Йордан Лечков: Кметовете са пушечното месо на съдебната система


Интервю на Анна Заркова с футболния кумир Йордан Лечков за патилата му в политиката и съдебната система

Йордан Лечков, футболната легенда, героят от Мондиал 1994.
От петилетка насам той обикаля съдилищата - в Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Кърджали и София в незавидното положение на подсъдим.
ОБВИНЕНИЯТА: Като кмет на Сливен злоупотребил по служба и ощетил общинския бюджет в облага на частни фирми.
КАЗУСИТЕ: С неизгодни сделки оскъпил ремонт на водопровод и саниране на дом за стари хора; Без търг дал сградите и земите на бившия зенитен полк на частници от 4 дружества; Прекратил договор на строители, спечелили поръчка за ограда на училище в полза на други; Поискал 5000 лв. от бизнесмена Илия Георгиев-Манастира, а после го оклеветил и обидил.
ДЕЛАТА: 6 наказателни процеса срещу Лечков се движат 5 години по различни инстанции и стигат до 6 оправдателни присъди - пет окончателни и една, която чака тия дни последната дума на върховните съдии.
РАВНОСМЕТКАТА: Стотици томове с хиляди страници доказателства - писмени, гласни, и експертизи лягат в архива, негодни за друго освен за вторични суровини. Десетки специални акции на ГДБОП, ДАНС, Сметната палата, Агенцията за държавен и финансов контрол, Комисията за защита на конкуренцията и НАП са отишли нахалост. А с тях и парите на данъкоплатците - за заплати на агенти, полицаи, магистрати, за СРС-та, за пътни, дневни и хонорари на свидетели и вещи лица.
Визитка:
Роден на 9 юли 1967 г. в Стралджа.
Завършил НСА (2006 г.).
Футболист в "Сливен", ЦСКА, Хамбургер," Марсилия", "Бешикташ".
Носител на купата на България с ФК "Сливен", шампион със ЦСКА, горд медалист от Световното през 1994 г. Носител на орден "Стара планина".
Кмет на Сливен ( 2003 - 2011 г.).
Сега е общински съветник.

- Чудим се, г-н Лечков, дали е извънредно умен вашият адвокат, или ние сме извънредно глупави, като плащаме на една цяла армия от чиновници - полицейски, съдебни и партийни, която е некадърна и корумпирана?

- И едното е вярно, и другото. Ние всички като данъкоплатци сме глупави, щом плащаме за лошотиите, които ни се случват. А адвокатът ми наистина е умен. Някой ще каже - той за оправдателните присъди си е платил. Бога ми, минал съм през портите на ада, но не съм платил стотинка - нито на прокурор, нито на съдия. Опознах съдебната система и мога да кажа, че тя е тежко болна, гние и вони - повече откъм прокуратурата, отколкото откъм съдиите. Прокурорът, който мен ме обвини например, е импотентен, а беше натоварен да обслужи една политикоикономическа атака срещу мен като кмет - една атака от задкулисието.

- Много образно се изразявате.

- Който е ходил по съдебните палати знае, че там няма тоалетни или ако има, те са заключени за граждани. Такова е отношението между институциите и гражданите у нас - буквално и образно казано. Недомислено, ненормално. Бившият премиер и кандидат за нов премиер Бойко Борисов беше казал: Който е осъден на първа инстанция, трябва да влиза в затвора! Направо! Ако това беше станало, аз щях да лежа, но също и Цветанов, дясната му ръка. Това пак образно показва колко са незрели нашите политици и колко лесно им прощаваме.

- Съдът реши, че сте невинен. Но обяснете ни човешки, а не като подсъдим: Защо предпочетохте една, а не друга фирма за ремонтите на водопровода и училището? Защо дадохте военния имот без конкурс?

