Как идентични искания за промяна на мярка за неотклонение се решават по два различни начина в АСпНС

Как идентични искания за промяна на мярка за неотклонение се решават по два различни начина в АСпНС
Сириецът от български произход Ал Хусаини, разследван за данъчни престъпления и търговия с лекарства за милиони, бе пуснат от следствения арест в навечерието на Великден, колаж: България днес

През ноември 2017 г. приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за настоящата година мина на фона на скандала с първоначалния отказ на държавата да плаща скъпоструващи иновативни лекарства. След обществен и опозиционен натиск, лично премиерът Бойко Борисов се намеси, за да се отмени предвидения "мораториум върху новите лекарства".  

В началото на декември 2017 г., при операция на антимафиоти, под ръководството на Специализираната прокуратура, бе установена престъпна схема за реекспорт на скъпоструващи медикаменти в размер на десетки милиони. В основата на незаконната дейност е сирийският гражданин с български произход Амир Мохамед Ал Хусаини, известен с добрите си контакти във фармацевтичните и медицински среди. Хусаини е добре познат на българските служби – от месец май 2017 г. е с три годишна условна присъда, с пет години изпитателен срок за фалшифициране на документи. Срещу Ал Хусаини има и висящо дело пред Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци в особено големи размери и други данъчни престъпления. Разследването от края на миналата година отново е за данъчни престъпления, но и за пране на пари.

С помощта на други участници в ОПГ, в периода от началото 2015 до края на 2017 г., Ал Хусаини регистрирал "кухи" търговски дружества у нас и в чужбина. Повечето от фирмите се водели на социално слаби, малограмотни или намиращи се под запрещение лица. В държави от ЕС, срещу месечно възнаграждение, били намирани други лица, които регистрирали дружества от типа на "липсващи" търговци, които са ползвани за фалшив "внос" или "износ" на лекарства по механизма на вътреобщностното придобиване (ВОП) и вътреобщностните доставки (ВОД) по Закона за ДДС.

Съучастниците на Ал Хусаини - Елена и Иван Иванови, се грижели за снабдяването с купищата фактури по фиктивните сделки между "липсващите" търговци и реалните фирми на обвиняемия, с цел укриване на дължим ДДС, в други случаи – "стопяването му", а в трети – за легитимиране на произхода на определени лекарства, за които никой не знае от кого, къде и как се е снабдил Ал Хусаини, за да ги пласира на българския фармацевтичен пазар. Сложните схеми осигуряват печалби за милиони, докато официалното дружество на Ал Хусаини декларира само част от оборота. В хода на разследването са установени редица договори за отговорно пазене за хиляди и милиони левове с лица, които изобщо не са били наясно, че са получили подобни авоари, както и голямо количество пари в брой, които са били в трезор, водещ се на името на приближен на Ал Хасаини.

Докато разследват престъпната дейност на сириеца от български произход, властите установяват и престъпната схема за реекспорт на скъпоструващи лекарства, отпускани на тежко болни пациенти с рецепти, покривани от НЗОК.

През декември 2017 г. две съдебни инстанции – Специализираният наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд, налагат най-тежката мярка за отклонение  - задържане под стража, на Ал Хусаини. Това дава възможност на разследващите да продължат със събирането на доказателства, разпит на десетки свидетели от цялата страна, извършването на ревизии на дружествата по фиктивните сделки. В началото на март 2018 г. защитата на задържания прави искане до съда за промяна на мярката му за неотклонение с мотива, че нямало обосновано предположение да е извършил престъплението, за което е задържан, както и заради влошено здравословно състояние – дискова херния. Първо СпНС, а след това и въззивната инстанция АСпНС, от 20 март 2018 г., отказват да освободят Ал Хусаини от ареста. Заради изводите в съдебно-медицинската експертиза, според която на Ал Хусаини трябвало да му се направи операция до месец, Апелативният специализиран съд указва на Специализираната прокуратура да се осигури и предложи на лицето подходящо здравно заведение с клиника по неврохирургия, където може да се извърши предписаната операция.

Апелативният специализиран наказателен съд, в състав Емилия Петкова, Красимира Костова и Красимира Райчева, отхвърля възраженията на защитата за липса на обосновано предположение, посочвайки, че при събраната по делото доказателствена съвкупност има основания да се предполага: създаването на много широк кръг фиктивни търговски субекти, голяма част контролирани от обвиняемия Ал Хусаини, а други – от обвиняемите Иван и Елена Иванова, както и на такива, регистрирани в чужбина по искане на обвиняемата Елена Иванова; реализирането на колосален фиктивен документооборот и фиктивен паричен поток; съществуването на устойчиви отношения между Ал Хусаини и останалите обвиняеми – посочени като участници в претендираното от прокуратурата престъпно сдружение, с инкриминираната противоправна цел. 

