Жителите на Чепеларе и Мадан излизат на протест, искат си прокуратурите

Жителите на Чепеларе и Мадан излизат на протест, искат си прокуратурите

Жители на общините Чепеларе и Мадан започват протести в петък със затваряне на главния път Пловдив - Смолян, като се обявяват против решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районните прокуратури в градовете им. Това съобщи адвокат Тонка Динчева, която е член на Инициативния комитет в Чепеларе. Причината - от 1 януари прокуратурите в Чепеларе и Мадан стават териториални отделения към Районната прокуратура в Смолян.

"На 25-и юли, веднага след като обществеността в Чепеларе съвсем изненадващо разбра, че е взето решение на ВСС за закриване на Районна прокуратура - Чепеларе, обществеността на града, и на общината изобщо, се събра в Община Чепеларе и реши да се сформира Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права на гражданите на Община Чепеларе. Той оттук насетне трябва да отстоява правото на гражданите на Община Чепеларе на собствена Районна прокуратура. Протести ще бъдат правени в София, ако се наложи и пред Европейската комисия в Брюксел", заяви адвокат Тонка Динчева, цитирана от БНР.

В Мадан миналата седмица на извънредно заседание местният парламент прие протестна декларация срещу закриването на Районна прокуратура там и преструктурирането й като териториално отделение към РП-Смолян. Според съветниците решението е неправилно и недопустимо. "Предлага се решение, което не се обосновава на обективните  реалности - икономически, географски и демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района", пише в документа.

Оптимизирането на съдебната карта, включващо закриване на прокуратури и съдилища е трайно искане на Европейската комисия, която всяка година напомня в докладите си по Мониторинговия механизъм, че България трябва да съкращава подразделения на съдебната власт, включително и заради демографското състояние в страната. Друг от мотивите на Брюксел - сериозното разминаване в работата на магистратите - високата натовареност на тези в София и големите градове контрастира с далеч по-ниската натовареност на колегите им в малките населени места. За разлика от държавното обвинение, което предприе действия в изпълнение на препоръките на ЕК, Съдийската колегия в този и в предишния ВСС, въпреки множеството декларации на отделни нейни членове, засега не е демонстрирала реални мерки по оптимизиране на съдебната карта, вероятно именно заради опасенията от възникване на гражданско недоволство по места.  

На 19 юли Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри закриването на 11 районни прокуратури в страната, с което процесът по прекрояване на съдебната карта бе стартиран. Така от 1 януари 2019 година окончателно трябва да бъдат закрити Районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Респективно на тяхно място да бъдат открити териториални отделения, които ще са към по-големите и оставащи Районни прокуратури.

Общините Ардино, Чепеларе и Мадан изразиха възражения срещу решението на кадровия орган на съдебната власт, което наложи Прокурорската колегия на ВСС допълнително да разяснява прекрояването на съдебната карта. "Трябва ясно да посоча - закриването на Районните прокуратури не означава прекратяване на прокурорската дейност по места", обясни тогава главният прокурор Сотир Цацаров и добави, че в случая на тяхно място ще възникнат териториални отделения. 

На 25 юли Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри и писмо-отговор до кметовете и общинските съветници от съдебните райони на Районните прокуратури, които ще бъдат закрити. В писмото се разясняваше, че въпреки закриването на Районни прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград, като самостоятелни органи на съдебната власт, в разкритите на тяхно място териториални отделения ще продължат да работят както прокурори, така и съдебни служители. "Прокурорите, които ще работят в териториалните отделения ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания в съответния съд, ще дават дежурства и ще приемат граждани. С оптимизирането няма да бъде нарушен достъпът на гражданите и институциите до прокуратурата, а напротив – ще се осигури възможност за по-качествена и срочна нейна работа. Районната прокуратура, към която е териториалното отделение ще има съдебен район, включващ общините и населените места на закритите районни прокуратури и дейността по правоприлагане на тези територии ще бъде обезпечена от всички прокурори от районната прокуратура със седалище областния град", написаха още от Прокурорската колегия на ВСС, но очевидно в Родопите не са ги разбрали. 

