Кадровиците прекратиха ваканцията на свързвана с Цветан Василев съдийка в Европейската комисия

Кадровиците прекратиха ваканцията на свързвана с Цветан Василев съдийка в Европейската комисия
снимка:БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати ваканцията на съдийката от Софийския градски съд (СГС) Катерина Енчева, чието име се свърза с блокирането на делото за гражданската конфискация на имуществото на банкера-беглец Цветан Василев, като национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия (ЕК).

На 18 март 2018 година се разбра, че съдия Енчева, която именно разглеждаше и иска за над 2,2 млрд. лв. на КПКОНПИ срещу подсъдимия Василев, е отправила изненадващо преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) дали гражданската конфискация е зависима от наказателния процес. Вследствие на запитването на съдия Енчева много от делата за конфискация на престъпно имане, които Антикорупционната комисия води, бяха замразени до произнасянето, в това число и делото за отнемане на имущество на банкера, укриващ се от българското правосъдие в Сърбия. Любопитното в случая е, че текстът на преюдициалното питане на съдия Енчева се оказа идентичен с защитната теза на адвокатите на Василев, на които обаче изрично се заплаща, за да бранят интересите му. През март т.г. СЕС се произнесе с решение по делото в посока, че гражданската конфискация не зависи от наказателния процес и че делата за отнемане на престъпно имане, в това число и това срещу Цветан Василев, могат да продължат.

Междувременно, около половин година след като съдия Енчева сложи прът в колелата на гражданската конфискация, тя бе командирована като национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на ЕК. Интересното в случая е, че до октомври 2018 година, когато тя заема поста, неин предшественик в дирекцията на ЕК е не кой да е, а съпругът й Николай Енчев.

Две години, след изпращането на Енчева на „заслужен“ отдих в ЕК, в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС попадна и въпросът дали командироването й да бъде удължено с още толкова време, като отговорът на кадровиците беше еднозначен.

В дебата по темата пръв влезе Драгоми Кояджиков, който изтъкна, че ще гласува „против“ удължаването на командироването на съдията от СГС, тъй като постът на практика се оказва обсебен от семейство Енчеви през последните 7 години. „Уважаеми колеги, в конкретния случай съдия Енчева и нейният съпруг Николай Енчев са в Гражданско отделение на СГС. От 2013 година до 2018 година на същата позиция е бил съдията Николай Енчев, съпруг на съдия Катерина Енчева. Вече малко повече от 7 години СГС се лишава от възможността тези двама души да работят в неговото Гражданско отделение. Някак си започва да изглежда, че ВСС започва да си отглежда една номенклатура и изпраща едни и същи хора на позиции в ЕК. Повярвайте ми, сред съдиите в тази страна най-малко 2000 от тях отговарят на изискванията за тази длъжност, но не им се дава тази възможност“, заяви Кояджиков.

Още по-фрапантното в разказа на Драгомир Кояджиков по случая се оказа, това, че реално докато единият от съпрузите Енчеви е командирован на длъжността в ЕК, другия моментално излиза в отпуск. Така, в момента, в който Николай Енчев заминава в командировка, Катерина Енчева веднага подава молба за отпуск, под предлог, че ще отглежда малко дете. Веднага след собственото й командироване в ЕК през октомври 2018 година обаче, нейният съпруг изведнъж също излиза в отпуск, при това още през декември същата година, за срок до края на 2020 година.

„Смятам, че трябва да се даде възможност и на други колеги да участват процедурата, а междувременно трябва да си изработим правила кои колеги и как да командироваме, както направихме по отношение на кандидатите за лицата за контакт в Европейската мрежа“, допълни Кояджиков.

По необясними причини, веднага след като взе думата за коментар, кадровикът Атанаска Дишева посочи, че се почувства „смутена“ от предложението на колегата си Кояджиков и изтъкна, че не намира нищо нередно в ситуацията с командировките на семейство Енчеви. „Това, че съпругът на съдия Енчева също е съдия не бива да бъде тълкувано като ущърб. Това, че и той е бил командирован на този пост също не бива да е препятствие пред кариерното развитие на съпругата му“, заяви Дишева.

