Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор:

Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президент или премиер?*

Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президент или премиер?*
Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор, снимка:БГНЕС

Г-н Сарафов, в четвъртък пред протестиращите пред президентството президентът Румен Радев призова: Да изхвърлим мафията от прокуратурата. Мутри, вън! Как възприехте този призив? Чувствате ли се част от мафията и мутрите?

Държавният глава по конституция следва да олицетворява единството на нацията. Едно от измеренията на този негов статут е и да проявява дължимото по конституция уважение към другите институции и власти. Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция. Дано да съм прав и да е само емоция, а не признак за по-трайни негативни настроения към независимостта и неприкосновеността на другите власти - в случая съдебната.

А що се отнася до мен - единственото ми отношение към мафията е в множеството дела срещу мутрите, по които съм работил и продължавам да работя от 1994 година досега. А отношението ми към тях не се е променило за тези 26 г. - да видя виновните в затвора. Именно в преследването на тази обществена функция на държавното обвинение - виновните да изтърпяват наказанията за своите престъпления, очевидно сме засегнали интересите на някои лица, които сега използват целия им наличен ресурс да се противопоставят на прокуратурата и нейната работа.

Как се отразяват подобни изказвания на редовите прокурори?

Въпросът ви е риторичен - вероятно могат да действат обезкуражаващо. Искрено се надявам да не е така и увереността и хъсът, с която много млади колеги започват своя път в държавното обвинение, да се запазят. Разбира се, ние от никого не очакваме похвала, резултатите от прокурорската работа все са недостатъчни. Въпреки това подобна оценка от държавния глава бе изненадваща.

Допустимо ли е президент да иска оставката на главен прокурор, при положение че по конституция има разделение на властите?

Конкретно нашата конституционна рамка е основана на разбирането за разделение, но и взаимодействие на властите. Разбирам, че президентът действа от призмата на политик – негово право е да дава политически оценки, но същевременно всяка политическа атака към независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата, е недопустима в правова държава. В този смисъл как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президента или на премиера?

Гневът на Радев само от това, че прокуратурата обвини двама души от неговата администрация, ли е?

Надявам се да е само това. Пак ще повторя, надявам се да е било емоция, която вече е отминала. Но ако не е било емоция, а трайна и осъзната позиция, това вече е опасно за правовия ред. Ако държавният глава вижда прокуратурата като мафиотска организация, той трябва да се замисли, че oтправя обвинение към повече от 2000 прокурори и следователи, които ежедневно изпълняват съвестно служебните си задължения в полза на обществото. Разбира се, черни овце има и в нашето стадо, но те са единици. Позицията на държавен глава предполага отговорност и премереност на изказванията.

Като юрист и магистрат обяснете на хората, които не са юристи, има ли право прокуратурата да претърсва кабинети на служители от президентската администрация - секретар и съветник?

Само дипломатическите и консулските сгради се ползват с екстериториалност. Президентството няма такъв статут. На българска територия разследващите органи могат да извършват всякакви действия при спазване на Наказателно-процесуалния кодекс, а в случая извършените действия се осъществяват с предварително издадено съдебно разрешение. Имунитет има само президентът - не и неговите служители. Нищо от извършеното не е израз на наказателно преследване срещу президента, че да наруши имунитета му.

Защо е тази атака спрямо прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев?

Вероятно тази атака няма да е последна. Не си спомням някога да е имало време без атаки. Самото естество на работа на прокуратурата и следствените служби предполага засягане на най-различни интереси. А защо лично срещу г-н Гешев - първо, защото той е лицето на институцията и не на последно място – защото той промени стила ѝ на работа. Енергията му за работа е впечатляваща.

Кой има интерес от слаба прокуратура? Досега сме мислили, че това са тези, които нарушават закона, бандитите, но явно и политиците не желаят прокуратурата да е силна?