Още по темата

Съдът в Сърбия отказа екстрадирането на бивш румънски депутат и бизнесмен

Предишна новина

"Лирекс" опровергава Цецка Цачева

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 25
  Адвокат | нерегистриран
  0
  -1

  Адвокат защитава прокуратурите??!! Не знаех,че сме я докарали до там,да защитаваме хора,които ни мразят и ни смятат за излишни в процеса!Които не ни смятат за колеги,а за някакви натрапници,длъжни да пишат споразумения на килограм!Това най-малко е работа на адвокат къде прокурорите ще имат отделения и с какво ще се занимават.Но очевидно някои имат интерес да работят с "правилните хора".

 2. 24
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  И от "риформа" не разбираш , и от водоснабдяване. Благодарение на великия кмет инж.Иван Иванов София си има вода за около 3 млн души, стига разбира се да не настане нещо извънредно като сушата от 1993-1994 г , но тогава в провинцията ще бъдат още по-засегнати . И сега много провинциални градове са на воден режим , а в други /Хасково/ водата не става за пиене .  За съжаление , София ще продължи да се разраства и това го казват всички изследвания по въпроса . Няма как , при положение , че младото население е в София , а стандартът на живот е близо два пъти по-голям от този в малките население места .  Разрастването на София не ме радва , но е неизбежно . Дано Пловдив се разрасне , дано се възстановят и градове като Русе , Шумен , Плевен ...но малките населени места ги пиши "бегали" ако не са до голям град . Няма кой да копа и да гледа овце , наивниците свършиха /пак за съжаление/.

  Сиреч идеята ти е населението на България да бъде докарано до 3 милиона, за да може София да се справи с водната криза? Това, че някои от големите градове вече са се охълцали за вода доказва колко неадекватни са българските управляващи да се справят с развитието на селищата. Закриват болници, училища, прокуратури в по-малките градове, населението се юрва към по-големите, но там няма умствен капацитет да реши проблемът. Оттам в София.  А за това, че шопианци не са най-големите простаци в България - голем смях. По-просто животно от шопианец нема.  Пък колко били работни гнилите ябълки - толкоз работни, че след обикаляне по обучения в чужбина за милиони и протестърски изяви имат по стотици ненаписани решения. Направо горките са се скъсали от работа.  А Ицо Гранта (за брой дела в съда) и Делян Пеевски (за брой заседания на парламента, на които е присъствал) са направо за орден "Герой на труда"!

 3. 23
  | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #22 от "Истината | нерегистриран":
  е,че служители и магистрати от съдебната власт се чувстват незаменими и значими от подзмазването и лицемерното лакейство на обикновените хора от такива региони/градове и градчета от селски тип/!Комплексът им е,че са първенците на селото,бре,бре,голяма работа сме!Иначе никой няма да ги бръсне за слива в големия град,а там ще трябва да работят!За т.н.първенци е важно някой придошъл от някъде да им работи,да го унижават,направо ако може да бъде смачкан ако не слушка!Обикновено придошлите не слушат,че да не изгърмят те,като бушони!Правят се на ляво и на дясно отводи по тежки и неудобни дела,че да не се вкарат съдебните първенци с другите първенци....?!А придошлите им гледат гадните и неудобни дела,че на всичко отгоре са подложени на грозни коментари,че дали не се правят и опити за намек как да решат делото и т.н.!Ако няма придошли,такива дела отиват в друг район!Е,тогава,с тези измислени отводи няма ли отказ от правосъдие,например?И как тогава обикновените хора пътуват до по-отдалечени места където им се разглеждат делата?!Ама тогава,защо не протестират,а?Е,и сами можем да се досетим за отговора!Защо тогава да е целесъобразно да не се закриват такива структури в градовете от селски тип?С нерешаването на този проблем се толерира съществуването на паразити,които освен да вземат заплати,да интриганстават и клюкарстват и да се чудят на кой,каква злобна интрига да измислят,т.е.на този,който не им влиза в злободневните седянки,нещо друго дали правят?!Който не е живял в малък град,едва ли знае с каква злоба и първенющина на разни същества,които искат на всяка цена да контролират живота ти,се сблъскват ежедневно!Такива хора се чувстват господари на местното феодално владение и не търпят различните от тях!И,уточнявам,че нямам предвид тези от Мадан и Чепеларе,по принцип родопчани са сърдечни хора,но в други по-големи градчета не може да се каже същото!Там нещото,което те смразява е бездушието,студенината и липсата на човещина!

