Журналистката Валя Ахчиева преследвала председателя на СГС до дома му - ВСС го подкрепи

Журналистката Валя Ахчиева преследвала председателя на СГС до дома му - ВСС го подкрепи
Валя Ахчиева, снимка:архив/БГНЕС

Журналистката Валя Ахчиева преследвала председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов до дома му и го причаквала пред входа на сградата. Това става ясно от сигнал на самия Трифонов до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с който магистратът настоява кадровиците да вземат отношение към "поредния опит за посегателство върху личния живот на български съдия".

През последните месеци дейността, с която Ахчиева основно се занимава, е да списва поредица от "разследвания" във връзка с гражданството на председателя на СГС, за когото е известно, че е роден в руския град Курск през 1972 г. "Козът" с гражданството на Трифонов без използван за първи път от опонента му в процедурата за избор на административен ръководител на СГС Евгени Иванов, който жали пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Съдийската колегия. Върховните магистрати прецениха, че Министерството на правосъдието трябва да каже дали председателят на СГС е български гражданин, като отговорът все още не е даден от ведомството.

Сега обаче Ахчиева явно се е заела лично с казуса и дори е причаквала Трифонов пред дома му в ранните часове на 4 март, за да му задава "неудобни" въпроси. Тогава председателят на СГС излизал да заведе 8-годишния си син на училище, когато бил засечен от журналистката и оператор пред входа на сградата, в която живее.

"Тя буквално се хвърли към мен, задавайки ми въпроси по текущо дело, с което съм свързан. Детето ми беше шокирано, а камерата на оператора, който придружаваше журналистката, снимаше и него. Аз бях не по-малко изненадан от факта, че журналистката, на която не съм отказвал информация, която на този етап може да бъде предоставена, разполага с домашния ми адрес. Нещо повече – аз съм чакан от нея в много ранен час пред входа на дома си", казва Трифонов в сигнала си.

Председателят на СГС задава и изключително важния въпрос откъде Ахчиева е научила домашния му адрес и споделя, че единствената му тревога в този момент е била за психиката на сина му. "Намирам, че като публична личност аз дължа отговори на обществото по различни въпроси и винаги съм се старал да ги давам своевременно. Притеснението на семейството и малолетното ми дете обаче намирам за грубо навлизане в личното ми пространство, на което дори като председател на съд имам право", посочва още Трифонов.

За да даде отговор на сигнала на председателя на СГС обаче Съдийската колегия реши първо да се занимае с обсъждането на обещания на 25 февруари 2020 г. механизъм за защита на магистрати от личностни атаки и агресивни медии, който оттогава досега кадровици изграждаха. Повод за изработването на новите правила стана оплакването на трима съдии от страната, станали обект на медийни хули и заплахи от страни по разглеждани от тях дела.

А дебатите в самата Колегия по новия механизъм не минаха без страсти, ретроспекция на стари случаи и поредни уговорки и спорове.

След горещите обсъждания по конкретните разпоредби в механизма за защита на магистратите, председателят на СГС Алексей Трифонов стана първият съдия, който бе защитен по него, с 10 гласа "за" от Съдийската колегия.

Очертават се нови избори за ръководство и органи на столичната адвокатура

Предишна новина

Опит за износ на над 7 800 предпазни маски от България

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  6
  -7
  До коментар #1 от "Зачуден | нерегистриран":
  Ама верно, къде е Трифонов, та се налага Руси Алексиев да му пише, съответно подписва, заповедите!!!

  Руси е много по-пригоден за тази работа. Не знам що избраха Трифонов.

 2. 5
  COVID | нерегистриран
  11
  0

  Ахчиева била ли е с маска и защитно облекло, когато го е пресрещнала на входа, щото ако не, веднага да я задържат за 14-дневна карантина.[[_85570_]]

 3. 4
  Кукуригу | нерегистриран
  5
  -5

  Не знам за платени, Ахчиева и в БНТ правеше едни изводи и твърдения по правни въпроси, дето да ти умре конят. Допускам, че в повечето случаи може би е добросъвестна, обаче. И съвсем искрено смятам, че е добре да има повече разследващи предавания като нейните, с все глупавите им изводи.  И да, ако някой пита какво щях да мисля, ако бяха снимали моето дете, докато го водя на градина - същото.

 4. 3
  Последно | нерегистриран
  7
  -8

  Той съветски гражданин ли е, или не?

 5. 2
  От нашите съм | нерегистриран
  8
  -8

  За няколко минути се пише защита по такова дело.

  Видях на тази жена филмчето, придружено от титри на английски език и ми се стори, че някво нпо и плаща. Не бяха ли я натирили от телевизията където работеше преди време?

  Много неграмотни изводи, ама нали си са платени.

 6. 1
  Зачуден | нерегистриран
  16
  -5

  Ама верно, къде е Трифонов, та се налага Руси Алексиев да му пише, съответно подписва, заповедите!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.