Как Борисов ще избяга от капана, който сам си заложи?

Как Борисов ще избяга от капана, който сам си заложи?
Снимка БГНЕС

Най-тежкият сценарий за държавата е избори преди Коледа - това повтори снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И наблегна на перспективата животът на този служебен кабинет да се удължи поне двойно: "Нека всички да помислят какво би следвало и какво ще се случи след още 2 месеца предизборна кампания със служебен кабинет и ще има ли смисъл от избори тогава."

Ситуацията наистина е любопитна предвид ясното заричане на Борисов преди изборите: "Ако имаме над 110-115 депутати, ще съм длъжен да търся изход. Ако имаме под 100 депутата – да заповядат, да направят правителство другите. Ще ги подкрепям отстрани." Това са думи на Бойко Борисов, казани три дни преди предсрочните парламентарни избори.

Днес, вече след вота, резултатът е ясен – ГЕРБ ще има под 100 депутата. Според социолозите около 85-90. При това положение ще спази ли сега Борисов своето обещание, ще върне ли мандата при този резултат или ще вкара в ход своята прословута повратливост? Развитие, което ще следим през следващите дни, а може и месеци!

Струва си обаче да се обърне специално внимание на едно много любопитно заричане на Борисов, което той трикратно направи снощи непосредствено след края на изборния ден. На многократните въпроси на журналисти дали ГЕРБ би се коалирала с ДПС, Борисов заяви на три пъти: "С ДПС – партията не би го позволила, за съжаление, казвам за пореден път."

А преди това: "За съжаление, поздравявам ги за добрия резултат. И аз мисля, че като преброят и от чужбина гласовете, може да стане така, че да изпреварят левицата. Но с тях няма да можем да управляваме заедно – така, както го заявихме и преди това. За съжаление, поздравявам и за добрия резултат и аз мисля, че като преброят и от чужбина гласовете, може да стане така, че да изпреварят левицата, но /…/ тях няма да можем да управляваме заедно, така както, го заявихме и преди това."

Лидерът на ГЕРБ рядко се разграничава от партията си, защото всеизвестно е, че Партията това е Той. Особено по такъв важен въпрос, по който всички потенциални коалиционни пратньори на ГЕРБ са единодушни - никога с ДПС. Затова е интересно какво означава "за съжаление" в устата на Борисов. Дали, че Борисов е имал договорки с ДПС (и какви точно), но останалите от ГЕРБ не са съгласни с тях? Малко вероятно - по казаните вече причини. Или това е лека заявка за отворена вратичка към ДПС. И най-важният въпрос – сега накъде ще поеме Бойко Борисов и ГЕРБ?

"Прозрачност без граници": Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове

Предишна новина

ГЕРБ ще направи опит за кабинет на малцинството

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Избирател | нерегистриран
  1
  0

  Партията спечелила изборите в съдебната система е ДПС.

 2. 5
  Quo vadis? | нерегистриран
  4
  0

  Към Белград при моя стар приятел Цветан Василев.  Защо ли всички най-значими събития в българската история са започвали от Белград, като започнем с учениците на Кирил и Методий и стигнем до Илята и Раковски излъгани от Блазневац.  И все пак поне до 1868 г. Белград е предимно български град, докато оная сволоч не го превзе:  Това същото ние видиме и в Нишкото въстание, при което в онова време се присъединили въстаниците из Видинският пашалък, из Шаркьой и из Враня. "Когато въстанието стана страшно, говори дак генерал Липранди, Мустафа паша Нишки се обърна с най-убедителна просба към Милоша да уговори българите за неговата полза. Милош тутакси събра сенат и, ако мнозина искат да кажат, че той е покровителствувал това въстание, сръбското правителство реши да пази пълно невмешателство. Милош обнародва един указ, чрез когото запретяваше сяко едно намисание в работите на българите и, за да прекъсне сяко едно сношение с въстанието, огради границите си с войска." В това време свирепите турски войски изгориха повече от 150 български села и произведоха такива страшни и отвратителни зверства, каквито се не срещат даже и в най-черните страници на нашата история. И сичкото това е произлязло из благодарност към святата кръв на нашите "бекяри", която тие така юнашки проляха за свободата на Сърбия! А историята мълчи за това!  В статията си "Шпиjyнлуци и инквизициje бугарске" вие така нахално и гнуснаво клеветите българският народ, неговата екзархия и нас сами, щото никак не ще да бъде тактично от наша страна, ако ви заминеме само с едно просто презрение. Ние знаеме де ви стяга ботушът, знаеме какви побуждения са ви накарали да псувате и да клеветите българският народ, знаеме кои сте и какви сте, затова, като отговаряме вам, ние никак не имаме пред очите си само вашата редакция и вашият дописник, а сичката оная патриотическа сволоч, на която в кратуните се ритат конете на Душана и на която целта е да разиграе тие коне насякъде, дето само се чуе сръбското /Драгашевичовото/ "Помози бог". Ние твърде добре знаеме, че вие сте сляпо оръдие на тая "Сволоч", но за да опазиме своето достолепие, ние ще да се обърнеме към вас, като към нейни представители, ако в това също време и строго да ви отделяме от сръбският народ и от неговите честни и искрени синове.  ХРИСТО БОТЕВ

 3. 4
  | нерегистриран
  6
  -36

  Ако комунистите не бяха измислили ББЦ и Реформаторите за да разпилеят УМИШЛЕНО електората , сега ГЕРБ щяха да имат около 50% че и повече!

 4. 3
  Как накъде? | нерегистриран
  24
  -5

  Към прокуратурата! След Цвъки и по неговия пример!

 5. 2
  Мечо Пух | нерегистриран
  27
  -1

  Днешните български боляри имат светъл пример - Иван Страцимир, както и синовете на Иван Шишман са приели исляма в интерес на личното си благоденствие.

 6. 1
  сбогом | нерегистриран
  21
  -4

  Сбогом

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.