже. пък аз си имам смелостта дори и в живия живот да си се дзържа по този начен - право куме, в очи!

 13. 11
  666 | нерегистриран
  1
  -4

  До коментар [#9] от "доктор по психично здраве":  по принцип съм си с райе, прибирам такива като вас и ги раирам. много им отива. а Богдана, Влади и Петя ги освидетелстват. красота! тресете се, нищо не постигнахте. напразни усилия на любовта - шекспир.

 14. 10
  до шесторния сбърканяк | нерегистриран
  2
  0

  Няма спор, че на такива простаци като тебе хванати от село не им пука на клавиатурата. Може скоро да си загубите и клавиатурите. За стилистика въобще не говори, защото ни един от пишещите с най-много граматически грешки в този сайт. Очевидно си служителка. Така де, трябва да служиш.

 15. 9
  доктор по психично здраве | нерегистриран
  4
  -4

  Тази е вече напълно изперкала. Все се надявам, че ще дойде ден, в който ще надене райето.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.