Съдът заключава, че от гласните, писмените и веществени доказателствени източници по делото, в това число събрани посредством специални разузнавателни средства, с основание може да се предполага наличието на развивана от Ал Хусаини търговска дейност през процесния период в отклонение от нормативните регламенти както на данъчното законодателство, така и на онова, свързано с продажбата и боравенето с лекарствени продукти. Наред с всичко това, на съда е предоставена информация, че след задържането му, в следствения арест у Ал Хусаини е открит мобилен телефон. 

Всички тези обстоятелства дават основание на въззивния състав да отдаде приоритет на защита на обществения интерес, за сметка на този на обвиняемото лице. "С оглед на инкриминираната престъпна деятелност, която е изключително общественоопасна, почти без аналог в съдебната практика, както и с оглед на изключително високата личностова обществена опасност на обвиняемия, формиращи риска от бъдещо криминогенно поведение, въззивният състав намира, че общественият интерес определено следва да има приоритет пред личния и мярката за неотклонение да остане без промяна, като се потвърди атакуваното определение", посочват съдиите Петкова, Костова и Райчева. 

Съдиите приемат също така, че само медицинската нужда, която държавата би могла да подсигури, в случая не следва да доведе до промяна на мярката за неотклонение, както настоява защитата на Ал Хусаини – от задържане под стража в домашен арест. "Нуждата от оперативно лечение е нужда, но не е индулгенция. Налице е възможност по реда на чл. 135 от ЗИНЗС на жалбоподателя да бъде предложено, както и осигурено, такова подходящо оперативно лечение и в здравните заведения извън местата за лишаване от свобода, а ако самият пациент изрази несъгласие с предложеното му здравно заведение, то по аргумент на нормата на чл. 137 от ЗИНЗС, според съда, той за своя сметка може да поиска определянето на друго. Ето защо, да бъде поставена в основата на изменението на мярката, само определена медицинска нужда, без да е установено, че държавата не би могла да я подсигури, въззивният състав не възприема", мотивират се апелативните съдии. 

С решението си АСпНС от 20 март 2018 г. поставя в изключително неблагоприятна ситуация Ал Хусаини, тъй като Специализираната прокуратура ще предложи здравно заведение, в което предписаната операция да се извърши, а с нея ще отпадне и единственото останало основание на искането за пускане от ареста. За да излязат от ситуацията, защитниците на Ал Хусаини правят ново искане за промяна на мярката за неотклонение. Това се случва на втория ден след произнасянето на АСпНС и преди още делото да е върнато на Специализираната прокуратура.

На 29 март Специализираният наказателен съд оставя без уважение повторното искане за освобождаването на Ал Хусаини. Съдът дори отбелязва, че не са налице никакви данни за промяна на обстоятелствата, тъй като само дни преди това е имало произнасяне на АСпНС. "Срокът на задържане към настоящия момент се явява разумен, с оглед неговата продължителност - малко повече над 3 месеца, и съгласно Европейската съдебна практика, предвид обема на делото, фактическата и правна сложност, е видно че също изтеклият срок сам по себе си също не е основание за изменение на мярка за неотклонение от "Задържане под стража" в по-лека такава", пише в решението на съдия Лилия Георгиева от СпНС.

Ал Хусаини и адвокатите му обжалват, като разглеждането на искането за отмяна на мярката задържане под стража е насрочено за 5-ти април 2018 г., който се пада последният работен ден преди четирите почивни дни около Великден. Жалбата този път ще се разглежда от заветния за мнозина обвиняеми лица Първи състав на Специализирания апелативен наказателен съд – Петя Колева, Димчо Георгиев, Даниела Врачева. 

Защитничката на Ал Хусаини - адвокат Аделина Натина, обяснява на съда, че от болницата, с която са се свързали – "Св. Анна", им отговорили, че нямало възможност да извършат операция на лице, което е с мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като няма условия за настаняване на служителите от съдебната охрана, заради което настоява клиентът й да бъде поставен под домашен арест. Прокурорът Николай Николов опонира, че операция от дискова херния може да бъде извършена в поне три други болнични заведения – "Пирогов", "Св. Иван Рилски" и ВМА, които могат да приемат пациенти, "лишени от свобода" или арестанти. 

Условно осъжданият, с едно висящо дело и разследван по второ, Ал Хусаини моли въззивния съд да му даде възможност сам да си избере доктор, който да го оперира и не пропуска да се оплаче от условията в следствения арест. 

Съдиите Колева, Георгиев и Врачева очевидно са били трогнати от Ал Хусаини, защото игнорират напълно предложението на прокуратурата, базирано на становището на експертите. Същевременно съдиите изцяло приемат искането на защитата. Така, разследваният за злоупотреби за милиони левове получава заветния "домашен арест", който дори не подлежи на обжалване.

