Жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса е снимала Борисов в спалнята му

Жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса е снимала Борисов в спалнята му

Жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса - такова е описанието на човека, заснел премиера Бойко Борисов в спалнята му. Това става ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура (СГП), която изнесе подробности за образуваното досъдебно производство по случая.

Снимки и видеа от посещението на въпросната дама в дома на премиера Борисов станаха публично достояние чрез определени медии през лятото на 2020 г., след което държавното обвинение се самосезира за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

От данните, предоставени от СГП, става ясно, че са били назначени и изготвени технически експертизи на публикуваните в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от Борисов. Според анализа на записите, предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са били с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение, при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина. 

По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък  от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия, а именно - "жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса". Поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е било трудно да определи повече детайли. От прокуратурата уточняват, че са събрани всички възможни доказателства за самоличността на въпросната жена, но до момента тя не е установена.

В експертните заключения се отбелязва още и, че анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето.

"Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те. Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК. Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани", пишат от СГП. 

Прокуратурата обръща внимание и на една от възможните хипотези по делото, заради задължението си да уведоми компетентната прокуратура при данни за осъществен състав на друго престъпление, различно от предмета на разследване по досъдебното производство. "Касае се за предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства - от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането. В тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура", съобщават още от прокуратурата.

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори е счел, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.

Още по темата

Трафиканти в Пловдив са задържани с наркотици за 3,5 млн. лева

Предишна новина

Окончателно: Положителните антигенни тестове щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  питам | нерегистриран
  0
  0

  Самият Борисов заяви, че "Мата Хари" му се е обадила и той е казал, че е на интервю и така дамата е имала двадесет минути!!!! Е! Господин Борисов много добре знае с кого е говорил и коя е дамата, снимала през тези 20 минути!!!!!! Каква прокуратура, какво разследване?!?

 2. 18
  Ало Ваньо, ало Гешев | нерегистриран
  2
  0

  Из делниците на един луд

  Един от наблюдаващите прокурори по проверката е Боряна Бецова, за която Медиапул намеква, че каквато и проверка да ѝ се възложи, тя може да я провали - проверката на Бисеров, проверката на Пеевски и неговата майка…

  Пък от „Неновините“ викат, че прокуратурата не намерила данни, че самият г-н Борисов е премиер на Република България. Не казват, че и тази проверка е извършена от Бецова, но не е изключено.

 3. 14
  | нерегистриран
  9
  0

  Прокуратурата: снимката не е документ.

 4. 13
  | нерегистриран
  8
  -1

  Наблюдаващата прокурорка също отговаря на описанието. Да пита Бойко дали пък не е била тя.

 5. 11
  куку | нерегистриран
  22
  -3

  Ако "нормален" прокурор прекрати с такива безумни мотиви някоя "нормална" проверка или д.п., ще му набучат главата на кол и ще я разнасят из цялата страна за назидание....................!!!

 6. 10
  | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #8 от "то всички я познаваме... | нерегистриран":
  Това е жената на един от братятя, които разследват...

  Ау, ами тогава кажете на мъжа с каскета, нали е спряно производството за издирване на тази жена.

 7. 9
  | нерегистриран
  15
  -3
  До коментар #8 от "то всички я познаваме... | нерегистриран":
  Това е жената на един от братятя, които разследват...

  Аз не съм сигурен. То и някои от зам-главните прокурорки отговарят на описанието.

 8. 8
  то всички я познаваме... | нерегистриран
  6
  -16
  До коментар #5 от "О Боже Мили | нерегистриран":
  Не могат да установят коя е жената?
  Борисов нали я познава.
  А НСО не може да установи коя е?

  Това е жената на един от братятя, които разследват...

 9. 5
  О Боже Мили | нерегистриран
  40
  -2

  Не могат да установят коя е жената?
  Борисов нали я познава.
  А НСО не може да установи коя е?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.