Йордан Стоянов-Дамбовеца с условна присъда за опит да получи неправомерно евросубсидии

Йордан Стоянов-Дамбовеца с условна присъда за опит да получи неправомерно евросубсидии

Йордан Стоянов-Дамбовеца, който преди 7 години беше сред задържаните и обвинени по делото "Октопод", е осъден условно за опит незаконно да получи евросубсидия за земеделие.

От прокуратурата съобщиха, че Софийският градски съд (СГС) е осъдил Стоянов на 1 година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева.

Стоянов е признат за виновен, че като управител и представител на фирма "СБ-Солид" ЕООД представил пред служител на общинска земеделска служба неверни сведения, за да получи финансово подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, посочват от прокуратурата. Той декларирал, че обработва земеделски площи – високопланински пасища, което не отговаряло на истината.

От обвинението и присъдата на съдия Даниела Талева от градския съд става ясно, че фирмата на Стоянов не е получила субсидия и затова обвинението му е по-леко и се наказва с от 1 до 6 години затвор. Присъдата на СГС не е влязла в сила, тъй като подлежи на обжалване и протест.  

Справка за делото показва, че то е било внесено в съда през есента на 2015 г. Първоначално е било разпределено на съдия Петър Сантиров, но той се е отвел от разглеждането му. След преразпределянето делото е било прекратено и върнато на прокуратурата за доразследване. От държавното обвинение обаче са протестирали определението и то е било отменено от Софийския апелативен съд. В началото на февруари м.г. делото е стартирало в СГС по същество и е приключило с присъда на 15 февруари т.г.

Името на Йордан Стоянов стана известно покрай акцията "Октопод" от февруари 2010 г., когато наред с Алексей Петров, той и брат му Пламен бяха брутално арестувани. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов представи братята като Дамбовците и каза, че са източвали "Кремиковци".

След това прокуратурата повдигна обвинения срещу Дамбовците по две дела. Едното - за притежание на незаконен зоопарк, по което Йордан Стоянов отдавна е окончателно оправдан, а второто - за данъчни престъпления и пране на пари, свързани с източване на "Кремиковци", беше прекратено. След това Европейският съд по правата на човка в Страсбург осъди България да плати на братята и семействата им общо 80 000 евро.

Още по темата

Студенти от СУ спечелиха второ място на състезание за права на човека

Предишна новина

Писменият изпит за синдици ще е в Софийския университет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.