Как Лозан Панов беше избран за председател на ВКС

Как Лозан Панов беше избран за председател на ВКС
Лозан Панов и Павлина Панова преди заседанието на ВСС за избора на председател на ВКС - 29 януари 2015 г., снимка: архив

В началото на месец декември 2014 г. медиите гръмват с новината, че кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) е блъснат от автомобил по време на сутрешен крос. В рамките на деня като втори план за подсилване на ефекта е пусната и информацията, че съдебен помощник от Върховния административен съд (ВАС) е жестоко пребит, като и двамата са настанени в "Пирогов". Конспиративната теория за "здравите сили" срещу "здравия разум" е в ход, а в нейния епицентър се озовава малко известният до този момент административен съдия Лозан Панов. Той е предложен да оглави ВКС, след множество сондажи и изготвяне на профили за нравствените и професионални качества, които трябва да притежава "съдия № 1". Към този момент професионално е известен единствено с постановено решение по делото, с което отпадат глобите от мобилните камери за контрол на скоростта. 

Пет от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) внасят кандидатурата му. Това са Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Милка Итова и Светла Петкова. Номинацията е обявена от в-к "Преса". Имената на предложилите го, както и вестникът, където първо се появява новината, предизвикват бурни обществени реакции. Смята се, че това е "светът на статуквото", което иска да се барикадира. Затова Лозан Панов събира всички стрели на кръга на "умните и красивите", състоящ се от Съюза на съдиите в България (ССБ), Български хелзински комитет (БХК), Фондация "Риск монитор", Български институт за правни инициативи (БИПИ), "Отворено общество", медиите "Капитал", "Дневник", "Сега", "Медиапул", "Клуб Зет" и т.н. Депутатът Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, призовава от парламентарната трибуна ВСС да подаде оставка, заради зачестилите скандали в съдебната власт. Панов се оказва на едно ниво с определената като "гнила ябълка" от посланика на Франция съдия Румяна Ченалова. И двамата са трън в очите на "прогресивните" сили. 

Изначално дебатите по избора на председател на ВКС са бурни и драматични. И много напомнят на корабокрушение, от което оцелява само един…

На 7 юли 2014 г. тогавашният американски посланик Марси Рийс прави коментар за избора на председател на ВКС по време на форума "Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда". Думите й са цитирани от сайта "Медиапул": "Има редица позиции в прокуратурата, в съдилищата, в които предстои избор, защото мандатите изтичат. Много важно е процесите да бъдат прозрачни, да се оценят етичните качества на кандидатите и тяхната ангажираност към реформата в съдебната система". Според същата медия, Рийс заявява още, че правителството на България ще има възможност да изпрати ясен сигнал за своята ангажираност към реформите и "ако го направи, те ще се радват на подкрепата на много важни български бизнес лидери"

На 21 юли същата година тогавашният председател на ВКС проф. Лазар Груев заявява в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио: "Идеята, която аз горещо прегърнах, която също е и моя идея – за съдия Павлина Панова, която да е един от евентуалните кандидати за този пост, беше инициатива на членове на Висшия съдебен съвет". Проф. Груев посочва още, че след като кандидатурата на съдия Павлина Панова е била оповестена, е получил обаждания от съдии от България и от представителя на страната ни в Съда на Европейския съюз в Люксембург, за да изразят подкрепата си за нея. За конкурент на Панова е номинирана съдия Таня Райковска. Процедурата е открита на 30 юли.

За 18 септември 2014 г. е насрочено изслушването на двете пред ВСС. Часове след номинирането на Райковска в "Дневник" и "Капитал" се появяват статии, че съпругът на съдийката работил като "извънсъдебен консултант". Информацията е от автобиографичната справка на Райковска. Внушава се, че съдията е в потенциален конфликт на интереси със съпруга си. Няма данни адв. Румен Райковски да е печелил дела във ВКС.