  За жалост си прав . Отиваш в провинцията - гледаш тишина , прекрасна природа , хората изглеждат по-спокойни и добронамерени.... но така е само на пръв поглед . След това се оказва , че си заобиколен предимно от простаци и примитиви , от долни клюкари , които са скарани помежду си и по цял ден се чудят какъв кален номер да си погодят . Отделно , тотален феодализъм , връзкарство , тъп кариеризъм и за най-долното работно място или повишение . Глад , мизерия , тъпотия , пиянство и разврат .

  Седят разни комплексирани индивиди и в тоя сайт и по цял ден "кълват" софиянци колко сме тъпи и прости и как сме нямали никаква работа . То така са ги учили - че "трябва да си пазят работното място" като се фалшифицира статистиката, като се измислят несъществуващи дела и преписки , като се отчита несъществуваща работа . КАТО СЕ ЛЪЖЕ ПО ЦЯЛ ДЕН. Така е в цялата администрация , така е и в съдебната власт . Софиянци работим като луди , но все сме им виновни , все сме им "черни".

  Е, рано или късно идва Видовден и нещата започват да се отсяват . Респект и уважение към магистратите от провинцията , които са достатъчно натоварени и работят съвестно и добре . Но нямам никаква жалост към тези , които с години са мързелували , а сега са в стрес , че ще им секне бюрократичния рай. Какво толкова - просто ще поработят да си заслужат заплатите. Може и да им хареса и да им се разнообрази живота.

 4. 22
  Истината | нерегистриран
  12
  -2

  е,че служители и магистрати от съдебната власт се чувстват незаменими и значими от подзмазването и лицемерното лакейство на обикновените хора от такива региони/градове и градчета от селски тип/!Комплексът им е,че са първенците на селото,бре,бре,голяма работа сме!Иначе никой няма да ги бръсне за слива в големия град,а там ще трябва да работят!За т.н.първенци е важно някой придошъл от някъде да им работи,да го унижават,направо ако може да бъде смачкан ако не слушка!Обикновено придошлите не слушат,че да не изгърмят те,като бушони!Правят се на ляво и на дясно отводи по тежки и неудобни дела,че да не се вкарат съдебните първенци с другите първенци....?!А придошлите им гледат гадните и неудобни дела,че на всичко отгоре са подложени на грозни коментари,че дали не се правят и опити за намек как да решат делото и т.н.!Ако няма придошли,такива дела отиват в друг район!Е,тогава,с тези измислени отводи няма ли отказ от правосъдие,например?И как тогава обикновените хора пътуват до по-отдалечени места където им се разглеждат делата?!Ама тогава,защо не протестират,а?Е,и сами можем да се досетим за отговора!Защо тогава да е целесъобразно да не се закриват такива структури в градовете от селски тип?С нерешаването на този проблем се толерира съществуването на паразити,които освен да вземат заплати,да интриганстават и клюкарстват и да се чудят на кой,каква злобна интрига да измислят,т.е.на този,който не им влиза в злободневните седянки,нещо друго дали правят?!Който не е живял в малък град,едва ли знае с каква злоба и първенющина на разни същества,които искат на всяка цена да контролират живота ти,се сблъскват ежедневно!Такива хора се чувстват господари на местното феодално владение и не търпят различните от тях!И,уточнявам,че нямам предвид тези от Мадан и Чепеларе,по принцип родопчани са сърдечни хора,но в други по-големи градчета не може да се каже същото!Там нещото,което те смразява е бездушието,студенината и липсата на човещина!

 5. 21
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #20 от " | нерегистриран":
  Бюджета е изяден от НПО - та и паразитни структури като НИП, Инстутитя за правни изследвания и анализи, Института за правни инициативи, Правния съвет по рИформата към Министерство на правосъдието и др. под. Ако ще се закрива нещо - да закрият тях. Христо Иванов например насочи 10 милиона към НПО-та, чието съществуване е напълно безполезно за България.  И повече уважение към селата, защото точно това пише на личните ви карти като месторождение - на вашите, на тези на вашите родители, баби и дядовци.  А София няма капацитета да се разраства повече. Перловската река нито е Нева, Нито е Дунав, нито е Темза, нито е Сена. Още малко като нарасне населението ще изпукате от жажда. Всички знаем, че от Искъро нема по длибоко, ама няма да стигне за по-голямо разрастване на София. От големите български градове единствено Пловдив има по-големи и повече водоизточници в региона.

  Единственото, което се вижда от идеите на рИформаторите е че нямат грам мозък в главата си и изобщо не мислят за последиците.

