Кадровиците предупреждават за опити за нарушаване на законоустановената процедура по избор на главен прокурор

Кадровиците предупреждават за опити за нарушаване на законоустановената процедура по избор на главен прокурор

Ръководството на Прокуратурата и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в рамките на по-малко от час излязоха с две остри позиции, в които предупреждават за опити за нарушаване на законоустановената процедура при избора на главен прокурор и за системни атаки срещу магистрати. В последните две седмици определени медии, собственост или свързани с подсъдими и обвиняеми лица, предприеха организирана кампания по дискредитиране на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, както и срещу прокурори, следователи и служители на съдебната система, които декларираха публично подкрепата си за него. 
 
Първата изразена реакция бе на кадровиците. Тя е във връзка с конкретна публикация - в изданието "Капитал", в която обект на атаки са прокурорите от Специализираната прокуратура - Силвия Соколова и Димитър Петров (избран преди седмица за административен ръководител), най-вече заради изразената от тях и от колегите им подкрепа за номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. 
 
Позицията на кадровия орган идва след настояване на Асоциацията на прокурорите, които във вторник излязоха с декларация в защита на прокурор Соколова заради намесването на името й в манипулативна публикация в издание на подсъдимия Иво Прокопиев. Реакцията на Прокурорската колегия е изготвена от говорителя й Даниела Машева и е съгласно приетия през март месец т.г. "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи".
 
 
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев - кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.
 
С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеденост и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане.
 
Подобни тенденциозни внушения присъстват и в посочения материал "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев", засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров – административен ръководител на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните заседания на Прокурорската колегия на ВСС. За тяхната манипулативност и недостоверност свидетелства също обстоятелството, че коментарът е оставен без автор.
 
Намираме за необходимо да заявим, че професионалният и обществен дебат по провежданата в момента от Пленума на ВСС процедура за избор на главен прокурор, следва да се води със сериозни аргументи и добронамерен тон.
 
Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор. Това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет.
 
Ръководството на Прокуратурата: Медии атакуват прокурори, засягайки личната сфера на магистратите, изнасяйки невярна информация за техни близки и роднини
 
Малко след реакцията на кадровия орган, ръководството на Прокуратурата излезе със Становище и ново искане за Позиция от ресорната колегия на ВСС. Този път заради публикация във в-к "Сега", в която се правят внушения срещу новоизбрания ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров. 
 
От държавното обвинение изразяват подкрепата си и към прокурор Евгения Станкова, която стана обект на множество иронични коментари, заради репликата й, че разследваните за хакерската атака срещу НАП са правили опити да използват поливната система на парламента за нарушаване на обществения ред. Изрично се посочва, че прокурор Станкова е постигнала първата осъдителна присъда за тероризъм, която вече е потвърдена и на втора съдебна инстанция.
 
От ръководството на Прокуратурата смятат, че атаките срещу държавното обвинение и отделни прокурори имат връзка с разследванията и повдигнатите обвинения срещу икономически кръгове, включително и собственици на медии. 
 
Сотир Цацаров и заместниците му предупреждават, че се забелязва тенденция прокурори да бъдат атакувани, като се засяга личната им сфера с изнасянето на невярна информация за техните близки и роднини.
 
 
На 06.08.2019 г. в електронния сайт - segabg.com е публикувана статия: "Франтишек – път към висшето прокурорско общество". В нея са представени манипулативни твърдения и неистини за кариерното израстване на прокурор Петров, както и за професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура.
 
Тази статия не е изолиран случай. Тя е част от целенасочени атаки в определени медии срещу прокурори, следователи и съдебни служители. По същия начин в друга публикация на 02.08.2019 г. (capital.bg) бе изнесена невярна информация, засягаща прокурор Силвия Соколова. В предходен период пак невярна информация бе публикувана и за прокурор Ангел Кънев, по повод конкретно разследване с висок обществен интерес, което той наблюдава. 
 
Ръководството на Прокуратурата на Република България споделя разбирането, че независимостта на прокурорите и следователите е от съществено значение за върховенството на закона, както и че тя не е привилегия, а гаранция в интерес на справедливостта и на безпристрастната работа на органите на съдебната власт. Публикуването на необективна информация в публичното пространство цели персоналното компрометиране на определени магистрати. Освен това чрез създаването на внушения относно техните лични и професионални качества  се цели формиране на недоверие у гражданите към съдебната власт и конкретно към прокуратурата. Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини, като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания. 
 
