Кабинетът Янев разчиства сметки по „списък”*

Кабинетът Янев разчиства сметки по „списък”*
Служебният премиер Стефан Янев, снимка:БГНЕС

Вчера по бТВ, в предаването „Лице в лице“ служебният премиер Стефан Янев заяви, че „черните списъци“ се правили с цел защита на държавата, да не попаднели държавните и общински дружества под евентуални санкция.

Някак не звучи убедително това твърдение. Даже доста демагогски звучи, така по военно му. Ясно е, че служебният премиер Янев трябва да „защити“ действията на кабинета, за който отговаря. Още повече след публичната реакции, която мракобесното решение за създаването на „черни списъци“ произведе още в понеделник. От друга страна – от какво точно защитава държавата служебния премиер Янев?

От последиците на санкция по американския закон „Магнитски“, за която Европейският съюз много ясно се е произнесъл, че не се прилага на териториите на държавите членки. В Регламент (ЕО) № 2271/96 се казва, че Европа не прилага законодателство на трета държава, от което се създават ограничителни мерки за физически или юридически лица, които са под юрисдикцията на държава членка. Обратното се счита за нарушение на международното право. В този смисъл няма потенциална заплаха за българската държава от последиците на санкциите по „Магнитски“, наложени на български граждани.

Отделно, санкциите по „Магнитски“ също са пределно ясни – блокиране на собствеността на санкционираните лица на територията на САЩ и на тази, която се намира под контрола или владението на граждани на САЩ, блокират се всички дружества, в които санкционираното лице притежава 50% или повече, както и се забраняват всякакви транзакции  от граждани на САЩ или транзакции на територията на САЩ (или транзитно през САЩ) – ни повече, ни по- малко. Къде в американския закон се казва, че държава (извън САЩ), на територията на която законът не се прилага (каквато територия е Европейския съюз), трябва да прави „черни списъци“ на санкционираните лица и на още десетки нови лица и фирми, които по неясно какви критерии ще бъдат определени като „свързани“ и потенциално възможни за санкциониране. И на тези лица, които са български граждани, се забранява от служебния кабинет да имат отношения с българската държава, разбирай отношения с администрацията, ведомствата, държавните и общинските дружества. Така, без процес, без присъда, само по решение на служебния кабинет, издадено при липсата на какъвто и да е закон, който да регламентира подобни санкции, се допуска грубо нарушаване на конституционно признати граждански права.

Мислихме се, че такова нещо е било възможно единствено във времената на тоталитарна България. Но уви, явно е възможно и днес, когато властимащите се самозабравят в стремежите си да се саморазправят с неудобните. Много ще има да обяснява българската държава пред Европейските институции и Европейските съдилища, как в една държава от Европейския съюз се допуска подобно чудовищно беззаконие. Защитаващите „черният списък“ медии от кръга „Капитал“ казват, да това не е  законно, но било морално приемливо от обществото. Ако се върнем назад във времето то и национал-социализмът беше възприет с въодушевление от немското общество през 30-те години на миналия век, както и комунистическите режими веднага след Втората световна война. И до какво ни доведе това? Историята учи най- добре. Голямата разлика днес е, че България е правова държава, която се управлява от законите, а не от хрумванията на няколко служебни министри, приближени до икономическия кръг „Капитал“, които жадни за реваншизъм искат на налагат санкции на български граждани, без съд и присъда, с цел публично да ги дискредитират. Това е истината, голата истина, независимо от опитите на медиите на Иво Прокопиев да облекат в приемливи дрехи творящото се беззаконие.

А как премиерът Янев ще обясни призива му към частните банки (не държавните, а частните) да не работят с лицата от „черния списък“. Какво общо има това с „държавния“ интерес, който уж защитавал. Този призив цели единствено саморазправа и публично дискредитиране на десетки хора и фирми, за които нито има санкции по „Магнитски“, нито има наказания по какъвто и да е български закон.

Да не говорим, че медии като „Капитал“, „Медиапул“, Биволъ“ и „Фрог нюз“ вече публикуват списъци, слагат определени лица и фирми в него. Те от къде знаят г-н Премиер кой ще влезе в тези списъци? От служебният кабинет ли, и защо разполагат с информация от НАП, която следва да е данъчна тайна. Медиите на Прокопиев ли изготвят „черните списъци“? Явно да. Което отново показва единствената цел на творящото се беззаконие – списъкът да съдържа лица, неудобни на Прокопиев и на неговите политически приятели от „Да, България“. Целта е публична саморазправа, подобно на саморазправата с евреите по времето на Втората световна война и с враговете на народа след 9-ти септември. Тогава се лепяха звезди или се разстрелваше по доноси. Сега се изготвят „черни списъци“.

