Как и.д. председател на съд иска назначаването на и.д. заместник

Как и.д. председател на съд иска назначаването на и.д. заместник

Липсата на титуляр административен ръководител на ключовия Софийски градски съд се оказва удобна възможност за прокарването на противоречиви кадрови предложения. След като на 13 март 2018 г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не избра председател на най-големия окръжен съд у нас, изпълняващата длъжността административен ръководител съдия Десислава Попколева продължи своя мандат, който започна в началото на октомври 2017 г. Попколева наследи внезапно подалия оставка председател на СГС Калоян Топалов, чийто двугодишен мандат ще се запомни с поредица от скандали и дълго дискутирани назначения на заместник-председатели на СГС. Към момента Попколева управлява СГС с трима заместници, всичките наследени от мандата на Топалов: това са съдиите - Мина Мумджиева, Даниела Борисова и Радостина Данаилова. Самата Попколева също бе заместник на бившия административен ръководител, който от края на миналата година се регистрира като адвокат. 

Идния вторник (8 май) Съдийската колегия на ВСС ще трябва да разгледа предложение на съдия Попколева, в качеството й на и.ф. председател на СГС, за назначаването на и.ф. заместник-административен ръководител на съда на съдия Албена Марчева Ботева, става ясно от дневния ред на колегията

Номинацията продължава противоречивата практика, установила се в СГС от началото на 2015 г., на ръководни позиции да се издигат лоялни и близки до председателя съдии. Дори и да се приеме, че съдия Ботева изпълнява съвестно и професионално задълженията си, то има няколко обстоятелства, които правят номинацията й от и.ф. председател на СГС противоречива и неприемлива. 

Съдия Албена Ботева е в СГС от юли месец 2017 г., когато, заедно с още един магистрат, печелят конкурс за повишаване в длъжност. Съдия Ботева правораздава в Гражданското отделение, където има множество съдии с далеч по-дълъг стаж в СГС. Странно е, че нито един от тях не е номиниран от Попколева, която предпочита да заложи на новопостъпил колега.

Много по-сериозен пропуск на временното ръководство на Градския съд е опитът му да прокара номинацията на Ботева тихомълком. Оказва се, че кандидатурата, макар и за и.ф. заместник-председател на съда, не е била обект на обсъждане от Общото събрание на СГС, принцип, който е залегнал в чл. 85, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Дискусия е била проведена единствено между съдиите в Гражданското отделение, които са дали съгласие. Едва ли е имало друг вариант, като се има предвид, че в последните години пряк ръководител им е била именно Десислава Попколева.

Това далеч не е първи опит за кадрово издигане на съдия Ботева. В началото на 2017 г. Съдийската колегия на ВСС отхвърли номинацията на Албена Ботева за временен ръководител на най-големия съд у нас – Софийския районен съд. Кандидатурата й бе предложена от тогавашния председател на СГС Калоян Топалов, който се мотивира, че съдийката имала подкрепа на съдиите от Районния съд. Оказа се, че в нейна подкрепа бяха гласували едва една трета от целия съдебен състав. Кадровиците, обаче, отказаха да поверят на съдия Ботева управлението на СРС, чийто заместник-председател е била до този момент. Фактът, че Ботева е част от екипа на бившия председател на СРС Методи Лалов, чийто мандат приключи печално с хвърлена оставка и поредица от скандали, бе основният мотив на членовете на Съдийската колегия да не подкрепят кандидатурата на Ботева. Като заместник на Лалов, Ботева е допуснала част от съдиите да имат голям брой нерешени дела и не е предприела действия по назначаване на служители на мястото на освободени и напуснали, бяха друга част от аргументите на кадровиците. И още – без логично обяснение остана фактът, че Ботева бе подала оставка заедно с Лалов, но после бе поискала да оглави СРС. За кандидатурата й през януари 2017 г. усилено лобираше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

На 8 май ще се разбере дали пък Албена Ботева няма да бъде "компенсирана", макар и временно. Каквото и да реши Съдийската колегия на ВСС, самото й номиниране ясно показва, че липсата на титулярно ръководство на СГС се оказва "златен шанс" за опити за прокарване на интересите на определени икономически, политически и лобистки кръгове в съдебната власт, включително чрез подобни противоречиви кадрови предложения.