Прокурор Петров има общо 17 години юридически стаж, от които 15 години в органите на съдебната система. С решение на Прокурорската колегия на ВСС от 31.10.2018 г. той е определен да изпълнява функцията на административен ръководител на Специализираната прокуратура, а на 29.07.2019 г. е избран за титуляр на длъжността, след проведена процедура в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за съдебната власт. Неговият избор е резултат както от постиженията на Специализираната прокуратура за този период, така и от наличието на необходимите за заемането на длъжността лични и професионални качества. 
 
Прокурор Евгения Станкова има общо 21 години юридически стаж, изцяло в съдебната система. Извод за професионализма й може да бъде направен от внесените от нея обвинителни актове в съда, както и от постановените осъдителни присъди по тях. Достатъчно е да се отбележи, че именно по внесен от прокурор Станкова обвинителен акт е постановена първата осъдителна присъда за престъпление по чл.108а, ал.4 от НК /нохд № 3421/2016 г. по описа на СНС, потвърдена с решение по внохд № 229/2017 г. по описа на АСНС/.
 
За ръководството на Прокуратурата е напълно ясно, че причина за персоналните атаки в медии срещу магистрати са проведените през последните години разследвания по дела, представляващи голям обществен интерес, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници изразяват пълна подкрепа към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова.
 
Още на 03.05.2019 г. по повод опити за персонално компрометиране в медии на прокурор Ангел Кънев, публично бе заявено следното: "Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани с тях лица." Тази позиция потвърждаваме категорично и сега. 
 
С оглед изложеното по-горе и на основание Механизъма за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия – протокол № 9/20.03.2019 г., предлагаме на колегията да вземе решение за начина на реакция на посочените медийни публикации, касаещи конкретни прокурори. 

 

Още по темата

Допустимо ли е незрящо лице да бъде съдебен заседател и да участва по наказателни дела

Предишна новина

Държавното обвинение има нови доказателства срещу Иван Тодоров

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 20
  М.Петров | нерегистриран
  1
  0

  На 5 юни 2019 г... Иван Гешев изрази подозрение, че във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор "ще се купуват магистрати", политици и журналисти. Ииииииии - ?????......като човек на позиция... и се предполага с информация.... Подозира колегите си в корупция и продажност....и косвено ги набеждава .... но видиш ли ти, един месец по късно тея същите декларират масова подкрепа....Абе за кво иде реч??? Ако може да ми го обясните!!!! Тея хора безгръбначни ли са... или просто ги е страх? ???????? Хах-а!!!!

 2. 19
  М.Петров | нерегистриран
  1
  0

  И се чудя за какъв "авторитет и добро име" иде реч? На 5 юни 2019 г... Иван Гешев изрази подозрение, че във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор "ще се купуват магистрати", политици и журналисти. 19 медии го публикуваха.. Вие господа-някаква реакция? А когато министър на вътрешните работи (Цв.Цветанов) обикаляше по медиите и даваше глас на личното си убеждение че бивш Главен Прокурор (Филчев) е слабо казано "масов убиец" имаше ли някаква реакция от вас господа? Призовавам ви да спрете с медийните си изяви и да се снишите малко,защото действително дразните хората и сами компрометирате собствената си институция. Изказвам собствено мнение на гражданин и не ангажирам никой и по никакъв начин с него.

 3. 18
  Петров | нерегистриран
  1
  0

  Абе,излезте,кажете издънихме се, създадохме фалшива новина(за хакната пръскачка) свикахме пресконференция и надърдорихме куп глупости извинявайте!сложете и едно административно наказание на госпожата, да има едно на ум друг път,да не изнася непроверени данни и тва е...филма щеше да е приключил. Кво е това его, не знам.