Днес министър Минеков пряко заяви, че и изпълнителния директор на БНТ Кошлуков ще влезе в „черния списък“. И Минеков ли участва в изготвянето на списъците? Много желаещи да пишат списъци г-н Янев, трудно ще угодите на всички.

И накрая, страховито е когато един военен започне да говори за „защита“ на държавата, но не от вън, каквато е функцията на армията, а за враговете вътре. Когато започне да посочва за врагове на държавата български граждани и фирми, без съд и присъда. Дойде време обществото да се замисли, дали не трябва да защити държавата от такъв военен. Защото и военната хунта е дошъл на власт с призива, че защитава Чили. А какво последва – стадиони, превърнати в концлагери и хиляди разстреляни и безследно изчезнали. Да, сега говорите за „черни списъци“ – наглед безобидно, но кагато човек го проумее, достатъчно страховито творение, в разрез със всякакви демократични принципи. А утре за какво ще говорите? За публични линчове ли? Така се започва...

*в-к "Труд"

Още по темата

След Гавазова и Йовчев: Бойко Рашков вдигна мерника и на Иво Никодимов

Предишна новина

Оставиха в ареста 15-годишния, обвинен за убийството на дете от Ковачевци

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Czecho Kleine | нерегистриран
  0
  0

  Kaufen Sie unter https://fuhrerscheinne.com Original-Führerschein, Reisepass, Personalausweis, Aufenthaltserlaubnis und vieles mehr
  Wir sind eine Gruppe von Weltklasse-Spezialisten, die unter dem Dach mächtiger internationaler Organisationen mit mehr als 50 Niederlassungen und mehr als 500 Mitarbeitern in Ländern auf der ganzen Welt arbeiten, die auf die Herstellung und Fälschung von Dokumenten aller Art und aller Kategorien spezialisiert sind. Wir verfügen über die besten Maschinen, Geräte, Netzwerke und Technologien, um hochwertige echte Dokumente aus allen Ländern Europas, Asiens, der USA, Lateinamerikas, Afrikas und Australiens zu erstellen. Wir haben ein großes Netzwerk von Agenten, Organisationen und Regierungen, die bei der Durchdringung von Systemen zusammenarbeiten, um sicherzustellen, dass Ihre Dokumente entsprechend in der Datenbank registriert sind. Besuchen Sie unsere Website ( https://fuhrerscheinne.com ) für weitere Informationen
  KONTAKTIERE UNS:
  E-Mail: ……………… .. fuhrerscheinne@gmail.com
  WhatsApp …………… +32460247356
  WEBSITE: https://fuhrerscheinne.com
  HINWEIS: Unsere Arbeit zielt darauf ab, Menschen in Notfällen zu helfen!
  Wir können Folgendes in weniger als 7 Arbeitstagen bereitstellen

  • Führerscheine
  • PASSPORTE
  •Identitätskarte
  •Aufenthaltsgenehmigungen
  • VISAs.

  Informieren Sie sich auch darüber, wie Sie Folgendes erhalten:

  • Sozialversicherungskarten
  • Adoptionszertifikate
  •Geburtsurkunden
  • Sterbeurkunden
  • Scheidungsurkunden
  • Heiratsurkunden
  • Benutzerdefinierte Zertifikate
  • Abitur
  • G.E.D. Diplome
  • Heimschuldiplome
  •Schulnoten
  •Hochschulabschluss
  • Handelsqualifikationszertifikate
  • US Green Card

  Wir sind die einzigartigen Hersteller der oben genannten Dokumente und anderer Produkte für eine Reihe von Ländern. Wir sind hauptsächlich auf Deutschland und Österreich spezialisiert und produzieren auch für andere Länder wie: das übrige Europa (Belgien, Italien, Finnland, Frankreich, Polen, Schweiz, Niederlande, Spanien, Vereinigtes Königreich, Italien, Türkei und viele mehr); USA, Kanada, lateinamerikanische Länder, Südafrika, Japan, Südkorea usw. Wir haben ein voll effektives Team von Partnern, die in allen Ländern der Welt miteinander verbunden sind.