- Ох! Хората се връзват, когато някой им каже - тоя кмет е лъжец, оня е крадец. Те не знаят, че кметовете са най-контролираните хора в тая държава! Сметна палата, Агенция за държавен финансов контрол и още институции, компетенти да инспектират местната власт, са ежедневно, ежемесечно в общината. Така беше и когато аз съм кметувал. Кметът отговаря за приложението на 139 закона - от раждането на детето в общината до смъртния акт. Но той сам не може да даде общинска собственост на никого! Няма как да похарчи и лев от общинските пари, без да е гласувано от общинския съвет. Цените се определят с конкурси по обществени поръчки. Аз, като чуя, че някой щял да отменя това действащо по европейски директиви законодателство, ми настръхват косите, дето ги нямам. В него има пазарна логика - даваш цена и печелиш, класиран си от комисия. Кметът подписва договор и с надзорна фирма, на която делегира отговорност. От 7 до 10 души се подписват за една сделка! Нелепо е някой прокурор да твърди - неизгодна е, хайде да вкараме кмета в затвора! Кметовете са пушечното месо на съдебната състема, удобните заподозрени и обвиняеми, с които системата се отчита пред евродокладчиците. Всеки, който е на власт и си заплюе някого, може да му съсипе живота - да го разкарва по съдилищата, да му разбие бизнеса. Преди 6-7 г. аз бях заплашен от едни хора, че ще ми пратят данъчни и нещо ще ми се случи. И се случи. 8 години бях кмет и няма от какво да се срамувам. Но бях неудобен.

- На кого и защо?

- В Сливен сега работи една единствена фирма с един удобен кмет, послушен. Същата фирма работи в Габрово, Враца, Търново, Ямбол, Бургас. Аз, като станах кмет през 2003 г., заявих: В рамките на закона ще направя всичко така, че в Сливен да работят сливенски фирми.
Удържах на думата си. Аз съм радетел на финансовата децентрализация в България. И станах неудобен с това. Наруших политикоикономическите интереси. Тук е задкулисието!

- А къде е прокуратурата?

- Прокурорът Пламен Стефанов, който обслужи задкулисието с делата срещу мен, от кандидат за окръжен прокурор стана окръжен, а сега е кандидат за апелативен.
Заради него ще съдя държавата в Страсбург. За нанесени щети. Аз съм свободно практикуващ професионалист, доказал съм се и в България, и в Германия, думата ми за футбола тежи в международната комисия на УЕФА на едно ниво с тази на Франц Бекенбауер, но ми беше замразено участието в нея за това, че имам осъдителна присъда на първа инстанция. Бях унизен да отговарям защо и как. Ще осъдя държавата - ще искам по 500 000 лв. за всяко дело. Но прокурорът ли ще ги даде?

- Ще ги вземат от вашите данъци и от моите.

- Това е въпросът: Кой носи персонална отговорност за безобразията в съдебната система? Аз искам да осъдя Пламен Стефанов. И това не е личната битка на Лечков, тя е и ваша.

- Питам се как се чувства прокурорът сега... Не отговаря на репортерите, които го канят да поясни - дали обвиненията срещу вас са били кьорфишеци, или по друга причина загуби съдебните битки.

- Ами той няма нито едно свястно дело, затова не отговаря. Един осъден престъпник няма с негов обвинителен акт. И делото за обира на Инвестбанк опропасти - три пъти съдът го връща на поправителен. Той е бивш катаджия. Не че имам нещо против катаджиите и бившите. И аз съм бивш футболист... Но вие защо се питате как се чувства прокурорът сега? Той запитал ли се е някога как се чувстваме аз, жена ми, децата? Синовете ми пораснаха с наказателните дела срещу баща си - Лъчезар е на двайсет, а Йордан на 12. Имат устройчив ген, но дали им е приятно?

- Има ли между вас и Стефанов нещо лично? Да сте делили жена или пари? Или той не харесва как играете футбол?

- Нищо лично. По системата в прокуратурата той е получил заповед отгоре. Пак по тази система прокурорите обжалват всички оправдателни присъди и машината се върти. И знаете ли защо? Защото се дават или могат да се дадат пари. Някой те поръчва като пушечно месо - това е! Той и на главния прокурор може да нареди какво да прави.