На 25 септември 2014 г. ВСС не избира председател на ВКС. Съдебните кадровици обявяват, че до края на месец октомври ще открият нова процедура за избор. Кандидатите отново са двама – Павлина Панова и Лозан Панов. Панова е смятана за избора на съдиите, на "прореформаторски настроените" слоеве на обществото. Медиите, собственост на Иво Прокопиев, започват обстрела по Лозан Панов. 

На 12 декември 2014 г. в-к  "Капитал" съобщава за проведена среща между премиера Бойко Борисов и председателя на ВАС Георги Колев, по време на която са обсъдени номинациите за председател на ВКС. Според изданието, Колев е заявил пред членове на ВСС, че председателят на ГЕРБ подкрепя Лозан Панов. През февруари 2016 г. пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова ще разкрие, че Лозан Панов е чакал за среща с премиера. Панов светкавично отрича да е стоял пред кабинета на Борисов и допълва, че не се е срещал с него при номинирането му за председател на ВКС.

Години по-късно светлина върху събитията хвърля доскорошният конституционен съдия Румен Ненков.

В интервю за сайта на ССБ от 25 януари 2019 г. Ненков казва: "Съюзът на съдиите се обяви против кандидатурата на Лозан Панов, а сега когато Лозан встъпи в противоборство с управляващите, застана зад него. В очите на хората това е поведение на партия, на политически играч, а не на професионална неправителствена организация…  Днес някои манипулатори твърдят, че едва ли не аз съм направил Лозан Панов председател на ВКС. Истината за моя скромен принос е следната: След като конкуренцията между Поли Панова и Таня Райковска не доведе до успешен избор, се създаде известно напрежение, защото дълго време ВКС остана без ръководител. Правиха се опити да се намери изход като се търсеше кандидат, който да бъде общоприет. Тогава за първи път в живота ми се създаде ситуация да бъда номиниран за този най-висок пост в съдебната система. В кабинета ми в Конституционния съд дойде член на Висшия съдебен съвет и ми предложи да издигне моята кандидатура... Аз отказах, първо, защото бях на 62 години и дори и да спечеля състезанието за трите години до крайната възраст за заемане на съдийска длъжност нямаше да мога да реализирам идеите си докрай и второ, работата в Конституционния съд, без никакви административни задължения, беше за мен привлекателна и интересна. Естествено, че не сбърках. Вместо себе си предложих да бъдат обсъдени три имена, наречете ме сексист, но и трите бяха мъжки… Едно от тези имена беше на Лозан Панов. С това моята намеса приключи. Как са се развили след това нещата не знам. Преди избора само един път разговарях с Лозан по телефона, за да го убеждавам да не се оттегля от състезанието, когато беше претърпял някаква злополука. Но нека не се лъжем, тези постове се заемат с политическа протекция. Без политическа протекция не става, но може би така е и по света."

На 13 април 2019 г. пред бТВ Ненков уточнява, че членът на ВСС, който му е предложил навремето да се кандидатира за "съдия № 1" е бил Сотир Цацаров. Румен Ненков отново потвърждава, че е отказал собствената си номинация, но е предложил три имена, едното от които е било на Лозан Панов. "По какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов, как е разговаряно… Аз твърдя, че не е минало без разговори с представители на политически партии", казва още бившият конституционен съдия. 

На 9 март 2019 г., на среща с актива на ГЕРБ във Велико Търново, самият Бойко Борисов повдига завесата. В типичния си откровен стил, премиерът заявява: "Много добре ги знам … и знам кой ме натискаше и какво се правеше по смените в съдебната система … Христо Иванов тогава беше министър, но си спомнете кога беше сменен председателят на ВКС, по кое време … на Софийския градски съд, най-големия съд кога се смени ръководителя и със чии приятели… тези, които говорят за прозрачност и чистота си подредиха… и аз всячески ги подкрепях и сега излизат и говорят точно обратното". В прав текст лидерът на ГЕРБ признава, че във втория му кабинет, докато министър на правосъдието е бил Христо Иванов, на излъчилите го лобистки кръгове е била предоставена възможността начело на двете ключови съдебни инстанции да бъдат поставени магистрати, близки до тогавашните "реформатори".