  И от "риформа" не разбираш , и от водоснабдяване. Благодарение на великия кмет инж.Иван Иванов София си има вода за около 3 млн души, стига разбира се да не настане нещо извънредно като сушата от 1993-1994 г , но тогава в провинцията ще бъдат още по-засегнати . И сега много провинциални градове са на воден режим , а в други /Хасково/ водата не става за пиене .  За съжаление , София ще продължи да се разраства и това го казват всички изследвания по въпроса . Няма как , при положение , че младото население е в София , а стандартът на живот е близо два пъти по-голям от този в малките население места .  Разрастването на София не ме радва , но е неизбежно . Дано Пловдив се разрасне , дано се възстановят и градове като Русе , Шумен , Плевен ...но малките населени места ги пиши "бегали" ако не са до голям град . Няма кой да копа и да гледа овце , наивниците свършиха /пак за съжаление/.

 6. 20
  | нерегистриран
  4
  -1

  Бюджета е изяден от НПО - та и паразитни структури като НИП, Инстутитя за правни изследвания и анализи, Института за правни инициативи, Правния съвет по рИформата към Министерство на правосъдието и др. под. Ако ще се закрива нещо - да закрият тях. Христо Иванов например насочи 10 милиона към НПО-та, чието съществуване е напълно безполезно за България.  И повече уважение към селата, защото точно това пише на личните ви карти като месторождение - на вашите, на тези на вашите родители, баби и дядовци.  А София няма капацитета да се разраства повече. Перловската река нито е Нева, Нито е Дунав, нито е Темза, нито е Сена. Още малко като нарасне населението ще изпукате от жажда. Всички знаем, че от Искъро нема по длибоко, ама няма да стигне за по-голямо разрастване на София. От големите български градове единствено Пловдив има по-големи и повече водоизточници в региона.

  Единственото, което се вижда от идеите на рИформаторите е че нямат грам мозък в главата си и изобщо не мислят за последиците.

 7. 19
  | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  А защо реформата не започна със съкращения във ВКП и ВАП?Там има над сто високоплатени търтеи с по 5000лв.заплата и разни много важни администратори и анализатори !Ама там не може ,че току виж станала революция защото са на някой си хора и хранилката е важна за интересите им и за правосъдието.То софийското правосъдие е по-по-най- важно и най-вече справедливо и това се вижда даже и от баирите около Чепеларе!

  Ами да , софийското правосъдие е важно , защото в София живеят около 1,5 милиона души и още толкова "гастролират" като завеждат дела в София . Моето уважение към градове от селски тип с 2000-3000 души население , но толкова хора живеят в няколко блока в "Люлин" или "Младост". Искането в прекалено малки градчета да има съд и прокуратура е НАХАЛСТВО , по същество не се иска "равнопоставеност" , а неоправдана привилегия - "ВИП обслужване" за малките населени места и то за сметка на големите градове . На първо място в Европа сме по брой на съдии и прокурори на глава от населението и пак няма никаква ефективност.  Училища , болници , прокуратура , съд , администрация - те обслужват НАСЕЛЕНИЕ , а не ТЕРИТОРИЯ. Като няма население , няма да има и администрация. Иначе излиза , че администрацията съществува заради самата себе си и за да взема някой заплати . Ако отида за живея в централната пустиня на Австралия на 1000 км от най-близкия град едва ли някой ще ми открие районен съд само за мен .

 8. 18
  | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #14 от "До 12 | нерегистриран":
  А бе глупако, кой твърди, че преписката е за престъпление?  По това, че си дебил веднага си пролича, че си от червените тролове. Вторият сигурен признак е щатния брой цъкания от останалите дебили.

  Съвсем ясно си пише, че е била за престъпление.  Значи по-голямата част от населението на България нямала нужда наблизо да имало съд, а имала нужда от НИП, дето 9 месеца пишман-юристи да обучават хора, които са учили 5 години при професори, държали са 3 държавни изпита, минали са още един за правоспособност и са спечелили конкурс за назначение?  Селищата западат, когато бъдат лишени от ред удобства. В тях е трудно както да се живее, така и да се развива бизнес.

 9. 17
  Меченце 2, | нерегистриран
  12
  -2

  Нищо подобно. Никой не се е затрил затова, че нямал прокуратура на 100 м от дома си, ами отдел. И поддържането на съд, болница и т. н. във всяка паланка е не само лукс, а и измамно удобство. Няма нито квалифициран персонал, нито апаратура за такъв разкош.

