Как председателят на ВКС погази Етичния кодекс на българските магистрати заради апартамента на жена си

Как председателят на ВКС погази Етичния кодекс на българските магистрати заради апартамента на жена си
Лозан и Елисавета Панови

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отбелязва своя 48-ми рожден ден във вихъра на скандал, чието развитие ще покаже дали България може да претендира за отпадане на продължаващия вече 12-та година мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на Европейската комисия (EК). От това какви ще са последиците, след разкритията, че "съдия №1" живее в апартамент, придобит от фирма на съпругата му на цени поне четири пъти по-ниски от реалните на пазара на имоти, българските граждани ще разберат и дали у нас има върховенство на правото, както и дали една от трите власти в държавата – съдебната, притежава механизъм да се самопрочиства от тези нейни представители, допуснали нарушаването на основните принципи, които са задължителни за всеки български магистрат, като "почтеност", "благоприличие" и "предотвратяване на конфликт на интереси".
 
За разлика от политиците, замесени в купуването на луксозни имоти на преференциални цени от "строителната фирма на властта" "Артекс", които вече поеха най-малката възможна отговорност - да се откажат от държавните си постове, нещо, което бяха принудени да сторят дори вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдният министър Цецка Цачева, Лозан Панов ни най-малко не възнамерява да се раздели с привилегията да е един от "тримата големи" в правосъдието. За разлика от политиците, които всеки ден са "под прожекторите" и на избори получават оценката на своите работодатели – избирателите, осигурената несменяемост на магистратите дава възможност на Панов (засега) дори да се укрива от отговорите на въпросите, свързани с уличаването на съпругата му във възможно укриване на данъци.
 
Дори и за най-големите апологети на политиканстването на председателя на ВКС от последните години бе трудно да повярват, че е възможно Панов и съпругата му не просто да са част от порочния модел за придобиване на имоти на нищожни цени, а да се окажат и особено близки със "строителите на властта" – семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови. Високият залог на поста на "съдия №1", който разполага със сериозен ресурс, за да влияе на хода на наказателните дела срещу Цветан Василев и Иво Прокопиев, за пореден път стана видим по реакцията на медиите, свързани с или собственост на двамата подсъдими. Заради това не е изненадващо, че Елисавета Панова избра именно издание на Прокопиев, за да се опита да заблуди обществото, като разкрие, че не е купувала имота в луксозната сграда "Елемаг Дипломат" за скромните 225 евро на кв. м., а за "солидната сума" от 382 евро на квадрат. Елементарна справка в най-големия български сайт за недвижими имоти сочи, че в периода март-април 2013 г. Елисавета Панова е могла да купи имот на цена от 382 евро, но в 30-40 годишна постройка в Курило, а не в сграда от най-висок клас на броени метри от "Борисовата градина" в елитния квартал "Изгрев".
 
И докато Панова се обяснява със съмнителни аргументи в напълно контролирана медийна среда, то Панов, който се оказа в отпуск, дори се укри, докато гради стратегията по своето оцеляване с близки до себе си адвокати, провалили се политици, подсъдими олигарси и свързаните с тях политизирани магистрати. Гробно е мълчанието по темата и на финансираните със средства от Фондация "Америка за България" неправителствени организации, като Съюза на съдиите в България и т.нар. "Антикорупционен фонд", стартирал разкритията по имотния скандал, съвместно със "Свободна Европа".
 
Единственият (засега) опит на Панова да обясни пред журналиста на Прокопиев - Росен Босев, който живее на семейни начала с дъщерята на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, придобиването на имота на нереално ниска цена с твърдението, че това е станало, защото е платила "голямата" първоначална вноска от 53 720 евро, както и най-вече да пробва да "прекъсне" връзката с председателя на ВКС, не само, че не срещна разбиране дори и сред най-ревностните привърженици на политизирания й съпруг, но дори успя да разочарова голяма част от повярвалите на пропагандираната мантра, че Панов е българският прототип на "живата легенда" у нас – румънската прокурорка Лаура Кьовеши.
 
Самопризнанията на Елисавета Панова всъщност не само, че не облекчават положението на съпруга й, чийто мандат като председател на ВКС би трябвало да приключи в началото на 2022 година, но и разкриват погазване на Етичния кодекс на българските магистрати, в частта за "благоприличието" и "почтеността". "Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото", гласи един от основните принципи, чието спазване е задължително за всички съдии, прокурори и следователи.
 
