Кабинетът одобри проектозакон за амнистията

Кабинетът одобри проектозакон за амнистията

Правителството прие в четвъртък проектозакон за амнистията, който ще засегне около 3300 лишени от свобода.
В проекта се предвижда амнистия за осъдените за леки престъпления, частично опрощаване на вече наложени наказания "лишаване от свобода" и изравняване на наказанията за еднакви престъпления, но при различни разпоредби на Наказателния кодекс (НК).
Целта на новия нормативен акт е да се облекчи съдебната система от дела за дребни престъпления, които приключват с административно наказание, а също така да се освободи място в претъпканите затвори. В момента около 12 000 души са зад решетките с присъди.
Министърът на правосъдиетоМиглена Тачева каза след правителственото заседание, че амнистията има стимулиращо въздействие върху осъдените лица.
На амнистиране ще подлежат лицата, извършили престъпления до 1 юли 2008 г., за които по закон се предвиждат до 3 г. затвор при умишлено деяние и до 5 г. – при непредпазливо. Разпоредбата обаче няма да се отнася за престъпления, извършени в пияно състояние или причинили тежка телесна повреда или смърт.
В Наказателния кодекс има над 300 престъпления, които попадат в тази категория, преобладават автотранспортните. За тях се предвижда да приключват по административен ред с налагане на глоба – от 1000 до 5000 лева. Така съдебната система ще се разтовари, като нарушенията няма да останат ненаказани.
С проекта се предлага още от затворите да бъдат освободени лишените от свобода, на които им остава по-малко от 1 г. от излежаването на присъдата. За рецидивистите остатъкът трябва да е до 6 месеца.
Намаляване на присъдите ще има и за две категории лишени от свобода, на които е наложено наказание по стари разпоредби от НК, значително по-строги от сега действащите.
Едната категория са лицата, осъдени при условията на действалия от август 1997 г. до септември 2002 г. чл. 26 на НК. Според него, ако един човек извърши съвкупности от престъпления, той изтърпява всяко от наложените наказания. Сегадействащата разпоредба предвижда друго - да се налага присъда за всяко наказание, но да се лежи най-тежкото, увеличено с една втора. Заради това в момента в затворите има лишени от свобода за 70-80 г. и други, осъдени за същите или подобни престъпления, но с максимални присъди от 10-20 години.
Предложението на правителството е осъдените по стария текст на чл. 26 да се възприеме сегашната практика.
Втората категория е свързана с наложените присъди за притежаване на единични дози наркотици. За тези престъпления до октомври 2006 г. НК предвиждаше лишаване от свобода до 15 или 20 г., а след 2006 г. – затвор до 8 или до 12 години. Кабинетът предлага осъдените по старите разпоредби да изтърпяват наказанието при сегашните.
Според статистиката от края на Втората световна война до сега в България са направени 15 амнистии, като последната е от 1990 г., когато от затворите са освободени близо 3800 лица. От тогава са издавани само индивидуални укази за помилване на осъдени.


 

 


 

 


 

 


Съдът оправда Румен Петков

Предишна новина

Кражбите на фирми – хит сред престъпниците

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.