- Но кой е тоя "някой"? И "отгоре"?

- Поръчките идват от тия политически сили, които са на власт.

- Вас партия ГЕРБ ви подкрепи, за да станете градоначалник. А ви чух да казвате, че Борисов и Цветанов са ви дали на ДАНС.

- Не е вярно, че ГЕРБ ме подкрепи. Аз подкрепих ГЕРБ така, че и днес да е в парламента. Може някого това да го дразни, но Лечков си беше Лечков тогава, когато Бойко и Цецо бяха един главен секретар и секретар на секретаря. Аз ги подкрепих с името си, с целия си авторитет, с всички мои приятели и познати. Подрепихме ГЕРБ, като вярвахме, че е новото начало в българската политика. Бойко беше кмет на София и обеща на всички кметове финансова децентрализация. Така получи 600-700 гласа. А това, че Борисов и Цветанов ме дадоха на ДАНС, че ме подслушваха и следяха, и днес го казвам. Че кой не беше подслушван тогава? Подслушвани бяха всички, които държаха като мен химикалка и някакви финансови потоци минаваха през тях. Подслушвани бяха и хора от бизнеса. И още са подслушвани, може би. Но мен като ме слушаха, какво изкараха? Нищо. Затова не съм се притеснявал никога. И да е ясно - сега аз пак за ГЕРБ гласувах! За да мога да ги критикувам.

- Интересна позиция.

- Това ми е разбирането. За ГЕРБ гласувах и защото те застъпваха задължителното гласуване - парите от водния цикъл на държавата да не отиват в купените гласове. Всички партии купуват. За депутатските места се плаща. И за министерските.

- А за кметските не се плаща?

- По-трудно, защото кметските избори са мажоритарни. Политическата подкрепа в тях е за послушковците. Аз послушко не съм бил. Не съм изпълнявал и не съм мълчал.

- Да се върнем на темата за правосъдието.

- Аз не съм бягал от съда, той бягаше от мен. Съдиите си даваха отводи по моите дела.

- Говореше се, че сте назначили роднините им в общината.

- За 8 години нито едно протеже не съм назначил в общината. Почти не съм пипал администрацията. Съдиите си правеха отводи, като виждаха, че обвиненията срещу мен са несъстоятелни. Това е система за изнудване на кметове. Хасковският кмет има 40 обвинения, гълъбовският и той. Аз имах 28 дознания, 6 влязоха в съда. Прокурорът първо обвинява и тогава търси доказателства. Съдията вижда, че трябва да те оправдае, но се плаши, защото с поръчковия прокурор са вързани като свински черва, че и с данъчния, и с полицая... На първа инстанция съдиите са най-плашливи, защото са малки и искат да растат в йерархията. Не от мен ги е страх. Аз не съм страшен, само устата ми е голяма.

- Защо нагрубихте Илия Манастира? (бел.авт. - собственик на бистро, който твърди, че Лечков му поискал 5000 лв. под предтекст, че са за сливенския футболен отбор- б.а.) Той ви даде на съд и за клевета.

- Съдиха ме по две негови жалби -първата, че съм му искал 5000 лв. подкуп, а втората, че съм казал по негов адрес обида и клевета. Той никога не ми е влизал в кабинета, нито съм му искал пари, нито ми е предлагал. Тук мога да се пошегувам - дребният рушвет обижда и двете страни. Но не ми е до шега. Не съм го нагрубявал, само казах - като влезем в съда, ще се разбере кой е измамник. И се разбра. Спечелих двете дела и завеждам обратни искове срещу него сега. Бил съм му навредил на имиджа. Как? Той е известен с това, че беше неизвестен, преди да го използват срещу мен.

- С ръка на сърцето: не съжалявате ли, че решихте да кметувате, вместо да си гледате футбола?

