Как в щата Юта поискаха доживотен затвор за протестиращи, осквернили с червена боя сграда на правосъдието

Как в щата Юта поискаха доживотен затвор за протестиращи, осквернили с червена боя сграда на правосъдието
Входът на сградата на прокуратурата в Юта, която протестиращи изцапаха с червена боя през юли т.г.

В сряда от Районната прокуратура в София обявиха, че 23-годишен мъж е задържан за хвърлянето на червена боя по фасадата на Съдебната палата. Не за първи път храмът на Темида става обект на посегателство. Различното този път е, че случката съвпадна с активността на различните групи протестиращи, които в последните месеци атакуват независимостта на прокуратурата. Нещо повече, лидерът на „Да, България“ Христо Иванов дори позира при една от поредните си акции на фона на червените петна по фасадата на палатата. Това е и причината по-късно Иванов да бъде привикан на разпит в полицията. Колко ли усилия и време е коствало на разследващите да установят хулигана с червената боя не е ясно. Не е ясно и колко е струвало почистването на фасадата на Съдебната палата, която освен емблематична сграда в центъра на столицата е и паметник на културата. Факт е, че изкривената представа за демокрация и правото на протест отдавна не правят впечатление на обществото. Защо обаче това е проблем? Защото може да имаш и справедливи искания, но те се превръщат в позорни, в момента, в който яйца, домати или предварително подготвени пакети с боя полетят срещу сградите на съдебната власт, Народното събрание, правителството, президентството или дори срещу Министерството на вътрешните работи.

Настоящите управляващи демонстрират странно търпение към подобни актове на хулиганство и с това, целенасочено или неволно, единствено правят значими активираните по нечия поръчка „лидери“ на протеста. За кого не е ясно, че Георги Б. Георгиев, след като се оказва нереализирал се като член на ГЕРБ „бунтар“, набързо се превръща в лидер на шпиц-команда на Цветан Василев? Та, нали самият лидер на т.нар. сдружение „БОЕЦ“ се хвалеше със снимка с беглеца от правосъдието в Белград. Нима не е ясно кого защитава т.нар. „адвокат“ Николай Хаджигенов? Съвсем отделна е темата, че ако Хаджигенов е лицето на родната адвокатура, то това говори доста тъжно за гилдията, която търпи подобни елементи в редиците си. За „бащата на фалшивите новини“ Арман Бабикян и за Велислав Минеков, който е бил горд вложител в пирамидата КТБ, но иначе се прави на свободолюбив гражданин, няма нужда да отделяме специално внимание. Нито за тримцата адвокати от „Правосъдие за всеки“, които се изживяват на ментори на дежурния хейт срещу държавното обвинение. Та, нали ако имаха достатъчно професионални ангажименти на никого от тях нямаше да остава време да тича с телефона си, за да показва във Фейсбук как тумба лумпени нападат и изпочупват автомобила на беззащитна жена, пътуваща с две малки деца.

Така е в България, където беззаконието и анархията все по-настойчиво се превръщат в норма. Защото управляващите не желаят да приложат закона с цялата му строгост, а протестиращите, повечето от които активирани от бегълци от правосъдието или от желанието на всяка цена да постигнат политическа кариера, беснеят вече месец и нещо по улиците на София и още няколко от по-големите градове на страната.

Как обаче се развива и до какви последици води идентична ситуация в люлката на демокрацията – Съединените американски щати? От публикация на BBC разбираме, че в щата Юта за пръскане с червена боя по сградата на местната прокуратура е повдигнато обвинение на няколко протестиращи за участие в „банда“, като ги заплашва присъда от доживотен затвор. За съпоставка – за оскверняването на Съдебната палата в София – 23-годишният К.Д. може да получи до пет години затвор, но съдейки по печалната родна съдебна практика – ако делото се гледа от съдия от Съюза на съдиите в България – не само, че ще бъде оправдан, но дори и поощрен.

Ситуацията в Солт Лейк Сити обаче е напълно реална и до обвиненията се стига след като при неотдавнашните антирасистки протести на 9 юли офисът на прокурора Сим Гил е залят с червена боя. Това не пречи на същия магистрат незабавно да повдигне обвинения срещу протестиращите за участие в „престъпна улична банда“. Разбира се, не е изненадващо, че демократите реагират незабавно и обвиняват прокурор Гил, че обвиненията му са прекомерни и повлияни от това, че е атакуван неговия офис. Щатският прокурор обаче е категоричен, че това не е протест, а проява на престъпно поведение. Струва си да се замислим – какво точно е поведението на Хаджигеновци или на станалия популярен със саботажа в софийското метро адвокат Минчо Спасов. Любопитно е, че заедно с Минчо Спасов токът на метростанция „Софийски университет“ спряха Еленко Божков и Светослав Трайков. Това не попречи обаче на президента Румен Радев да седне на една маса с обвиняемия Божков след десет дни или на Светослав Трайков, който също като типичен нереализирал се бивш активист на ГЕРБ, днес почти всяка вечер може да бъде видян как носи кори с яйца, с които фасадите на институциите биват осквернени.