И тъй като на опитите за манипулативни оправдания е най-добре да се отговаря с истината, ето и фактите:
 
Основният аргумент, с който Панова се опитва да "оправдае" Панов, е, че когато тя сключва сделката на нереално ниска цена, двамата не са имали сключен граждански брак. Макар нотариалният акт за придобиването на 172 кв.м., представляващи четиристаен апартамент и два гаража, съответно по 19,7 и 19,5 кв. м. в "Елемаг Дипломат" за 80 000 евро, да е от 10 април 2013 г., а двамата да са сключили граждански брак на 14 февруари 2015 г., това по никакъв начин не означава, че Панов не е извършил нарушение на етичните правила на магистратите. Наивно е да се твърди, че председателят на ВКС (преди това съдия във Върховния административен съд, а в предходен период и председател на Административния съд в София-град) не знае за начина и цената, на която е придобит имотът, който обитава вече над една година. На ръба на цинизма Елисавета Панова се опита да убеди (най-меко казано - бел.ред.) обществото, че при сватбата й през 2015 г. с новоизбрания "съдия №1" - юрист с 18-годишен стаж, той не е бил наясно, че ще живее в имот, придобит по документи за по-малко от 1/4 от реалната му стойност от около 300 000 евро.
 
Както вече се разбра, Елисавета и Лозан Панови стават семейство навръх Свети Валентин - само две седмици след избора на новия председател на ВКС. И за двамата това е втори брак, при Панова е заради кончината на първия й съпруг – Иван Ганев, при Панов заради развод. Двамата сключват брак в момента, в който са на 41 и 44 години. И двамата имат добри спестявания, както и притежават множество недвижими имоти, част от които наследени, други закупени.
 
Благодарение на усилията на проф. Огнян Герджиков у нас бе въведен институтът на предбрачния договор, уреждащ въпроси, свързани с имуществото и спестяванията. Макар и да не е невъзможно, би било нелогично за юрист с опита на Панов да не уреди имотните и финансови въпроси с бъдещата си съпруга по цивилизован начин, още повече, че малко преди брака им Елисавета (към онзи момент) Ганева има сериозен конфликт със сина на покойния й съпруг Иван Ганев от неговия първи брак. Скандалът е именно заради имот.
 
В навечерието на сватбата си и Панов получава солидно наследство, закупува и парцел с малка постройка на нереално ниската цена от 26 000 лв. на метри от брега на Северното Черноморие.
 
Освен всичко изброено дотук, Панов би трябвало ясно да си е дал сметката, че встъпвайки като председател на най-висшата съдебна инстанция, то както неговите, така и на новата му съпруга имущества и доходи попадат под надзора на Сметната палата и на Инспектората към ВСС. Макар това да му е било ясно и преди това, защото всички магистрати са задължени да декларират финансите и имотите си. (Тук Панов също направи изключение, като укри имуществото и доходите на новото си семейство за 2016 г. от Сметната палата, за което бе глобен и загуби делото по обжалването на санкцията и на двете съдебни инстанции).
 
Всички тези дребни подробности показват, че би било алогично, ако не към момента на сключването на брака, то към началото на 2018 г., когато двамата се нанасят в жилището на ул. "Елемаг" 32, Панов да не е бил наясно, че макар и законна, сделката по придобиването на имота е в разрез с интегритета на всеки магистрат, а още повече с този на първия сред съдиите. Колко биха повярвали, че председателят на ВКС не е бил наясно, че куриозно ниската цена на жилището им в "Изгрев" може да доведе до публичен скандал, до щателна проверка и разследване от компетентните институции?
 
И за да няма никакво съмнение, че Панов е бил напълно наясно с това, че придобиването на апартамент от 172 кв. м. и два гаража с обща площ 39 кв. м. на цена от 382 евро за квадрат, в момент, в който пазарната цена за района е била поне 1101 евро, достатъчно е да добавим и следващото признание на Панова. Може и да ви прозвучи комично, но съпругата на председателя на ВКС твърди, че Лозан Панов е бил заставен да приеме за кумове именно собствениците на "Артекс" Весела и Пламен Мирянови, дейността на които предполага множество казуси, които подлежат на съдебен контрол. Това е станало две седмици преди сватбата, т.е. някъде около избирането на Панов за "съдия №1" и едва ли е минало без благодарност от младоженците към техните кумове за "евтиния лукс", който са им осигурили за щастлив съвместен живот. Отделен е въпросът, защо през 2013 г. Панова купува четиристайно жилище и не един, а два гаража, без към онзи момент да е имала намерение да създава ново семейство, защото още не била познавала съдията, ако се вярва на самопризнанията й.
 
