Жената на Лозан Панов употреби собственото си дете в кампанията срещу ВСС и кандидата за главен прокурор

Жената на Лозан Панов употреби собственото си дете в кампанията срещу ВСС и кандидата за главен прокурор
Лозан и Елисавета Панови, снимка: Виенски бал, архив

Елисавета Панова въвлече в употреба собствено си дете в кампанията срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) и кандидата за главен прокурор Иван Гешев. В четвъртък следобед в няколко медии със синхронизирана редакционна политика се появи поредното "странно" писмо на Елисавета Панова, съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В новия си епистоларен шедьовър Панова се обръща директно към премиера Бойко Борисов, от когото иска обяснение, защо 20-годишният й син е бил обект на полицейска проверка и запис на личните му данни, докато е протестирал пред сградата на висшия кадрови орган на съдебната власт. В четвъртък пред него около двеста протестъра, предвождани от проваления правосъден министър Христо Иванов, свързани с партията му "Да, България", с олигархичния кръг "Капитал" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и наемници на укриващия се в Белград подсъдим фараон Цветан Василев, недоволстваха срещу единствената за момента номинация за главен прокурор – тази на Иван Гешев. Имаше и привърженици на зам.-главния прокурор.
 
От съобщение на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) се разбра, че синът на Елисавета Панова, носещ фамилията на покойния си баща Ганев, е присъствал на нерегламентиран протест, за който Столична община и полицейските власти, не са били предварително уведомени. Оказва се, че зовящите за спазване на закона партийни активисти от "Да, България" дори не са намерили за нужно да уведомят общината, каквото е нормативното изискване за провеждане на всяко масово мероприятие. "Във връзка с прекратяването на груби нарушения на обществения ред - ограничаване на свободата на придвижване на гражданите и на движението на масовия градски транспорт в района на сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" № 12, служители на СДВР са провели специализирана полицейска операция. В хода й са извършени проверки за установяване на самоличност съгласно чл. 70 ал. 1 т.3 от ЗМВР на 14 лица", посочват от МВР. От тази информация се разбира още, че всъщност 20-годишният младеж с "будна гражданска съвест" е бил само един от всички 14 лица, на които са били записани данните от личните карти, практика която служителите на МВР често предприемат при подобни прояви, основно спрямо протестиращи, които извършват непристойни действия или такива, които биха довели до провокиране на напрежението. Факт е, че униформените не допуснаха сблъсъци между двете групи протестиращи и това само показва професионалното изпълнение на задълженията им.
 
В писмото на Панова тя припомня и за своя сблъсък с органите на реда от 2004 г., както и това, че кумове на сватбата им с Лозан Панов на 14 февруари 2015 г. са семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови, собственици на строителната фирма "Артекс". Само, че преди да отправя неоснователни упреци, "Черния лебед" на председателя на ВКС (по Христо Иванов) сама дължи отговори на множество въпроси.
 
Ето част от тях:
 
За момента има две противоречащи си съдебни решения за т.нар. "криминална регистрация" на Елисавета Панова. Първото на съдия от Софийския районен съд (СРС) я потвърждава. Второто – на състав на Софийския градски съд (СГС), с което се отменя предходното, я отрича. Важна подробност, че автор на въззивното решение е магистрат, член на ръководството на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), демонстриращ своята пристрастност към Лозан Панов. Макар формално Панова да няма "криминална регистрация", изразяваща  се в заснемане и сваляне на дактилоскопични следи, нейното име фигурира в масивите на МВР. Това се потвърждава от официален документ, в който се посочва, че на 14 юли 2004 г. Елисавета Ганева е уличена в извършването на хулиганство, съпротива на орган на властта, което е в нарушение на чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс. Фактът, че производството е прекратено, не отменя случая, в който името на "Черния лебед" присъства. Панова не е дала адекватен отговор – какво точно се е случило в офиса в центъра на столицата преди 15 години.
 
Днес Панова прави аналогия със своето поведение от 14 юли 2004 г. и това на 20-годишния й син пред сградата, в която собственият й съпруг е призван да взима решения по управлението на съдебната власт. Предвидливо Панов избяга от заседанието на Пленума на ВСС този четвъртък и отиде в Пловдив, за да притиска местните съдии кого да подкрепят за административни ръководители на съдилищата в града.
 
Преди да се опитва да назидава органите на реда и за пореден път да демонстрира арогантното си отношение към висшия кадрови орган на съдебната власт, стигайки до там, че да замества собственото си дете, Бети Панова (както предпочита да я наричат) трябва да даде отговор на въпроса – как и защо се е стигнало до ситуацията, отпреди пет години, в която едно от децата на покойния й съпруг от първия му брак подава сигнал срещу нея самата. В жалбата си по-големият брат на протестъра от този четвъртък уличава Бети Панова в измама и обсебване.
 
Съпругата на председателя на ВКС пише до Борисов и отправя обвинения за "изтичането" в медиите на копие от акта й за сключен брак отпреди четири години и половина. Само, че Панова пропуска да обясни – колко реално струва жилището в луксозната кооперация "Дипломат" в квартал "Изгрев", закупена от фирма "Артекс" през 2013 г., т.е. от бъдещите й кумове. Освен на собствения си син, Панова дължи това обяснение и на данъчните, а и на обществото, което има право да знае – живее ли "съдия №1" в имот, придобит на цена четири пъти по-ниска от реалната. От нотариалния акт по сделката може да се допусне, че са налице действия по укриване произхода на финансови средства в особено големи размери. Това, разбира се, подлежи на доказване  от данъчната администрация, чиято проверка продължава. Факт е, че към момента председателят на ВКС е уличен в неплащането на 16 000 лв. данъчни задължения, което той обжалва пред…съдебна инстанция, чийто административен ръководител е бил в продължение на пет години.
 
В писмото на Бети Панова до Бойко Борисов има и нещо много интимно. Тя говори за сватбата си, случила се само две седмици след като Панов пое най-висшата съдебна инстанция. Изглежда, че "Черния лебед" на Лозан Панов много иска да припомни на обществото, че по думите на бившия конституционен съдия Румен Ненков изборът на настоящия председател на ВКС е станал възможен и след осигуряването на политическа подкрепа  от лидера на ГЕРБ. Всъщност Борисов сам си призна, че е подкрепил избирането на Панов за "съдия №1". Може би Бети Панова се надява, че Бойко Борисов отново ще се поддаде на изнудване и ще нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да номинира удобен за кукловодите на Лозан Панов кандидат за следващ главен прокурор. 
 
 
"Правен свят" ще продължи да търси г-жа Панова, за да представи отговорите на въпросите, които бихме искали да й поставим. Надяваме се, че Бети Панова ще намери смелост и ще спре да общува единствено с медии, собственици на които отдавна използват поста на съпруга й, като собствена индулгенция за извършени закононарушения. 
 

Още по темата

Аз правя неща, които другите могат само да обещаят

Предишна новина

Как Христо Иванов обедини прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.