Но всичко това става известно години след избора на председател на ВКС. В самото начало и привържениците, и противниците на Лозан Панов търсят неговата биография. Резултатите показват следното: 

Лозан Панов е роден на 28 март 1971 г. 

Завършил е юридическото си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1995 г. Няма данни да е отбил редовна военна служба, а и самият той старателно отбягва отговора на този въпрос. 

През 1995 г. Панов е съдебен кандидат в Софийския окръжен съд. На следващата година започва работа като юрисконсулт в Дирекция "Застрахователен надзор" към Министерство на финансите. 

През 1998 г. вече е главен юрисконсулт. 

През 1999 г. е назначен като младши съдия в Софийски градски съд, а по-късно и като съдия в Софийски районен съд. 

През декември 2004 г. е повишен в Софийски градски съд.

През 2006 г. с решение на Висшия съдебен съвет е избран за председател на Административен съд София-град (АССГ) и встъпва в длъжност на 3 януари 2007 г. Предложението за назначаването му като административен ръководител е на тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев. Впоследствие началникът на кабинета на Пенчев Роза Георгиева ще стане началник на кабинета на новия председател на ВКС Лозан Панов и ще е неотлъчно до него навсякъде, дори на срещите му с европейските чиновници.

Като административен ръководител на столичния административен съд, Панов работи до края на 2011 г. Тогава, след като се представя отлично на конкурса за повишаване в длъжност, е назначен за съдия във Върховния административен съд.

Самият Панов признава в интервю за в-к "24 часа", че е отказал да стане заместник-министър на правосъдието в екипа на Диана Ковачева. "Мястото на един съдия е в залата, сред колеги и дела", посочва Панов като основен мотив за решението си. Тогава той, като председател на АССГ, споделя и принципните си различия и лични резерви по Закона за конфискацията на незаконно придобитото имущество и към създаването на специализирани съдилища. Панов казва, че не оспорва самата идея за гражданска конфискация, но е твърдо убеден, че отнемане на имущество, без влязла в сила присъда, ще създаде несигурност и ще накърни чувството за справедливост.

През лятото на 2011 г. съдия Панов коментира пред в-к "Класа" поредния доклад на Брюксел, в който се отправят критики към българската съдебна система, че съсредоточава вниманието си предимно върху процедурата, а не върху взимането на решение. Според Панов, ако съдиите се вглеждат повече в процедурата и формализират правото, това несъмнено вреди на правораздаването. По думите му, самите процесуални норми са достатъчно формални, за да се доразвиват допълнително като формалност. 

По-късно изразява несъгласие и с констатацията, че наказанията за забавени дела са леки. Съдия Панов е категоричен, че те трябва да имат по-скоро превантивно значение, отколкото демонстративно. "По-добре е едно дело да бъде забавено с няколко месеца, извън едномесечния срок за решаване, но пък да се напише хубаво решение, отколкото бързо, припряно, неправилно решение. Освен това и колегите са различни. Някои са по-аналитични и им трябва повече време, други - сравнително бързо решават", е мнението на Панов. Той дава пример и със себе си като председател на съд и добавя, че едва на третата година от съществуването на Административния съд на София е наказал съдия с най-лекото наказание, но то е имало ефект", пише "Правен свят" на 2 декември 2014 г.