  KONTAKTIERE UNS:
  • E-Mail: ……………… .. fuhrerscheinne@gmail.com
  • WhatsApp ……………+32460247356
  • WEBSITE: https://fuhrerscheinne.com

 2. 4
  Смърт на фашизма, свобода на народа! | нерегистриран
  2
  0

  И без списък разрушителите на България ще бъдат наказани така, че и поколения след тях няма да посмеят да крадат. По законите на хан Крум...

 3. 3
  Слави Трифонов | нерегистриран
  2
  -1

  Нещо не е наред с медиите. То отдавна не е наред, все пак сме на 112-о място по свобода на словото, но ме изумява фактът, че медиите продължават да се държат неадекватно на фона на новата реалност.

  Миналата седмица служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи ужасяващи разкрития за болница “Лозенец”, която доскоро беше правителствена болница под шапката на Министерски съвет.

  Според изнесените публично данни, в болницата са се извършвали трансплантации от живи донори, които будят съмнения за брутална черна търговия на органи. “Племенници” от Украйна и Молдова са дарявали бъбреци на своите “чичовци” от Индия, Оман, Германия, Израел.

  И това е ставало със съдействието или бездействието на държавата в лицето на изпълнителната власт и службите.

  Въобще дали може да си го представите това? Аз лично не мога. Всичко това прилича на някакъв игрален филм за мафиоти или пък на документален филм за някоя страна от Третия свят. Но то не е филм. Не е и нещо, което се е случило в Пакистан. То е нещо, което касае страна член на Европейския съюз.

  И какво правят медиите в България? Правят журналистическо разследване по случая, търсят замесените, търсят донорите, търсят истината за болницата? Нищо подобно. Занимават се с пенсионирането на иначе толкова симпатичния проф. Тодор Кантарджиев. Там е техният фокус в сектор “здравеопазване”, там се раздават медиите. Другото е тема “табу”.

  Служебният министър на културата проф. Минеков също направи скандални разкрития за колосални злоупотреби с публичните средства, за милиони левове, които някакси са изчезнали. Апропо, стана ясно и за още едно “изчезване” – още през 2009 г. 16-ия и 17-ия етаж на административната сграда на НДК документално са се отделили и “изчезнали” от НДК, за да станат офиси на ГЕРБ и да нямат нищо общо с НДК.

  Само да припомня, че правителството на Бойко Борисов взе решение партията на Бойко Борисов да не плаща никакъв наем за ползването на тези два етажа и така тя да спести стотици хиляди левове.

  Министър Минеков направи и други разкрития – за дълга от 86.5 млн.лв. на НДК, за легитимирането на колекцията на Васил Божков от предишната власт, за ролята на Вежди Рашидов, за някои дарове към Петьо Блъсков… И какво правят медиите? Правят журналистически разследвания по разкритията? Търсят истината? Нищо подобно. Фокусът пак е на друго място. И той е в умишлено създадения скандал по оста Кошлуков-Минеков. Скандал, раздут от самия генерален директор на БНТ.

  Емил Кошлуков, вместо да изпраща писма на международни институции и на послушната СЕМ, за да се прави на репресиран, да отговори защо обществената телевизия прекъсна програмата си, за да предава брифинг на партия ГЕРБ. И най-вече – като генерален директор да направи така, че националната телевизия да заработи в полза на обществения интерес – да търси истината за това, което се е случвало и случва в държавата и да информира адекватно българските граждани. И понеже знам, че няма да го направи, той просто трябва да се махне от БНТ.

  Това са само два примера за това как медиите не се фокусират върху истински важните теми. Защо това е така? Един от отговорите е, че през последните няколко години въпросните медии съучастваха в чудовищните деяния на властта.

  Независимо дали пряко или чрез мълчанието и послушанието си. Но съучастваха. А кога медиите ще възвърнат свободата си – това си зависи най-вече от тях.

  От друга страна съм уверен, че България най-после ще има политици, които няма да пречат на медиите да са свободни.