Винаги е било така. Ако постигнеш резултат по сигнал, внесен от политик - прокуратурата е добра и трябва да се уважава, но ако предприемеш действия срещу политик - прокуратурата е лоша и трябва да се извади от съдебната власт. Никога не сме позволявали на политиците да ни използват, но това явно не им пречи постоянно да се опитват.

Не мислите ли, че хулите по адрес на прокуратурата и главния прокурор са, за да се трупат дивиденти? Сякаш стана модерно да се ругае прокуратурата.

Не искам да се ангажирам кой има интерес от слаба прокуратура, но определено интерес от независима, силна и работеща прокуратура има обществото - отделните граждани. Работим за това и не се притесняваме от ответните реакции.

Който като политик незаслужено ругае прокуратурата, за да трупа дивиденти, като гражданин реже клона, на който седи. Защото, ако утре той бъде пострадал от престъпление, ще разчита за защита на същата тази прокуратура. И не сте права, не е станало модерно сега - винаги е било модерно. Просто защото тези, които ругаят, знаят, че прокуратурата не отмъщава и няма право на емоции. Не ние, а законът и правото определят нашите действия и реакции.

*Ана Михова, в-к "24 часа"

72 часа арест за мъжа, счупил колата на Нова телевизия по време на протеста в София

Предишна новина

Ретроспективни акценти върху нормативната база, регламентираща дейността на прокуратурата на Република България

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 18
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #16 от "хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх | нерегистриран":
  Виждаме всички колко и какво реално са "научили". Поне що се отнася до юридическата подготовка.
  Не случайно "студенти" е в кавички, когато си говорим за оная школа.
  На никой нормален юрист, учил "Право" в нормален юридически факултет, няма да му хрумне да прави подобни сравнения.
  Прокуратурата е редно да се научи да седи там, където й е място и да не се меси грубо в политиката, а да си осъществява функциите, заради които е създадена.

  Повечето ,които плюят ВИ на МВР “Г.Димитров”, както е правилното му име ,по времето когато там се изучаваше пълният курс на специалността Право, всъщност са нереализирани курсанти, с огромно желание да учат там.
  Но, по ред причини, основно политически не бяха допускани дори да кандидатстват.
  Нали:)?

 2. 17
  Арман Бабикян | нерегистриран
  1
  -1

  Ако държите с кръв да загубите властта, има такава възможност!

  Ако държат с кръв да загубят властта, има такава възможност, но е това което аз не искам. Всичките тези момчета, които са изпратили на площада да ни пазят и да пазят тях, жените им и децата им са на площада и протестират заедно с вас.
  И хубаво е да го чуят и знаят, и те мислят точно като нас, но са на работа. Много да внимават, ако желаят кръв, да не се окаже, че са сами в сградите, в които работят. Ако искат, да го приемат за предупреждение.
  Ако министър-председателят е прочел правилно знаците на американското посолство, би трябвало много сериозно да се е притеснил.Защото това посолство реагира първо, за разлика от всички посолства на страните членки на ЕС. Той реши, че това е поредната Меркел, коята гушва през врата като яре с нива, което означава, че не е чел добре биографията й. Защото там пише, посланик, аташе, цялата йерархия, пропуснал е частта за Съвета за Национална сигурност, понеже е малко по-нагоре в редовете. И е решил, че тя навива букети за Еньов ден, и говори български, много обича културата и танцува кънтри, квадратни танци, извинявам се, голяма грешка.
  Първата реакция беше наистина тази, на другия ден я привика, тя напусна Министерски съвет, потвърди легитимно правото на българските власти. Но имаше едно изречение - всеки решава, кога да си подаде оставката сам. Който чете дипломатически език, от Винету на дипломатически език, разбира за какво става дума. На следващия ден корабът Портър отказа да премине Босфора и не участва в учението Бриз, което почна днес, където са Каракачанов и президента, това е следващ сигнал. Четири часа по-късно излезе сигнал, че се оттеглят от всички газови проекти за България, тоест, когато четири пъти ти дадат знак, трябва да си като колчето Пеца да не си разбрал за какво става дума.