Това са данните, известни към онзи момент - 2014 година - за Лозан Панов. Нищо не предвещава трансформацията на благия, възпитан административен съдия във "войнстващ ястреб". Отличник от Италианския лицей и от Софийския университет, преминал нормалната житейска стълбица на изкачването си до върховен съдия. Човек, неизкушен от славата и медийния шум. Можем само да предполагаме как са звучали в ушите му заглавията към момента на избирането му за "съдия № 1": "Предрешеният избор на Лозан Панов за председател на ВКС се състоя" (Медиапул), "Изборът за ВКС не е реформа, а пълно зацикляне" (Медиапул), "Статуквото не е реформа" (Капитал), "Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС" ( Капитал)… 

Преди да се стигне до тези заглавия обаче, на 9 декември 2014 г. Лозан Панов е блъснат от автомобил на пешеходна пътека. На следващия ден той оттегля кандидатурата си с емоционална молба до ВСС. В болничната му стая в "Пирогов" го посещават първо членовете на ВСС Димитър Узунов и Милка Итова. Членове на тогавашния ВСС твърдят, че на следващия ден там отиват лично председателят на ВАС Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров. Подробности от визитата не са известни, но след разговорите с тях Панов променя решението си и се връща в надпреварата за председател на ВКС. "Наблюдавам безпрецедентно напрежение в съдебната система. И това, което дължа да направя, е да продължа участието си в конкурса, колкото и да ми е трудно физически. Смятам, че го дължим на обществото. Трябва да има честен, справедлив конкурс с борба на каузи и на идеи", аргументира се Панов пред съдебните кадровици. "В личен план минавам през доста тежък период. При тези натрупвания на обстоятелства няма как да не се замисля и да не поставя други приоритети, които са над суетата", заявява съдията пред бТВ.

Съдебният съвет избира датата 29 януари 2015 г. за избора на административен ръководител на ВКС. Тогавашният правосъден министър Христо Иванов знаково отсъства по време на заседанието на ВСС. Оправдава се със служебна командировка в Рига. На 30 януари 2015 г. признава, че отсъствието му се дължи на обстоятелството, че изборът е бил предизвестен. "Г-н Панов получава един доста двусмислен старт", коментира Иванов.

Дебатите по време на избора във ВСС също са доста цветисти:

Димитър Узунов: "Именно затова считаме, че в лицето на Лозан Панов ВКС би имал за председател през следващите седем години, един безспорен авторитет, визионер, реформатор, новатор и лидер, който би съумял да обедини и увлече с идеите си усилията на всички свои колеги."

Милка Итова: "Лозан Панов не просто познава отделни проблеми пред правораздаването в общите и административните съдилища, но има цялостен поглед върху функционирането на съдебната система и ясна визия за това какъв тип ценностен модел следва да отразява тя." "Съдия Панов обаче може да бъде характеризиран и като юрист с "призната компетентност", постоянно търсещ и развиващ се в експертните си познания, с изключително ценен принос за цялостния облик на правораздаването в България.""Той е подчертано етичен и внимателен в отношенията си с колегите и извън колегиалната общност. Освен това, аз смятам, че е важно това, че съдия Панов поддържа активна спортна дейност, обича изкуството, хубавата литература, проявява изключително уважение към близките си, което отразява личното му усещане за пълноценност като дух и воля.""Аз смятам, че съдия Лозан Панов има по-висока управленска компетентност от другия кандидат, подчертано има нови идеи и виждания за управлението на този съд, и аз смятам, че ако той бъде избран, категорично ще бъде обединител на съдийската общност, но не само на съдийската общност, а на всички магистрати в страната и ще допринесе за подобряване доверието в съдебната система."

Георги Колев: "Колегата Панов никога не е създавал каквито и да било конфликти. Колегата Панов определено е доказал, че работата в екип е една от неговите най-силни страни."

Това е мнението на магистратите, издигнали кандидатурата на Лозан Панов. Ето и мнението на противниците му:

Галина Карагьозова: "Още на пръв поглед е видно, че предимството в качествата, в притежаваните професионални качества, организационни качества, административен капацитет са определено на страната на колегата Панова.""Друго предимство, което считам, че е очевидно, е именно принадлежността й към съдиите във ВКС. Очевидно, че погледът отвътре на проблемите на самия съд е много по-точен. В това отношение не мога да се съглася с колегата Панов, че един външен прочит ще даде по-добро познаване в дълбочина на всички онези проблеми, които стоят за решаване пред колектива на ВКС и неговото административно ръководство.""Направи ми впечатление, че в един от формулярите на колегата Панов беше посочено, че е член на Комисията за провеждане на избора за кандидати за съдия в Общия съд. Това събуди любопитството ми и реших да проверя каква е тази комисия. Оказа се, че колегата Панова е председателствала същата тази комисия."