 4. 2
  Борис Петков | нерегистриран
  2
  -1

  Как да постъпим с екземплярът, прегазил всички граници...
  Когато някой непрекъснато говори на хора, които не искат да го слушат, това е чисто и просто наглост. Думите са на Уилям Сароян, но прилягат чудесно на един нашенски екземпляр. Екземплярът не се въздържа нито ден и ни облъчва нонстоп с нещо като коментари, съвети, заплахи, завети за бъдещи поколения. Винаги с конска доза драматизъм и винаги с внушението, че е жертва на лоши хора, заговор, конспирации и пр.
  Още древните китайци са прозряли, че за един управник най-важното е да знае мярката. Да знае докъдето може да се простира, разполагайки с властта. Сатрапите се раждат отвъд тази невидима полоса, пише Макиавели.
  Борисов мина през всички прегради, като глиган, надушил картофена нива.Не разбирал нищо от бизнес, но създал „Ипон“ и му помагали познати и най-вече Цветелина Бориславова. Няма понятие от политика, но решил, че като е прислугвал на Младен Михалев, Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, е усвоил науката политика и управление. Като главен секретар в МВР се правеше, че разбира от полиция и криминалистика, защото е завършил за пожарникар в Симеоново…Оттам насетне научихме, че свирел на китара, рисувал като Рембранд, играел тенис като Агаси и Борг, стана голмайстор на аматьорската футболна група...Най-много му се услади да показва умения като финансист и Казанова от Банкя. Успехите в тези области обаче се дължат единствено на зловещата злоупотреба със служебно положение. По алчност засенчи дори император Манса Муса I, който е изобразяван с буца злато в ръка. (Нашият спи до чекмедже с кюлчета до главата.) Сексуалният му нагон го вкара в не един и два скандала и само мълчанието на пострадали от „мъжкарските“ му набези жени го спасява от съдебни процеси.
  Нямайки понятие за мярка, той прекрачи с лекота и моралните граници, които съществуват дори в просмукано от фалш общество като нашето. Искайки да си направи ПР като защити проф. Тодор Кантарджиев, той заяви: „Съжалявам, че това (пенсионирането, б.р.) стана, след като регистрирахме листите. Щях да си го взема.“ Щял ДА СИ ГО ВЗЕМЕ! Борисов не може да се отърси от чувството, че освен държавата, и нейните граждани му принадлежат. Индивид с IQ малко над 20 щял да си „вземе“ професор с IQ около 120! Все едно говори за крепостен селянин или за някое от своите кучета. На Борисов не му пука и никога не му е пукало за проф. Кантарджиев, за останалите членове на НОЩ, нито за други учени, институти и болници. Освен, когато има изгода от тях. През 11-те години, когато управляваше, здравеопазването ни се срина, българите да са най-болни и умиращи в ЕС. Загрижеността той разбира като раздаване на депутатски места и постове. Купува ги, за да ги употреби. Властта той възприема като облаги и сила за натиск, а не като отговорност.
  Да не говорим за православните ценности - тях той използва с натрапчивост, която отблъсква. 10-те Божи заповеди - религиозни и морални, не означават нищо за него, защото "не лъжи", "не кради", "не прелюбодействай", "не пожелавай дома на ближния си", "не пожелавай жената на ближния си" той всекидневно гази. А най-важната заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно, - той пренебрегва постоянно.
  Спасението от такъв е лечение в специализирана болница или пращане в затвор за извършените престъпления.Съществува и трети начин, но той е от света на мутрите-ортаци и няма нищо общо с цивилизоваността.

 5. 1
  Защо ли? | нерегистриран
  7
  -3

  Защо ли е този плач на Труд? Може би заради това:
  Близо 7.5 млн. лв. Това е положителният финансов резултат от фалита на КТБ за номиналния главен редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков, по-известен и като автора на разследвания Калоян Стоев.

  Точно толкова е сумата по общо 6 кредита, отпуснати от Корпоративна търговска банка и контролирани от банката дружества към Блъсков и син.

  Петьо Блъсков има един директен заем като физическо лице и два към кредитирани от КТБ фирми. Компания, еднолична собственост на сина му Петьо Блъсков младши, е кредитирана също от КТБ, а две фирми, контролирани от Блъскови – „Таргет Медия” ЕООД и „Делта нюз” ЕООД също са получили заем от фирми, свързани с КТБ.
  В сделките по принцип няма нещо укорително, още по-малко незаконно, ако не бяха някой „дребни“ детайли.

  Взимам, но не връщам

  Вестникът на Блъсков „Труд“ не спира детайлно да обяснява на читателите си как мажоритарният акционер и председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е ползвал КТБ за банкомат, но пък пропусна да съобщи, че Блъсков и фамилията му са били на опашка пред същия банкомат.

  Нещо повече, Блъсков и семейство са били в максимална степен заинтересовани от фалита на КТБ. Защо ли? Просто е – защото не са връщали, а и не са върнали заемите си. Но пък квесторите на КТБ са били достатъчно благосклонни към тях, за да приемат сключени цесии и да вдигнат обезпеченията им.
  От https://www.miroivanov.com/2015/07/75.html?m=1

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.