Как се приема и изменя Конституцията научиха десетокласници от столичната Немска гимназия

Как се приема и изменя Конституцията научиха десетокласници от столичната Немска гимназия
Образователната програма на ВСС влезе в Немската гимназия в София, снимки: "Правен свят"

Как се приема и изменя Конституцията, колко са властите в България, какво означава понятието "магистрат", както и кой може да сезира Конституционния съд и защо – това бяха само част от нещата, които научиха в понеделник десетокласници от столичната 91 немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в рамките на открит урок, част от Образователната програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени  съдилища и прокуратури". Конкретният повод за случването му бе честването на 140 години от приемането на Търновската конституция във вторник.

Организатор и водещ на събитието бе следователят от Софийска градска прокуратура Капка Милева, а специален нейн гост бе членът на Прокурорската колегия към ВСС Даниела Машева.

"Всички разпоредби в останалите закони трябва да са в съответствие с Конституцията. Затова тя е и основен закон. Нова Конституция се създава, когато се промени държавното управление, държавното устройство. Прави впечатление, че Търновската конституция за времето си е била една от най-модерните, актуални и демократични конституции. Тя е била приета от изключително образовани и интелигентни хора, излъчени от населението. За съжаление, към настоящия момент няма изискване за народен представител да има някакво образование. Може би затова и се получават някои недоразумения в обществото", заяви следовател Милева пред десетокласниците.

Кадровикът Даниела Машева от своя страна запозна учениците с това колко власти има у нас, как работи ВСС и какви дейности извършва."Благодарение на вашето участие в Образователната ни програма, съдебната система получава един много позитивен отзвук за това, което прави. Бих казала – един от малкото позитиви, които получаваме в резултат на обратната връзка, която имаме от вас, тъй като както знаете в момента рейтингът на съдебната система не е много висок. Но наистина ние вярваме, че вие сте бъдещите професионалисти, независимо каква професия ще изберете и е много важно за съдебната система да имаме вашето позитивно отношение. Както подсказа и г-жа Милева - много е важно в Народното събрание да има повече юристи, за да се приемат качествени закони, които да дават все по-малко поводи за искания за обявяването им за противоконституционни", обърна се Машева към учениците, след което им раздаде по едно издание от Конституцията на Република България, отпечатано от ВСС за целите на Образователната програма.

В края на открития урок прокурор Милева съобщи на младежите, че на 5 юни ще могат да станат част от симулативен съдебен процес, който ще се проведе в Съдебната палата в София.

Кадровикът Даниела Машева раздаде специално отпечатани от ВСС издания на Конституцията на учениците от Немската гимназия

Дейността на Специализираната прокуратура е оценена като успешна

Предишна новина

20 години затвор за Десислава Иванчева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.