Аргументите й обаче не издържаха, след което с почти пълно мнозинство Съдийската колегия реши да не удължава срока на командироването на Катерина Енчева до 2022 година.

Връщат мерки срещу COVID-19 при над 200 болни на ден

Предишна новина

"Право" е най-желаната специалност в СУ и тази година

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 32
  Ники Григоров от Враца | нерегистриран
  0
  0

  Виждал съм Мирена гола. Нанася ми сексуален тормоз понеже мъжа й е слаб и грозен. Стои зад звуковите атаки. Много тъпа мръсница е!
  https://advokatyordanova.com/

 2. 31
  юрист | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #30 от "добре запознат | нерегистриран":
  И двамата Енчеви са със средни качества юристи и съдии. Обичат скатавките, против връзкарството са по принцип, но не са срещу, когато могат да се възползват. Неаоснователно се смятат се за подходящи за всяка една правна работа, изискваща високо правно ниво. Въобразиха си, че след като са поработили ефективно някоя и друга година в СГС и като са сложили европейските парашути, ВКС не може да мине без тях. Класирането им не беше завидно, въпреки, че поне двама члена от комисията са им дали по едно рамо.

  Бях извън страната и сега връщайки се прочетох статията и коментарите. Вярно е, че Катето и Николай доста поработиха за имиджа, не без значение кой от къде е тръгнал, Катето от Крумовград от обикновено семейство, Николай от прогресивно и интилигентно семейство в София още при сключването на брака се нанесоха в самостоятелен апартамент в центъра на София съвсем близо до Съдебната палата. И двамата се обучаваха на лекции, семинари и конференции по линия на НПО-тата и НИП-а и след това навън. След като толкова години бяха навън, ту единия, ту другия, другия член на семейството който не беше командирован излизаше или в отпуск по майчинство/бащинство или в неплатен и така повече от 10 години.Трите си деца отгледаха в чужбина.И въпреки това двамата със силната подкрепа на членове на бившия ВСС, получиха и атестации, при положение че нямаха стаж,уседналост и дела които да се проверят от комисията по атестиране в СГС получиха атестации, защото същите бяха необходими за да кандидатстват в конкурси за повишение . Това е положението, много правилно го е казал Кояджиков в "отглеждането на съдебната номенклатура" европейска при това.

 3. 30
  добре запознат | нерегистриран
  21
  -6

  И двамата Енчеви са със средни качества юристи и съдии. Обичат скатавките, против връзкарството са по принцип, но не са срещу, когато могат да се възползват. Неаоснователно се смятат се за подходящи за всяка една правна работа, изискваща високо правно ниво. Въобразиха си, че след като са поработили ефективно някоя и друга година в СГС и като са сложили европейските парашути, ВКС не може да мине без тях. Класирането им не беше завидно, въпреки, че поне двама члена от комисията са им дали по едно рамо.

 4. 29
  наблюдател | нерегистриран
  23
  -4

  Енчеви са чудесен пример за това как, представяйки се борци против статуквото, нямат нищо против да се възползват от него. Няма позиция, за която не са кандидатствали и няма позиция, за която не биха кандидатствали. Не, че нямат качества, но не са много над средното ниво. Просто са усвоили технологията. Повече от половината от професионалното им развитие не е в писане на съдебни актове в български съд. Тези усилия не са им по вкуса.

 5. 28
  случвало се е | нерегистриран
  1
  -6
  До коментар #16 от "Един | нерегистриран":
  Тъй като подобно прекратяване на командировката на съдия не се е случвало досега, при все че Комисията вероятно иска продължаването на мандата и председателят на съда е съгласен - това е нищо повече от наказателна акция. Явно всички определящи се като съдии тук са съгласни с подобни наказателни акции, да имат предвид, че утре това може да им се случи и на тях. Затова да слушкат, слушкат, че...

  макар и за друга позиция в чужбина. На Елка Ерменкова от Благоевград.

 6. 26
  | нерегистриран
  45
  -6

  Семейство Енчеви имат свойството да реват мощно когато не ги огрее някоя синекурна длъжност. Така беше и когато Енчев не го класираха /Хр.Иванов беше министър на правосъдието/ за съдия в Страсбург през 2014г.. То бяха вопли, заклинания, късане на ризи във Фейсбук, по разни форуми и къде ли не...