Така, в рамките само на две седмици и един ден, един състав на АСпНС напълно обезсилва решението на друг състав от същия съд, без да са налице каквито и да е нови основания, доказателства или други материали, които да са приложени към делото. "Мярката за неотклонение "домашен арест" по своите правни последици е приравнена на мярката за неотклонение "задържане под стража" според Решение № 10 от 27.07.1992 г. по конституционно дело № 13/1992 г., в което Конституционният съд отбелязва: "... "домашният арест" е също форма на задържане и намеса в правото на неприкосновеност на личността..." , т. е. по своята същност представлява лишаване от право за свободно придвижване в пространството. Конституционното решение корелира с европейския стандарт, установен в чл. 5 т. 4 ЕКГТЧОС, според който като форма на задържане домашният арест се ползва с всички процедурни гаранции, предвидени за самото задържане", гласят мотивите към решението на Първи състав на АСпНС.

Така на Велики четвъртък, тихомълком, четири месеца след като лично премиерът на среща с министри в Министерския съвет бе обсъждал злоупотребите при търговията на лекарства, основен организатор на които е милионерът Ал Хусаини, той би трябвало да се е прибрал в панелката си в квартал "Младост" в София, където се води адресно регистриран. 

Любопитно би било да се установи, дали към днешна дата болният "домашен арестант" е успял да си намери подходящ лекар, който да го оперира, както и какво ще се случи с показанията на свидетелите по делото за данъчни престъпления и реекспорт на медикаментите за диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза и куп други скъпоструващи лекарства, които редовно липсват в аптечната мрежа, защото биват изнасяни, за да бъдат продавани на по-високи цени в чужбина. Логично възниква и още един въпрос - дали мярката за неотклонение "домашен арест" ще изпълни целите си, като се има предвид, че фармацевтичните складове, управлявани от приближени до Ал Хусаини лица, продължават да функционират и да трупат печалби.

Сигурно е, че ако си обвиняем по дело на Специализираната прокуратура и случайно се намираш в следствения арест или паричната ти гаранция е много висока, то е добре да намериш начин искането ти за промяна на мярката за неотклонение да се гледа от придобилия славата като "Първи оправдателен състав" на АСпНС с членове съдиите - Петя Колева, Димчо Георгиев, Даниела Врачева. Фактите сочат, че това е същият състав, който не намери основание за отстраняването от длъжност на уличения в корупция кмет на Септември Марин Рачев, намали с 40 пъти паричната гаранция на един от обвиняемите по разследването за фиктивен прием на чуждестранни студенти в Медицинския университет, а с решение, в чието взимане участва съдия Врачева, сатрапът от село Галиче Ценко Чоков, макар и за кратко, бе намерил начин да излезе от ареста, колкото да въздейства на свидетелите по делото срещу него.

Колкото и да се опитват да ни внушат, някои чуждо финансирани съсловни организации, за необходимостта от неприкосновеност на съдиите и уважаване на техните решения, примери като този с "домашния арест" на Ал Хусаини и останалите противоречиви решения, не само говорят за рецидив в действията на определени магистрати, но и правят спешна необходимостта от реакция на Инспектората към ВСС и Съдийската колегия на ВСС. Защото трудно може да се намери обяснение какво точно се промени за периода 20 март - 5 април, освен състава на АСпНС, за да са налице две противоположни съдебни решения. Реакцията е нужна и защото, ако утре пак се стигне до ситуация, в която животоспасяващи медикаменти липсват, то протестите на пациентите ще са под прозорците на съдебната власт. 

Още по темата

За да няма подкупи, обмислят мълчаливо съгласие за разрешителни

Предишна новина

Буквата на закона е спазена от А до Я

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 18
  Съдия | нерегистриран
  8
  -6

  Срамувам се че правораздават такива "хора" като Петя Колева, Даниела Врачева и Даниела Росенова. Погнусена съм от тях.

 2. 16
  | нерегистриран
  7
  0

  "но и правят спешна необходимостта от реакция на Инспектората към ВСС"  Сиреч ИВСС е бащицата, който е наместник на земята на покойния тов. Сталин и който може да дава всички необходими напътствия на всяка една инстанция как да решат дадено дело.  Май има нужда от спешна редакция на Конституцията като се направи следната колекция:

  В България производството е трианстанционно, като всички инстанции се ръководят от спешните реакции на ИВСС.