И понеже е трудно да се открие нещо логично в досега изброените обяснения на Елисавета Панова, с които тя се опитва да "спаси" поста на председателя на ВКС, а самата себе си от възможно наказателно преследване, то остава да приемем хипотезата, че през март-април 2013 г. арх. Весела Мирянова, собственичката на "Артекс", е решила да продаде на загуба (като почти подарява) жилището на Елисавета Ганева, защото вече е знаела, че две години по-късно ще й кумува на сватбата. Самата арх. Мирянова обяви в началото на имотния скандал, че реалната себестойност на кв.м. (без печалбата) e 500 eвро.
 
Четейки твърденията на Елисавета Панова, любителите на конспиративните теории вероятно допускат, че съвпадението между избора на Лозан Панов за председател на ВКС и разпалването на любовта между двамата далеч не е случайно, а е целяло поставянето на върховния съдия в персонална зависимост чрез най-близкия до него човек – съпругата му. Уви, конспираторите може да се окажат и прави, особено, ако си припомним, че през лятото на 2016 г. върлият враг на избора на Панов за председател на ВКС Христо Иванов, а сега негов първи защитник, лично обяви Елисавета Панова за Черния лебед на "съдия №1". Вече е ясно защо Иванов е казал това, но дано не е пропуснал и той да честити, както Бойко Борисов вече направи, празника на Лозан Панов преди председателят на ВКС да е получил подаръка от Черния лебед – оставката му.
 
Почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата. 
 

- Магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения;

 

- Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;

 

- С личното си поведение и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;

 

- Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;

 

- Магистратът трябва да е с безукорна репутация;

 

- Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми;

 

- Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние; 

 

- Магистратът декларира доходите и имуществото си по реда и в сроковете на закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

 

Още по темата

ВКС уеднакви практиката по въпроси за погасяването на парични задължения

Предишна новина

Заместник на Бъчварова - шеф на Антикорупционния фонд, който движи "Артекс гейт"

Следваща новина

Коментари

41 Коментара

 1. 68
  Карлсон, който живее на покрива | нерегистриран
  10
  -3

  Карлсон, който се оказа, че живее на покрива и Черният лебед са един дол дренки!

 2. 64
  | нерегистриран
  15
  -7

  Ейй, няма да свършат балъците в България! С едни голи гърди в защита на Лозан и сие застанали, а целокупния български народ / с едни изключения, де/ цъка от яд по тия апартаментчета, тегли безумни кредити, плаща космически цени за тухли, във Виена е по-евтино/ гърби се с ипотеки за 10-20 години и на последната година съдия - изпълнителя му е взел апартаментчето, защото от напъване вече душа не му е останала.Така са си цял живот, че и за децата им ще остане малко да поплащат, ама иначе оправдава "нашите" хора, защото са "символ на независимостта"! И леко го е яд народа, че и той не е успял да се уреди с имотче за 200 - 300 евро на квадратен метър, ама нейсе! Те, по-големите и по - важните хора имат изначало предимство, нали са началници!

 3. 62
  Дръжте престъпника | нерегистриран
  20
  -4

  Дopи caмo cъмнeниeтo, чe пoĸyпĸaтa нa жилищe oт pъĸoвoдитeля нa KΠKOHΠИ Πлaмeн Гeopгиeвa e cтaнaлo нa цeни, мнoгo пoд пaзapнитe, a дeĸлapaциятa мy oтpaзявa нeвepни oбcтoятeлcтвa и зaoбиĸaля дaнъчнитe зaдължeния, e дocтaтъчeн пoвoд тoй дa пoдaдe ocтaвĸa. 4. 59
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 58
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 57
  | нерегистриран
  16
  -5

  Все ми се вижда че приблема с Пламен Георгиев е по- голям,

 7. 56
  ******************************************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 55
  | нерегистриран
  3
  -6

  do 54 ne si prav izporten si ti

 9. 54
  | нерегистриран
  14
  -8

  Изпортен свят пак се изложи с платени политически публикации.

  Гледам ви излагациите - поръчкови писаници копи-пейст и един тролифиз коментарите в тяхна подкрепа, като го лайкват още 5 от екипа.

  Смехота сте.

 10. 53
  | нерегистриран
  0
  -1

  do 46 istinata pravi hora kato teb isterichni

 11. 52
  | нерегистриран
  0
  0

  do51 ne chetech-epicenter dnevnik clubz mediapool glasove itn

 12. 50
  | нерегистриран
  6
  -4

  panov obadi se. boltovete ti li se razviha ili chiviite

 13. 49
  | нерегистриран
  15
  -6

  panov-ostavka

 14. 48
  | нерегистриран
  12
  -7

  panov-ostavka

 15. 47
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #1 от "Защо | нерегистриран":
  Защо не се прекръстите на Панов свят и само за него да пишете, ами се занимавате и с други теми и статии

  До коментар [#44 #387473] от "info":panov-ostavka

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.