  И от прокуратура и съд до всака хижа няма нужда. Администраторите да си намерят работа, на която нещо ще и работят. Стига толкоз клатикрачковци. Изядоха бюджета.

 10. 16
  | нерегистриран
  24
  -2

  А защо реформата не започна със съкращения във ВКП и ВАП?Там има над сто високоплатени търтеи с по 5000лв.заплата и разни много важни администратори и анализатори !Ама там не може ,че току виж станала революция защото са на някой си хора и хранилката е важна за интересите им и за правосъдието.То софийското правосъдие е по-по-най- важно и най-вече справедливо и това се вижда даже и от баирите около Чепеларе!

 11. 14
  До 12 | нерегистриран
  12
  -3

  А бе глупако, кой твърди, че преписката е за престъпление?

 12. 13
  Протести , не протести - то и общините са за закриване | нерегистриран
  24
  0

  Да , разбирам хората от малките градове , че им е неприятно , че градчетата им се превръщат пак в села /каквито са били/ …..но това е тъжната реалност . И да открият административен и специализиран съд и прокуратури в Чепеларе и Мадан - пак няма да увеличат населението , нито ще върнат хилядите хора избягали оттам в Смолян , Германия , САЩ и пр.  Наличието на съд и прокуратура не е въпрос от първостепенна необходимост . По-важно е да се запази болницата , училището , да се подобри пътната мрежа , да се запази местния бизнес . Като няма дела няма смисъл от излишна съдебна администрация , а ако се появят /в което се съмнявам/ може пак да се отвори .  Впрочем политиците МЪЛЧАТ КАТО РИБИ за още по-тежкия въпрос - закриване на общини без население. В България има общини с 1500-2000 души , което е смешно . Нито има там работещо население , нито някакъв бизнес , кадри ---нищо няма . Държавата дотира да се правят на общински съветници, кметове , на общински служители без работа и т.н. Тъпотия е цялото работещо население в една община да работи....в администрацията .

 13. 12
  | нерегистриран
  3
  -14

  Манипулациите са специалност на бойкаките - рИформатори. Когато гражданина подава жалба, той я входира при "общата администрация", която ще бъде преместена на 200км. А за него това са пари и време. Защото държавата не изплаща разноски за подаване на жалба.  Гледам, че пак развяха рИформаторското знаме Ченелова. А че който е писал това от името на прочутата кака си няма понятие от право си личи от самолет:  "Такава преписка има. Била е прекратена веднъж, а след това е възобновена от сегашния ВСС."  ВСС може да образува, прекратява и възобновява административни преписки, но не и преписки за престъпления. Може да е кадрови орган на прокурорите и съдиите, но самия ВСС нито пише обвинителни актове, нито издава присъди.

  Надявам се да стана ясно колко е правната култура на т. нар. рИформатори!  Втори е въпросът защо каката заедно с другата кака и адвоката-монтажист не са в затвора като заслужена "награда" за манипулациите с оня разговор.

 14. 11
  Хари | нерегистриран
  23
  -1

  Ей, мижитурки - стига вече с тия манипулации!

  Звената си остават по места, прокурорите са там, общата администрация и ръководството ще хвръкне само. Стига измислени от опозицията поводи за протести. Магистратите продължават да са си там и хората да разчитат на тях, толкоз!

 15. 9
  | нерегистриран
  7
  -4

  Уверен съм, че ще има много повече протестиращи жители на Мадан и Чепеларе, които ще могат да обяснят пред камерите защо точно протестират в сравнение в елитните юристи - протестъри от стъпалата на Съдебната палата, дето така и не можеха да съчинят едно смислено изречение защо са се наредили там с тогите.

  А за разстоянията има огромна разлика дали през зимата ще трябва да се иде по разнебитения път от Чепеларе до Смолян или по магистралата от София до Пловдив за отговорен банкет само за родени началници или със самолета до Ню-Йорк на обучение за 250 000 щ.д.  България на рИформаторите е ето такава клоака:  "Две села и един квартал от община Белово останаха изолирани, след като придошлите води на река Марица разрушиха временен мост. Така повече от 4 000 души останаха от едната страна на общината и стигат доста трудно до работните си места. Ситуацията в общината е критична. Много от мостовете, които свързват Белово със съседните села и градове са отнесени още по време на летните наводнения. "  https://btvnovinite.bg/46126-Dve_sela_i_edin_kvartal_ostanaha_izolirani.html

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.