Да, сигурно членовете на „уличната банда“ в Юта няма да получат „доживотни присъди“, но със сигурност няма да бъдат оневинени. Този факт е достатъчен, за да покаже, че в демокрация като САЩ спазването на законите е на първо място. За всички е ясно, че е немислимо поведение спрямо полицаи като това, което тук демонстрират не малка част от родните „активирани“ протестъри. И макар пропагандата и в Щатите в последните години да ерозира в голяма степен доверието във федералните институции или в правоприлагащите органи, то у нас ситуацията наистина е катастрофална. Защото трябва да е ясно, че този, който днес петни фасадата на публични сгради, крещи и обижда полицаи, ако получи и най-малката позиция в държавната власт, ще я използва единствено в своя облага и срещу обикновените граждани.

Бобокови загробили 210 тона опасен отпадък само край село Рупци

Предишна новина

КПКОНПИ: Лидерът на БОЕЦ няма да се срещне с Цацаров, диалогът с Георги Георгиев е недопустим

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 25
  abdullah ibrahim | нерегистриран
  0
  -6

  Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

 2. 24
  Клаус Ернст, депутат в Бундестага и зам.председател на групата за приятелство с РБ в германския парламент | нерегистриран
  2
  -1

  ПРИЗОВАВАМ ЕС ДА ПОДКРЕПИ БОРБАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И ПРАВОВА ДЪРЖАВА
  Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време си сътрудничи с корумпирани олигарси. Съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо.
  Подкрепям протестите и желанието за промяна в България, но е ясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна. Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в "системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината.
  Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система.
  За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и подкрепа от страна на ЕС. Управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите. Но много от българите са на различно мнение. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: десетки хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания. Призовавам ЕС да подкрепи този процес. Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите. Подкрепям парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане. Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната.
  Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно.

 3. 23
  Народ | нерегистриран
  5
  0

  DEA и Управлението за специални операции (SOD) на САЩ разследват българската компания „Биовет“ и бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев във връзка с наркотрафик в Близкия изток. Това се твърди в писмо, изпратено от guerrillamail.com. През същата имейл услуга до медиите бяха изпратени скандалните записи и видео с премиера Бойко Борисов, които след разследване се оказаха истински. Според източника, разследването е стартирало през април т.г., като основен акцент в него е незаконната търговия на криминални организации от Източна Европа с каптагон. По-конкретно в случая става дума за престъпна синдикална мрежа за производство и дистрибуция на каптагон за Близкия изток, като в центъра на въпросното разследване на американските спецслужби е подозрението, че чрез тази търговия се финансира тероризъм. Един от основните обекти в разследването е българската компнаия „Биовет“, за която се твърди, че се контролира и управлява от българските бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев. Дружеството е акционерно и над 80% от него се държат от компанията "Хювефарма" АД, собственост на братя Домусчиеви.
  Любопитен факт е, че американските служби обозначават Делян Пеевски като Person Of Interest (POI). Според тяхната информация, Пеевски прекарвал значителна част от своето време в Обединените Арабски Емирства, където същият имал жителство и от където управлявал цялата си бизнес мрежа по света. Американската служба за борба с наркотрафика (DEA), чрез Американското консулство в Дубай, са поискали пълно съдействие и допълнително информация относно бизнес интересите на Делян Пеевски на територията на ОАЕ от Дубайският департамент за криминално разследване (CID). Лицето, което пък персонално се е заело с тази задача, е лично директорът на CID в Дубай, Джамал Джалаф.

 4. 22
  Адвокат Хаджигенов | нерегистриран
  3
  -2

  На 2 септември от 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено Велико народно въстание. На тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат обсъжданията по написаната от ГЕРБ нова Конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България. Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт, Нека хората да носят домати, с които да замерват парламента.

 5. 21
  | нерегистриран
  1
  -1

  Юли, познавах човека, прав си!