 4. 17
  Има ли как ? | нерегистриран
  4
  -5
  До коментар #14 от "избор а ? | нерегистриран":
  Избор няма. Няма какво да се избира.Кандидатурата е една. Има назначение,лицемерно наречено избор. Срам и позор,който показва нивото,морала,културата и простотията на малка изключително нагла и брутална шайка,която няма как да не загроби народеца. Малка територия,малък народец,и тотална криминализация на мисленето.Самоунижението е голямо и е плод на изключителна простотия и мерзост. Мерките са три: 1 оставка на цялото правителство 2.нови избори. 3. Съд за виновниците довели територията до тотална криминализация,мафиотизация,масова евакуация в чужбина,ниска раждаемост,загробване и поголовна бедност.  Добре звучи ,но има ли как да стане всичко това ? Този съд за виновниците трябва да бъде създаден от някакво Народно събрание, което да изразява мислите и желанията на народа.Има ли такова Народно събрание сега ? Едно време е имало такова и затова е имало съд за виновниците по специални закони/Закони за съдене на министрите , после-Народен съд.../Тогава обаче е имало едно нещо наречено патриотизъм,но не на думи-като сегашните патриоти.Тогава младите не са напускали масово България ,за да търсят по-лесен живот другаде.Къде са сега 2 млн. млади хора, които да направят това , което пишеш ? Пенсионерите по селата с бастуните и празните тенджери няма да го направят по едни причини, а другите пенсионери /с няколкото хотела и фирми/ няма да го направят по други причини.Сега просто се изпробва търпението на хората,но никой не знае къде е границата и когато тя се премине никой не може да прогнозира последствията.За съжаление сме го докарали дотам смяната на властта да зависи от революционни събития, тъй като "едни хора" не се наядоха и не желаят цивилизовано да си отидат в "заслужена почивка".

 5. 16
  Прогноза | нерегистриран
  7
  -8

  Прогнозирам, че в обозримото бъдеще специален закон за лустрацшя на прокуратурата ще има. Тази реалност настъпва и до голяма степен ще бъде отвоювана от самата прокуратура с поредицата самоубийствени ходове. Не се заблуждавайте, че Бойко Борисов стои твърдо зад Цацаров-Гешев.Един по- задълбочен анализ ще ви доведе до много интересни изводи.

 6. 14
  избор а ? | нерегистриран
  17
  -5

  Избор няма. Няма какво да се избира.Кандидатурата е една. Има назначение,лицемерно наречено избор. Срам и позор,който показва нивото,морала,културата и простотията на малка изключително нагла и брутална шайка,която няма как да не загроби народеца. Малка територия,малък народец,и тотална криминализация на мисленето.Самоунижението е голямо и е плод на изключителна простотия и мерзост. Мерките са три: 1 оставка на цялото правителство 2.нови избори. 3. Съд за виновниците довели територията до тотална криминализация,мафиотизация,масова евакуация в чужбина,ниска раждаемост,загробване и поголовна бедност.

 7. 12
  ** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 11
  | нерегистриран
  27
  -10

  Чудя се не ги ли е срам поне малко тези от прокурорската колегия във ВСС и ръководството на Прокуратурата? Срам от кандидатурата, която издигнаха и продължават упорито да бранят с такива декларации,протежетата му, които направиха за смях и подигравки цялата интитуция и явно малкото останали читави в нея за които ставащото е поредната, но не и последна крачка към пълното и обезличаване, лумпенизиране и пропадане в очите на обществото и нормалните хора! Съзнават ли последиците от загубата на доверие и какво може да последва?

 9. 9
  Кадровиците | нерегистриран
  26
  -13

  Вместо да заплашват медии, кадровиците и ръководството на ПРБ просто да отговори: Казвала ли е Соколова това, което пише Капитал или не? Франтишек защо е оправдан от Прокурорската колегия по забележката на Русинова за случая в училищната лавка? Как да били хакнати ръчните кранове на пръскачките край Народното събрание? Кого смятат, че ще уплашат с тези закани и кахърни декларации и така ли се пази авторитет?

 10. 7
  | нерегистриран
  19
  -10

  ръководството на прокуратурата в момента не е ли само кандидатът за главен прокурор?

 11. 5
  666 | нерегистриран
  28
  -13

  Не закачайте Гешев.Другарят е от милицията.

 12. 2
  Партизан за бой се стяга | нерегистриран
  29
  -13

  Със зъби и нокти трябва да се избире верният. Иначе лошо, Седларов.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.