- Не съжалявам за нищо. Горд съм, че съм съвместил кметуването и футбола, макар близките ми да са недоволни, че съм си инвестирал в Сливен всичките пари - над 20 млн. марки, които навремето вкарах в България. Точно между първия и втория тур на местните избори Пламен Стефанов ми повдигна обвинение и забрани да напускам страната, като пуснаха слуха, че ще бягам в Сингапур. Глупости! Къде да ида? Всичко ми е в Сливен. Като семеен бизнес съм загубил всичко. Прословутият ми хотел "Империя" банката го прибра. Хотелът "Спортпалас" е на общината, нашето семейство само го управлява. Къде са парите, които съм "откраднал"? За 8 години в Сливен направихме много неща. Каквото комунистите бяха изградили, ние го ремонтирахме - училища, детски ясли и градини. Имаме най-модерното градско осветление, най-добрата спортна база, подменена канализация, асфалтирани и газифицирани квартали, инфраструктура под земята - да не висят кабели по терасите. В България никъде няма достъп за хората с увреждания до институциите, в Сливен има. Най-ниските такси за детски градини и за смет са при нас. Асфалтирана е пътната мрежа в селата. Имаме още работа за довършване, оставихме проекти, но те не мръднаха след мен. И на кметските избори догодина пак ще се кандидатирам!

- Имате шанс да спечелите изборите. То се видя на митингите във ваша защита пред съдебните зали. Но имаше и митинги против вас.

- Оставете митингите. Аз си ходя пеша, без охрана. И досега никой не ме е напсувал и не ме е замерил с камък. Спирали са ме да ми стиснат ръката. А други политици ходят със суперколи и бодигардове на работа. Това го няма никъде другаде по света!

- И вие ли като Стефан Софиянски ще кажете на излизане от Върховния съд след няколко дни: Аз съм доказано невинен кмет и политик?

- Сравнявате Софиянски с мен?

- Понеже сте "доказано невинни кметове".

- Не бих направил този паралел. Никой не е безгрешен. Аз съм правил нарушения, санкциониран съм и съм си плащал от собствения джоб - не от този на общината. Имам над 150 000 лв. глоби от Сметната палата и АДФИ. Но не съм извършил престъпление.Това го каза съдът.

- Оправдателните присъди не убеждават никого, че няма политическа корупция.

- Политическа корупция има. Но всеки я вижда различно. Според повечето политици корупцията е далавера, в която не участваш. Ето как я виждам аз. На мен Бойко не може да ми вдигне телефона и да ми каже какво да правя. Сигурно затова се оказах грешник. Не съм и светец, но съм казал: "Сливен го прелитайте!" Казал съм го на всички отговорни фактори, които имаха апетити. Обажда се някой: "Данчо, еди-кой си да дойде и да направи това, ние после ще се оправим." Става дума за обществени поръчки. Но аз давам превес на сливенски фирми. Който иска да работи, да се регистрира в общината. Това съм го видял в Германия и така съм го направил. Това са казусите - и със старческия дом, с оградата, с водоправода, и с военният имот, делото за който беше насрочено "случайно" за 20 септември 2011 г. в Ямбол - в деня, когато встъпвам в предизборна кампания. По мое време само сливенски фирми са работили в Сливен. Друг въпрос е, че оградата още не е платена от общината, а водопроводът сме го подменяли изцяло с нов, а не така - сто метра нов, сто метра стар. По хотелите станах половин инженер, а сега станах и половин юрист с тия дела. Трябва да вярваме в съдебната системата, все пак. Ако над прокурора е само Господ, а ние и в Господ не вярваме, закъде сме тогава?

Визитка:

Роден на 9 юли 1967 г. в Стралджа.

Завършил НСА (2006)

Футболист в "Сливен", ЦСКА, Хамбургер, "Марсилия", "Бешикташ".

Носител на купата на България с ФК "Сливен", Шампион със ЦСКА, горд медалист от Световното -1994 г. Носител на орден "Стара планина"

Кмет на Сливен ( 2003 – 2011 г.)

Сега – общински съветник

Държавна агенция произвежда българи на конвейер без документи за произход

Предишна новина

Рибари загубиха иск за милиони пред Съда в Люксембург

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.