  Те на всяка цена искат да са европ.чиновници. Ами да вземат да напуснат и да освободят местата, които вече 8-ма година им се пазят в СГС. То бива безочие, ама това на нищо не прилича.

 7. 25
  | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  Защото тогава все още беше Лозан Панов, а ВСС не принадлежеше (съвсем) на Пеевски. А иначе относно плачовете и кой е бил шамаросан само в този сайт има достатъчно рев и сълзи последните 2 години.

  Защо "беше"? Лозан Панов още е във ВСС, все още е същият състав на СК на ВСС. Много неубедително, опитайте пак.

 8. 24
  | нерегистриран
  6
  -7
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  За какъв шамар говорите? По-скоро е обратното, защото СЕС забърса звучен шамар на Енчева като дискредитира въпросите й.
  Отделно от това, няколко месеца след като Енчева отправи преюдициално запитване до СЕС, ВСС я командирова в Брюксел. Ако са искали да й отмъщават, защо не го направиха тогава?!
  Смешен плач!

  Защото тогава все още беше Лозан Панов, а ВСС не принадлежеше (съвсем) на Пеевски. А иначе относно плачовете и кой е бил шамаросан само в този сайт има достатъчно рев и сълзи последните 2 години.

 9. 23
  | нерегистриран
  14
  -5
  До коментар #19 от "Мда | нерегистриран":
  Все пак помним преюдициалното запитване на Енчева и шамарът, който причина това на прокуратурата. Помним и за кого гласува Драгомир Кояджиков за главен прокурор и как съпругата му бе повишена във ВКП. Няма случайни неща, а джуджетата са доста повече от осем...

  За какъв шамар говорите? По-скоро е обратното, защото СЕС забърса звучен шамар на Енчева като дискредитира въпросите й.
  Отделно от това, няколко месеца след като Енчева отправи преюдициално запитване до СЕС, ВСС я командирова в Брюксел. Ако са искали да й отмъщават, защо не го направиха тогава?!
  Смешен плач!

 10. 22
  | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #20 от " | нерегистриран":
  Ами не се е случвало, разбира се, защото други като Енчеви няма. И не манипулирайте- не се прекратява командироване, а не се приема да бъде удължено. Има огромна разлика, все пак. Страшно нагли сте, засрамете се!!

  Петьо, ти ли си или Любена?

 11. 21
  | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #19 от "Мда | нерегистриран":
  Все пак помним преюдициалното запитване на Енчева и шамарът, който причина това на прокуратурата. Помним и за кого гласува Драгомир Кояджиков за главен прокурор и как съпругата му бе повишена във ВКП. Няма случайни неща, а джуджетата са доста повече от осем...

  Абе, вие защо биете негрите, а?!

 12. 20
  | нерегистриран
  16
  -4
  До коментар #16 от "Един | нерегистриран":
  Тъй като подобно прекратяване на командировката на съдия не се е случвало досега, при все че Комисията вероятно иска продължаването на мандата и председателят на съда е съгласен - това е нищо повече от наказателна акция. Явно всички определящи се като съдии тук са съгласни с подобни наказателни акции, да имат предвид, че утре това може да им се случи и на тях. Затова да слушкат, слушкат, че...

  Ами не се е случвало, разбира се, защото други като Енчеви няма. И не манипулирайте- не се прекратява командироване, а не се приема да бъде удължено. Има огромна разлика, все пак. Страшно нагли сте, засрамете се!!

 13. 19
  Мда | нерегистриран
  11
  -14

  Все пак помним преюдициалното запитване на Енчева и шамарът, който причина това на прокуратурата. Помним и за кого гласува Драгомир Кояджиков за главен прокурор и как съпругата му бе повишена във ВКП. Няма случайни неща, а джуджетата са доста повече от осем...

 14. 18
  Семейство ООД | нерегистриран
  20
  -3

  Ако си кадърен и искаш да уредиш семейството си в чужбина, имаш всички възможности да напуснеш, да вземете с мъжа си две огромни обезщетения и да кандидатствате за работа където щете от Брюксел до Улан Батор! Но не би, по- удобно така- Путин и Медведев по български. Ами наистина се съмнявам, че сте единствените способни и достойни...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.