 3. 16
  хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Не са били студенти, както добре знаете а курсанти. И освен всичко дето го учеха студентите, учеха и други специални дисциплини, особено тези от Факултет “Държавна сигурност”. Подготвяха се кадрите на разузнаването, контрразузнаването и ВКР.
  Е, имаше и издънки ама то къде няма:)

  Виждаме всички колко и какво реално са "научили". Поне що се отнася до юридическата подготовка.
  Не случайно "студенти" е в кавички, когато си говорим за оная школа.
  На никой нормален юрист, учил "Право" в нормален юридически факултет, няма да му хрумне да прави подобни сравнения.
  Прокуратурата е редно да се научи да седи там, където й е място и да не се меси грубо в политиката, а да си осъществява функциите, заради които е създадена.

 4. 15
  | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #14 от "13, | нерегистриран":
  Нито образованието, нито "студентите" в Симеоново някога са били същите, като в СУ. В държавата на калинки с връзки е нормало това, по-лекото, да изплува отгоре, за жалост.

  Не са били студенти, както добре знаете а курсанти. И освен всичко дето го учеха студентите, учеха и други специални дисциплини, особено тези от Факултет “Държавна сигурност”. Подготвяха се кадрите на разузнаването, контрразузнаването и ВКР.
  Е, имаше и издънки ама то къде няма:)

 5. 14
  13, | нерегистриран
  4
  -1

  Нито образованието, нито "студентите" в Симеоново някога са били същите, като в СУ. В държавата на калинки с връзки е нормало това, по-лекото, да изплува отгоре, за жалост.

 6. 13
  | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Мили Боже, що за глупост, що за сравнение?
  Това някой пишман - Йорист - симеоновец ли го измисли?
  Откога главният прокурор се сравнява с президента?
  Последният е политическа фигура, пряко избрана от народа и държавен глава, представител на нацията. Той най-често е излъчван от определена политическа сила.
  А Прокурорът - нищо повече от шеф на прокуратурата. Която все още и незнайно защо е част от съдебната система. Той няма право на политически пристрастия и политически слугинаж. Нищо, че на практика може да е друго. По закон и КРБ поне не е така.

  В Симеоново се получаваше същото образование както и в СУ. Преподаваха същите преподаватели ,вкл Стоян Ганев(лека му пръст) и О Герджиков.

 7. 12
  | нерегистриран
  7
  -3

  Мили Боже, що за глупост, що за сравнение?
  Това някой пишман - Йорист - симеоновец ли го измисли?
  Откога главният прокурор се сравнява с президента?
  Последният е политическа фигура, пряко избрана от народа и държавен глава, представител на нацията. Той най-често е излъчван от определена политическа сила.
  А Прокурорът - нищо повече от шеф на прокуратурата. Която все още и незнайно защо е част от съдебната система. Той няма право на политически пристрастия и политически слугинаж. Нищо, че на практика може да е друго. По закон и КРБ поне не е така.

 8. 11
  време е | нерегистриран
  11
  -4

  Прокуратурата да бъде извадена от съдебната система. И без това прокуроратурата/целокупно/ се държи като орган на изпълнителната власт, при това - често с политически отенък. Въпрос на законодателна техника е като се прехвърли към изпълнителната власт да се придаде стабилитет на правоотношението и форма на имунитет за действия по служба. Ако искат наистина да отстояват закона - ще могат.
  Стига са носили само негативи на съда.

 9. 7
  Etnolog | нерегистриран
  2
  -5

  Еделвайс 3, сиромашията...а иначе е спорно кой с какви гласове е избран, и с право да изисква или легитимира исканията на т.н. Суверен

 10. 5
  | нерегистриран
  27
  0

  Айде,айде, знаем че мразиш Гешо, имаш го за новобранец и е от ДС. Това не се забравя:)))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.