CNN: Как предполагаем руски шпионски кръг открадна тайните на НАТО и ЕС от България

CNN: Как предполагаем руски шпионски кръг открадна тайните на НАТО и ЕС от България

Шпионският скандал, който от седмица тресе България, влезе в новините на американската телевизия CNN. Журналистите Tim Lister и Nina dos Santos пишат обстоен материал за сайта на медията, като припомнят стратегическото положение, в което страната ни се намира, като не пропускат да припомнят, че това не е първият случай на разкрит шпионаж в полза на Русия у нас.

Ето какво пишат Tim Lister и Nina dos Santos за CNN:

Тайно заснето видео разказва историята на предполагаем шпионски кръг, действащ в столицата на България.

Жена в бяло яке пристига в руското посолство в София; тя се вижда в анимиран разговор с неидентифициран човек. В държавен офис камера за наблюдение улавя мъж, който брои пари на бюрото си, очевидно наградата за шпионажа му. И при прехванато телефонно обаждане се чува предполагаемият лидер на групата да разказва на съучастник как баща му е плакал, когато Сталин е починал. Тогава те говорят за пари.

Записите, направени от българските следователи, бяха публикувани в петък, когато прокурорите обявиха обвинения срещу шестима българи - няколко от тях висши или бивши служители на отбраната - по подозрение в шпионаж за Русия.

Прокурорите твърдят, че групата "представлява сериозна заплаха за националната сигурност, като събира и предава на чужда държава държавни тайни на България, НАТО и Европейския съюз".

Те също така издадоха бележка, за която се твърди, че е написана от лидера на групата, в смесица от български и руски, в която са изложени приоритетите на шпионския кръг, които включват събиране на информация за срещите на НАТО, политиката на ЕС спрямо Русия и разузнавателна информация за Украйна и Беларус.

Според прокурорите от особен интерес за шпионите е откритият наскоро Морски координационен център на НАТО във Варна, на българското Черноморие.

Жена напуска руското посолство в българската столица София, с чанта, за която прокурорите твърдят, че е пълна с пари.

Очевидното разобличаване на групата става дни преди първото посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в НАТО - с Русия на дневен ред - и на фона на признаци, че администрацията на Байдън възнамерява да заеме по-строга позиция спрямо Москва от тази на бившия президент Доналд Тръмп.

"Дните на преобръщане на САЩ в лицето на агресивните действия на Русия ... отминаха", каза Байдън миналия месец.

Миналата седмица говорител на Държавния департамент написа в туитър, че САЩ "внимателно наблюдават" българското разследване и че "застават с България срещу тези злокачествени дейности".

Прокурорите заявиха, че арестуваната жена, която не е посочена, има двойно българо-руско гражданство и е била посредник с посолството. В замяна тя твърди, че е получила пари в брой за операциите на групата. Прокурорите също заявиха, че тя е съпруга на лидера на шпионския кръг. Те го наричат "резидентът" и казаха, че е високопоставен бивш член на българското министерство на отбраната.

Няколко от арестуваните са заемали ръководни длъжности в българското министерство на отбраната и във Военното разузнаване, предполагайки, че предполагаемият заговор може да е имал достъп до високо класифицирана информация.

Главният прокурор на страната Иван Гешев определи шпионажа като "несравним от 1944 г. насам".

В понеделник българското правителство последва, като обяви експулсирането на двама руски дипломати, което доведе до осем общия брой руски служители, изгонени от България от края на 2019 г. Миналия декември руският военен аташе в София беше експулсиран след твърденията, че се е събрал информация за американски военнослужещи, разположени на българска територия по време на военни учения.

През уикенда българският премиер Бойко Борисов поиска от Москва да спре шпионските си операции в България. Но като има предвид споделяното славянско наследство между България и Русия - и зависимостта й на страната от руската енергия - Борисов добави: „Приятелството е приятелство, ние винаги сме го демонстрирали“.

От своя страна руското посолство в София отговори, че "очевидни са неуморните опити за забиване на клин в руско-българския диалог и за пореден път демонизирането на страната ни".

До 1989 г. България беше един от най-лоялните членове на ръководения от Съветския съюз Варшавски договор. Сега, като член на НАТО и Европейския съюз, западните анализатори казват, че това е любима цел за руския шпионаж. Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за тази съмнителна титла.

Като член на НАТО България има някои важни обекти в непосредствена близост до Черно море. Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над района, в който се наблюдава по-голяма военна активност както от Русия, така и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Миналата година шест самолета F-16 на USAF оперират от българската авиобаза Граф Игнатиево.

Руснаци, близки до Кремъл, подкрепят по принцип проруските групи в България. Една от тези групи - Националното движение "Русофили" - се ръководи от Николай Малинов, който е обвинен от българските прокурори през 2019 г. за шпионаж и пране на пари за руски организации. Делото му тепърва предстои да бъде разглеждано.

Българските прокурори твърдят, че той е написал документ, който очертава "стъпките, които трябва да се предприемат за цялостна реформа на геополитическата ориентация на България, отдалечавайки я от Запада и приближавайки я до Русия".

Докато чакаше процеса, Малинов получи разрешение да напусне България за пътуване до Москва, където му беше връчен руският орден за приятелство от президента Владимир Путин.

Българският главен прокурор твърди, че Малинов е предоставял разузнавателни данни на група в Русия, наречена "Двуглав орел", която се управлява от олигарха Константин Малофеев. Малофеев е известен като "православен олигарх" и управлява телевизионна мрежа в Русия. Преди това той предложи Владимир Путин да бъде превърнат в цар на Русия.

През 2019 г. на Малофеев беше забранено да влиза в България за десет години заради връзката му с Малинов, която той призна за близка. Те се опитаха, но не успяха, да закупят българска телевизионна мрежа.

Преди това Малофеев беше санкциониран от САЩ и Европейския съюз за финансиране на сепаратистки военни групи в Източна Украйна. Той отрече това обвинение.

Миналата година българските прокурори също задочно обвиниха трима руснаци, във връзка с отравянето на български търговец на оръжие в София през 2015 г., използвайки вещество, за което се смята, че е Новичок. Един от тях е идентифициран като Сергей Федотов, за когото се твърди, че е офицер от руското военно разузнаване . Предишни опити на CNN и други медийни организации да достигнат до Федотов са били неуспешни.

Разследващата група Bellingcat идентифицира Федотов като един от тримата агенти на руското разузнаване, за които се твърди, че са свързани с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

Русия рутинно отрича обвиненията за шпионаж в България. Миналата година Сергей Иванов - говорител на руската външна разузнавателна служба - обвини американските разузнавателни служби в започване на кампания срещу хората в Източна Европа, които искат добри отношения с Русия. България, каза той пред руските медии, се е превърнала в епицентър на тази кампания.

Последните арести предизвикаха нова криза в отношенията между Москва и София, които традиционно са близки заради споделената славянска и православна култура.

Но ако българските прокурори са прави, Кремъл разглежда България като привлекателна цел - задна врата към разузнаването за НАТО и Европейския съюз и оръжията, достигащи до Украйна.

ВАС: Не е допустимо обжалването на определението по чл. 200, ал.1 АПК от административния орган, издател на акта

Предишна новина

Мъжът, подпалил жена си в съня й, отива на съд

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ?!? | нерегистриран
  6
  0

  Как така предполагаеми, Гешев и Сийка не говориха за "предполагаеми", а за доказани! CNN да се поправи!

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  Нещо предмета ми се губи, дано да го има, че с тези снимчици от тавана.......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.