Още по темата

Иранският президент разкритикува блокирането на приложението Телеграм

Предишна новина

Георги Чолаков: Ако се прави одит, то той трябва да бъде направен на цялата съдебна система

Следваща новина

Коментари

39 Коментара

 1. 39
  Re: | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #38 от "ера ли ? | нерегистриран":
  Каква ера Топалов,колега,двугодишно управление не е ера,а че падна нивото ,падна- след Дачев,Анджи Христова-недоразумението Данаилова.И какво са секнали Топалов и заместниците му?Я пак?

  Топалов с плюсовете и минусите си /настрои адвокатурата срещу ръководството на СГС, т.е. абсолютно груба грешка/ все пак изведе управлението на СГС две нива над онова на Михайлов, Янева, Желявска, Крънчева, Дачев и с-ие.  Това е истината, пък вие ПАК се мъчете да я отричате и ПАК си "харесвайте" Михайлов за председател и така ... до края на света. От "на всеки километър".

 2. 38
  ера ли ? | нерегистриран
  8
  -13
  До коментар #37 от " | нерегистриран":
  "Прагът на избор на нов председател" продължава вече 7 месеца ...по това личи , че сте тролове , защото мислите като политици и пишете каквото те са ви казали . "Да се изчака , на прага сме , скоро ще стане..." Един съд като СРС или СГС е "непрекъснато производство" , не може да се чака някой да се накекне да му избере председател след една година . Въобще много сте далече от истината за "ерата Топалов" и други опорни точки , които са ви дали .

  Каква ера Топалов,колега,двугодишно управление не е ера,а че падна нивото ,падна- след Дачев,Анджи Христова-недоразумението Данаилова.И какво са секнали Топалов и заместниците му?Я пак?

 3. 37
  | нерегистриран
  13
  -7

  "Прагът на избор на нов председател" продължава вече 7 месеца ...по това личи , че сте тролове , защото мислите като политици и пишете каквото те са ви казали . "Да се изчака , на прага сме , скоро ще стане..." Един съд като СРС или СГС е "непрекъснато производство" , не може да се чака някой да се накекне да му избере председател след една година . Въобще много сте далече от истината за "ерата Топалов" и други опорни точки , които са ви дали .

 4. 36
  Do 31 | нерегистриран
  14
  -11

  Първо ще помоля да не наричате всички, които не мислят като вас "тролове" защото само по това личи манталитета ви на провинциални шмекери, и второ - т.нар. права на Попколева са записани ЗСВ, очевидно нарушен защото цялото ОС на СГС не е дало становище.

 5. 35
  Go go girls | нерегистриран
  12
  0

  Предусещам разправия утре на СК...

 6. 34
  До 20 | нерегистриран
  9
  -4

  Бунтът на Бойко Атанасов са некадърно имислени лъжи и сплетни. Момчето е много зле, неграмотно и със спорни професионални качества. Всъщност може да хвърлите поглед на концепцията му, този път за кандидат на шефско място в апелативната специализирана прокуратура. Най-вероятно се кандидатира отново за шеф, за да "провери" дали работи системата

 7. 33
  Хохо | нерегистриран
  14
  -11

  Аз лично не виждам разум в това и.ф. зам. да се предлага на прага на избора на нов председател. Нека и.ф. шефката да мотивира защо не направи това предложение веднага, още през октомври, когато пое поста, а сега на финалната права. Нарича се СХЕМАДЖИЙСТВО.