 3. 15
  RR | нерегистриран
  7
  0

  Идете в Софийския апелативен съд и направете справка, как се прилага понятието "особено тежък случай" по смисъла на НК. След това минете на следващата инстанция - ВКС и по същите дела ще откриете премного случаи в които има нееднакво тълкуване и прилагане на закона. Понятието съдебна грешка, някакси не се обсъжда в съвременното ни правно пространство. А то е разковничето за постигане на справедливост - чрез недопускането им.

 4. 14
  Tribus Verbis | нерегистриран
  14
  -3

  За журналистика може да се говори тогава, когато написаното е против властта. Останалото се нарича пропаганда. В този ред на мисли, Защо не обсъдите името "Пропаганден свят"? Всъщност, с оглед последния абзац от "статията", открито призоваващ към правораздаване стил "Вишински", може и "Вишинска пропаганда". Нямам претенции за авторство, тъй като сигурно такива биха предявили много хора, четящи "статиите" ви. Успех! И при стискането на палците внимавайте съвсем да не спрете кръвообращението :-)

 5. 12
  | нерегистриран
  9
  -8

  За Петя Колева и Даниела Врачева отдавна е ясно, че живеят от подкупи. Въпросът е защо още не са разобличени, арестувани и изхвърлени от съдебната система.

 6. 11
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 10
  | нерегистриран
  8
  -2
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  А Димчо Георгиев къде е в цялата схема?

  Той е една мишка. Безгласна буква.

 8. 9
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #6 от "Запознат | нерегистриран":
  Всъщност се получава така, че спец. съда, както и половината от апелативния вдигат цената на няколко корумпета, като Колева, Врачева и Росенова и ги правят по - богати. А някой си мислят, че има борба с корупцията. Всяка мярка, рано или късно ще дойде при тях...

  А Димчо Георгиев къде е в цялата схема?

 9. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 6
  Запознат | нерегистриран
  9
  -7

  Всъщност се получава така, че спец. съда, както и половината от апелативния вдигат цената на няколко корумпета, като Колева, Врачева и Росенова и ги правят по - богати. А някой си мислят, че има борба с корупцията. Всяка мярка, рано или късно ще дойде при тях...

 11. 4
  Истина е | нерегистриран
  8
  -11

  Колева и Врачева продават всяко дело, което им е на доклад. Това е поредното.

 12. 3
  ай стига | нерегистриран
  4
  -13
  До коментар #1 от "и за да бъдем обективни | нерегистриран":
  Прокурорски (Пеевски) свят, като ще определяте какви са съставите на АСпНС, кажете и за другия, произнесъл се първия път - например, че се състои от двама прокурора и един съдия, всички от Пловдив, работили дълги години по т. нар. "пловдивски" НК и НПК, поради което с основание може да бъде наречен "Втори "цацараторски" състав". Това обстоятелство, само по себе си, пък, би могло да предизвика много съмнения по отношение на всеки, постановен от тях, съдебен акт. Да правите публично подобни внушения, както с тази статия, и да "нареждате" кой за какво и каква реакция да има, е недопустимо. Всъщност точно за такива случаи на накърняване независимостта на съдебната власт, както с вашата публикация (поредна по отношение на конкретни магистрати), е необходима реакцията на СК на ВСС, а защо не и на Комисията по журналистическа етика.

  Каква независимост, какви пет лева? То зависимостта е много явна и последователна. Зависимостта на съдебните състави от предоставените финикийски знаци. Но щом става въпрос за съдия от "наш,те" всичките трябва да се правим на слепи и глухи. И с този коментар какво искаш да кажеш- всички са маскари, но да не пишем за точно тези и щом се пише значи статията е поръчкова. Всички сте за бесене, но и този ден ще дойде.

 13. 2
  | нерегистриран
  1
  -10

  "реекспорт на скъпоструващи лекарства"  Ами зависи от базата, върху която се начисляват 10-те % върху материалния интерес, които ако не бъдат платени от поканения с СМС, той после чете решението и плаче.

 14. 1
  и за да бъдем обективни | нерегистриран
  36
  -6

  Прокурорски (Пеевски) свят, като ще определяте какви са съставите на АСпНС, кажете и за другия, произнесъл се първия път - например, че се състои от двама прокурора и един съдия, всички от Пловдив, работили дълги години по т. нар. "пловдивски" НК и НПК, поради което с основание може да бъде наречен "Втори "цацараторски" състав". Това обстоятелство, само по себе си, пък, би могло да предизвика много съмнения по отношение на всеки, постановен от тях, съдебен акт. Да правите публично подобни внушения, както с тази статия, и да "нареждате" кой за какво и каква реакция да има, е недопустимо. Всъщност точно за такива случаи на накърняване независимостта на съдебната власт, както с вашата публикация (поредна по отношение на конкретни магистрати), е необходима реакцията на СК на ВСС, а защо не и на Комисията по журналистическа етика.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.