Как многодетна майка бе обвинена в държавна измяна


Още миналото лято жителката руския град Вязма Светлана Давидова, майка на седем деца, е нахвърляла в бележника си записки, напомнящи атмосферата от 30-те години на миналия век. "Моите възгледи рано или късно могат да доведат до репресии...Влошава се законодателството, правото на човека да изразява какво мисли, рано или късно може да се сблъскам с открито насилие срещу семейството ми", е написала Давидова.

На 21 януари тази година страховете й се оправдават. Сутринта в дома й пристига полиция, след което 20 следователи от Федералната служба за безопасност правят обиск. Повод за това е телефонно обаждане на Давидова в посолството на Украйна, където тя разказала за разговор, дочут в маршрутката, в който военнослужещ от военната част 48886 говори за възможното изпращане на руски войски в Източна Украйна.

Светлана Давидова е арестувана и обвинена в държавна измяна. Майката на седем деца (четири са нейни, а три са от първия брак на съпруга й), едно от които все още кърми, е заплашена от затвор между 12 и 20 години.

Според следователите, през април миналата година, тя забелязала, че се намиращата се в съседство до дома й военна част на ГРУ е опустяла. След това тя дочула разговора на местен военнослужещ от тази част, че им е наредено да се преоблекат в цивилно облекло и да заминат за Москва, а оттам - "в командировка". След това, според твърденията на следствието, Давидова се обадила на "горещата линия" на украинското посолство в Москва и предположила, че руски военни се изпращат в Донецк.

Във вторник жената е освободена от следствения арест под гаранция. Според адвоката й, това е станало под натиска на правозащитници, които са изпратили до президента Владимир Путин обръщение, подписано от 50 хиляди души, в защита на Давидова. На въпрос дали позицията на Кремъл е повлияла за освобождаването на Давидова с мярка "подписка" и задължение да не напуска Вязма, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че няма да коментира ситуацията. Той потвърди само, че обръщението на правозащитниците за освобождаването на Давидова е било получено, съобщи руската агенция РБК.

Освен чисто човешкия аспект на драмата около това дело, възниква въпросът как Давидова е могла да разгласи нещо, което, според официалната версия на Кремъл, го няма – тоест, наличието на руски военнослужещи в Украйна, пише немският в. "Зюдодйче цайтунг". Обикновено в държавна измяна са обвинявани хора, които разполагат със секретна информация и я разгласяват.

Отговорът на този въпрос е прост: през 2012 г. в Наказателния кодекс са приети допълнения, от които следва, че от този момент нататък за измяна на Родината може да се счита абсолютно всяка помощ на чуждестранни организации, която, по мнението на държавата, заплашва националната сигурност.

Според формулировката на руския Генерален щаб, позвъняването на Давидова представлява заплаха за "ефективността на охраната на държавната граница с Украйна".

ВАС и регионалните административни съдилища ще ползват единна онлайн платформа

Предишна новина

Прокуратурата разпитва военни за парашутите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.