Калин Калпакчиев започва с въпроси: "Какви са според Вас правомощията на органите на съдебната власт и определяне на наказателната политика на държавата? Конкретно бихте ли споделил Вашите виждания за правомощията на съда при определяне на наказанията и то в контекста на излязлото преди няколко дена решение на Европейския съд по правата на човека, пилотно решение, за лошите условия на затворите в България?"… И продължава: "За Лозан Панов подкрепа от съдиите от Върховния касационен съд не е изразена.""По отношение концепцията на съдия Панов, моето впечатление е, че тя не съдържа цялостен поглед и съзнание за съществените проблеми в работата на Върховния касационен съд. Той не е разгледал задълбочено предизвикателствата пред тълкувателната дейност; не е засегнал ключовия въпрос за ролята на съдиите в управлението на съда. Изложил е подробни и добри идеи по отношение регулиране на командироването на съдиите, като извънреден способ. Освен това в концепцията му се съдържат откровено неправилни тези, част от които, впрочем, бяха забелязани от съдиите във Върховния касационен съд по време на изслушването, проведено на 16 януари. Той говори в концепцията си за "социализма в съдебната система и обвързване на заплащането на съдиите с реалната натовареност". Тази идея, колеги, открито противоречи на редица международни стандарти, включително и на Препоръка 12 от 2010 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа, в която е казано, цитирам: "Системите, които обвързват основното трудово възнаграждение на съдиите с работата им, следва да бъдат избягвани, тъй като биха могли да породят проблеми, свързани с независимостта на съда." Идеята за наказателна и гражданска отговорност на длъжностните лица, чиито действия са довели до осъждане на България в Страсбург, също противоречи, що се касае до магистратите, на чл. 132 от Конституцията, а по отношение на 184 другите длъжностни лица, съдия Панов не можа убедително да защити и да изясни всъщност каква промяна цели. Разглеждайки така наречената "имиджова криза", съдия Панов показа според мен неразбиране на това каква е ролята на съда при формиране на наказателната политика на държавата, както и за правомощията на съда при определяне на наказанието."

Погледнато от днешна дата, тези изказвания - и на двата лагера - звучат почти пророчески.

Лозан Панов е избран за председател на ВКС на 29.01.2015 г., със 17 гласа "за", "против" - шест гласа, "въздържали се" - нула. Съдия Павлина Панова получава шест гласа "за", "против" - 11, "въздържали се" - шест.

Шест неправителствени организации –  ССБ, БИПИ, "Риск монитор", БХК, Български адвокати за правата на човека, Асоциация за европейска интеграция и права на човека призовават президента да не подписва указа за назначението на Лозан Панов. Част от аргументите им: "Считаме за особено тревожно, че напълно беше игнорирана съдийската подкрепа за единия кандидат, което е в рязко противоречие с основополагащите принципи, върху които се гради самоуправлението на независимата съдебна власт. Притеснително е също, че изборът приключи по прогнозирания в медиите начин, който не се основаваше на явното превъзходство на качествата на единия кандидат, а беше обвързан с политически интереси". С призив към президента в същия дух се изказва и о.з. ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

На 3 февруари 2015 г. президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаване на председателя на ВКС. Лозан Панов встъпва в длъжност като "съдия № 1" на 10 февруари 2015 г.

Следва продължение…

 

Още по темата

Правителството одобри пътната карта за продължаване на съдебната реформа

Предишна новина

Свързван с Цветан Василев адвокат пое защитата на Десислава Иванчева

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 20
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  3
  0  Представяте ли си трагедията на президентите на САЩ - уж "си избират върховните съдии", пък те току се изметнат, или пък мандатът на президента свършил, а на съдиите - доживотен ...