 8. 32
  | нерегистриран
  17
  -6

  ...и понеже е много тежка работата, все едни и същи хора се натискат да я вършат:)

 9. 31
  | нерегистриран
  20
  -12

  И.ф. е необходим , защото съдът трябва да продължи да работи . Има ли някой от троловете представа какъв обем дела минават през СГС всеки ден и колко работа има . Докато във ВСС умуват и не избират нов председател , Попколева е в пълното си право дори сама да посочи свой заместник . В случая тя е попитала и съдиите от отделението . Какво трябва да се случи според "здравите сили" ???? Да се затвори СГС докато се избере по-удобен председател ???? Ами да го избират по-бързо този безкрайно добър бъдещ председател , който не е от ССБ и който "Правен свят" ще боготвори . Оплюха и окепазиха вече 10 души , въобще не виждам кой тъпак би се съгласил да е председател на СГС в тази невъзможна обстановка .

 10. 30
  | нерегистриран
  14
  -10
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  За какво са тая статия и тия жежки коментари ? Става въпрос за и.ф. , я има за месец , два . После ще изберат нов председател и най-вероятно Ботева няма да е зам.председател . Какво се палите толкова ?????  като е така, защо ви е иф, колежке? при това активистка на ссб и такива знойни тиради против закърнелите мозъци на останалите съдии. хайде пак си помислете.

 11. 29
  | нерегистриран
  11
  -12
  До коментар #28 от " | нерегистриран":
  Колко глупави хора пишат тук.Никой не казва,че предложението за Ботева не е на Попколева,а е дошло именно от старите колеги на ГО.И всички в отделението,само с едно,повтарям едно изключение,са подкрепили това предложение.Направено от най-старите съдии в отделението.Ква Попколева,кви пет лева.И разни тролчета и стари корумпета пишат във форума за топалово наследство.Бил слабо управляван съда.Кое му е слабото,че са секнали всички далавери и урежданици на дела,идващи от ръководството.С Михайлов се опитаха да възродят старите далавери,но времената вече са други.И съдиите също.  глупавия си ти, защото така ти отърва, да се правиш на глупав, но не се безпокой, има по-умни, за които е ясно какво, как и защо се случва.

 12. 28
  | нерегистриран
  17
  -14

  Колко глупави хора пишат тук.Никой не казва,че предложението за Ботева не е на Попколева,а е дошло именно от старите колеги на ГО.И всички в отделението,само с едно,повтарям едно изключение,са подкрепили това предложение.Направено от най-старите съдии в отделението.Ква Попколева,кви пет лева.И разни тролчета и стари корумпета пишат във форума за топалово наследство.Бил слабо управляван съда.Кое му е слабото,че са секнали всички далавери и урежданици на дела,идващи от ръководството.С Михайлов се опитаха да възродят старите далавери,но времената вече са други.И съдиите също.

 13. 27
  | нерегистриран
  15
  -12

  За какво са тая статия и тия жежки коментари ? Става въпрос за и.ф. , я има за месец , два . После ще изберат нов председател и най-вероятно Ботева няма да е зам.председател . Какво се палите толкова ?????

 14. 26
  | нерегистриран
  14
  -7
  До коментар #1 от "112 | нерегистриран":
  Всъщност, зам. председателското място не се придобива по давност, затова няма никакво значение с колко стаж са наличните съдии в ГО. Даже обратното - трябват енергични хора, а не закърнели мозъци. Това, че доскоро е била външна за съда, е колкото минус, толкова и плюс - няма зависимости, има дистанция.  опит и стаж, като съдия, не е равнозначно на закърнял мозък, колежке.

  иначе сегашните "млади" активистки на ссб след някоя и друга година ще са за боклула.

 15. 25
  До 21 | нерегистриран
  21
  -5

  Уважаеми килега, не знам защо споменавате Желявска. Не отклонявайте темата, защото в случая е най лесно да се каже нещо за Желявска, Михайлов или Крънчева. Но това няма да даде отговор и аргументи за случващото се сега в СГС. Напишете мнението си за поведението на и.ф. председателят на съда в конкретния случай, без да сравнявате какво било преди. Сега е същото, даже и по зле, но умело си мълчите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.