 2. 19
  Пешо | нерегистриран
  2
  -1

  За това се е писало много - той най-сетне да си каже за казармата!!!

 3. 18
  *********************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 17
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 16
  Бай Лозан | нерегистриран
  15
  0

  Лозан от съдия административен стана шеф на съда и системата, която гледа и отговаря за граждански и наказателни дела. Сега се е запътил да скочи и в прокуратурата...каква ирония само, да се превърнеш в такъв, срещу които инак се бориш...

 6. 15
  | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Факт е, че съдиите от ВКС продължават да го считат за въздух под налягане.

  А на тях най - вероятно им липсва налягането !

 7. 13
  | нерегистриран
  23
  0

  Народът го е казал: Храни куче да те лае. Смешно е, че хора, дето се съгласяват да са кучета, после се правят на морални стожери, като сменят хранилката.

  Лалов толкова хора предаде, че вече не може да си намери хранилка. Лозан ще е същият.

 8. 12
  *********************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 11
  | нерегистриран
  17
  -2
  До коментар #9 от "принципен | нерегистриран":
  И като повдигна въпроса, какво каза Лалов?! Че е против задкулисното кадруване и против "лошите", но когато е за негов избор, може задкулисно кадруване с участие на "лошите". А т. нар. "лоши" всъщност се оказва, че не са искали нищо от него, защото знаели, че е много "принципен". Как ви звучи? Аз не вярвам и на една дума, казана от това лице.

  Единственото , за което вярвам на Лалов е , че има подобни срещи , при които определен човек "гарантира" за тебе , препоръчва те пред "висшестоящите" и пр. Няма избор без "бели покривки" - това важи и за ССБ , и за "лошите" . Всички са избрани по този начин . Защо изхвърча Кокинов , къде беше и с кого говореше ? Всички "големи" и не толкова големи са избрани по този начин . Вярно , в този сайт пишат предимно против Панов , но все пак е хубаво да се знае , че и той си има хубава история и то с хора , които не са много хубави .

 10. 10
  Ченалова - Лалов - Панов | нерегистриран
  21
  -5

  Всички са един дол дренки или ябълки...

 11. 9
  принципен | нерегистриран
  25
  -1
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Предполагам , че Панов е избран за председател на АССГ и за съдия във ВАС поради високи професионални и нравствени качества . Хайде да бъдем сериозни....съдиите със сериозни професионални и нравствени качества се пенсионират като районни съдии или най-много да стигнат до редови в окръжен съд . След това се сяда на маса с бяла покривка с който трябва и следва сложно договаряне . Много хора са го казвали през годините , последно беше Методи Лалов преди седмица .

  И като повдигна въпроса, какво каза Лалов?! Че е против задкулисното кадруване и против "лошите", но когато е за негов избор, може задкулисно кадруване с участие на "лошите". А т. нар. "лоши" всъщност се оказва, че не са искали нищо от него, защото знаели, че е много "принципен". Как ви звучи? Аз не вярвам и на една дума, казана от това лице.

 12. 8
  Въпросче | нерегистриран
  46
  -8

  А как беше избран другия "голям", ще ни кажате ли?

 13. 7
  | нерегистриран
  26
  -5

  Факт е, че съдиите от ВКС продължават да го считат за въздух под налягане.

 14. 6
  | нерегистриран
  27
  -4
  До коментар #5 от "Започвам да уважавам Панов | нерегистриран":
  Щом без причина се лее толкова помия срещу него, значи помиярите имат страх.

  Предполагам , че Панов е избран за председател на АССГ и за съдия във ВАС поради високи професионални и нравствени качества . Хайде да бъдем сериозни....съдиите със сериозни професионални и нравствени качества се пенсионират като районни съдии или най-много да стигнат до редови в окръжен съд . След това се сяда на маса с бяла покривка с който трябва и следва сложно договаряне . Много хора са го казвали през годините , последно беше Методи Лалов преди седмица .

 15. 5
  ************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.