 6. 20
  Институт за пазарна икономика | нерегистриран
  5
  -2

  На 14 август бе извършено поредното нарушение на принципа на разделение на властите – министър-председателят Бойко Борисов, изземвайки правомощия на народните представители и президента, се обяви за свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. На 17-ти август пред българското общество бе представен проект, който сам по себе си е със съмнителни юридически качества, не решава констатираните проблеми на Конституцията от 1991 г. и затова няма да го коментираме в детайли и в цялост. Подобно пренебрежително отношение и подход лишава ГЕРБ от легитимността да се обявява за отмяната на действащата българска Конституция.
  Ще отбележим, че действащата конституция има своите неоспорими достижения и ще припомним, че основните ѝ дефицити се проявяват в глава шеста „Съдебна власт”. Именно въпросите относно независимостта на българския съд и отчетността на прокуратурата остават нерешени, въпреки измененията на основния закон от 2003, 2006, 2007 и 2015 г. относно съдебната власт. Престоят на ГЕРБ в законодателната власт от 14 юли 2009 г. насам е достатъчен, за да са ясни на тази партия основните недостатъци и конкретни препоръки за реформа на съдебната власт. Липсата на адекватни законодателни инициативи относно констатациите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през 2017 г. и от Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа (докладите от 2009 г. насам са от 2010, 2015 и 2019 г.) по конкретни проблеми и предложени решения ви лишава от легитимността да предизвикате отмяна на действащата Конституция и да бъдете основна идейна движеща сила за приемане на нова.
  С действията си от 14 юли 2009 г. до ден днешен Народното събрание търпи ролята на правителствена институция и губи характера си на реална законодателна власт. Българският парламент бе последователно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт изцяло отпадна. На практика България престана да бъде парламентарна република, което е практическа отмяна на чл. 1 от КРБ. Българският парламент, и в частност 44-то НС, последователно отказва да търси отчетност по предвидения в Конституцията ред от бившия и действащия главни прокурори. Същевременно процедурата за изслушване на годишния доклад за дейността на съдилищата, представян от председателя на ВКС, се превърна в унизителен за българските съдилища процес и поставя под съмнение дължимата независимост на съда като единствен призван да приложи правото и реши правен спор. Именно това не ви дава легитимното право да инициирате отмяната на действащата Конституция.
  Паралелно с това, самият законодателен процес лиши от предвидимост българския правен ред, приеманите и през трите правителства на ГЕРБ изменения на устройствения за съдебната власт закон са хаотични, в разрез с отправяните конкретни препоръки към Република България и поставящи под политическа зависимост и непрестанен натиск съдебната власт. Станахме свидетели на липсата на мотиви по ключови изменения на законодателството и порочни практики - приемане на законови решения в последния момент с преходни и заключителни разпоредби на други закони. Лобизмът се превърна във водещ мотив за упражняване на законодателната инициатива. Именно това ви прави негодни да търсите мнозинство за отмяна на действащата Конституция и приемане на нова.
  Основно правило за съществуването на една демокрация е лицата, които упражняват законите, с безспорния си авторитет, да им придават допълнителна тежест и увереност за обществото в коректното им прилагане. Старателният отказ за провеждане в срок на редица процедури за избор на независими регулаторни органи, и в частност на административните органи на съдебната власт като ВСС и ИВСС, избирани от НС, свалиха доверието на обществото в техния замисъл и способност да изпълняват основните си функции. А отказът, без обяснение на 44-то НС вече близо година да избере нов главен съдебен инспектор и инспектори само потвърждават това. Напротив, с поведението си процедурните гаранции за демократичен избор на членове на ВСС и КПКОНПИ се превърнаха в отрицание на демократичните стандарти и затвърдихте усещането за намиране на удобни и негодни кандидати, близки до партийните централи. Именно това затвърждава убеждението, че вие сте лишени от легитимното право да искате отмяната на действащата Конституция на Република България и приемането на нова такава.
  Централният за съдебната власт въпрос за това кариерните и дисциплинарните въпроси на българските съдии да се решават без политическо влияние и от съдии, избирани пряко от съдиите, стоеше най-силно на дневен ред с конституционното изменение от 2015 г. Тогава, с политически ход в деня на гласуване на промените, осуетихте тяхното провеждане. Дългогодишният проблем с безотчетния статут на главния прокурор и липсата на процедура за неговото ефективно разследване, отстраняване и освобождаване са констатирани в осъдително решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 г. С редица преднамерени и вредни действия, особено на министрите Цецка Цачева и Данаил Кирилов, осуетихте търсенето на работещо и вярно решение. Това отново затвърждава убеждението ни, че с искането на отмяна на действащата Конституция не преследвате легитимна цел, а печелите време за престоя си във властта.
  Напомняме ви, че загуба на легитимност на един правен ред е мнозинството да налага такъв тип закони и политики, които то не би понесло като репресия спрямо себе си в случай на загуба на властовата си позиция.
  Употребата на основния закон за печелене на политическо време в борбата за оцеляване на власт и злоупотребата с основни демократични институти ви лишава от легитимността пред българското общество да инициирате отмяната на действащата конституция и приемане на нова. Считаме, че нямате моралното право и не заслужавате обществено доверие да предлагате изцяло нов обществен договор, затова настояваме да не представяте на вниманието на 44-то НС нов проект на конституция на Република България и да се възпрете от злоупотреба с института на ВНС.
  Институт за пазарна икономика
  ......................................................................
  Това пише в позицията, адресирана до премиера Бойко Борисов и до председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова,и подписана от Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, и юристите на института Иван Брегов и Екатерина Баксанова

 7. 19
  Тоест... | нерегистриран
  6
  -2

  Агнешки глави пред ВСС може, но яйца и домати по сградите на властта не може.
  Ох мамини примитиви, :)))

 8. 18
  Трети път | нерегистриран
  7
  -2

  Пак са изтрили поста За аналогията с агнешките глави пред ВСС. Много ви е страх бе.:)

 9. 17
  До Non bis in idem | нерегистриран
  6
  -4

  Лична молба към Non bis in idem! Моля Ви колега, дайте ми възможност да бъда дори и малка частичка от Ваша компания – за съвсем кратко! Пиенето – от мен! Вие направо ми извадихте сърцето – Каскета – прокурор? Не е и никога няма да бъде. Имам теза! Не само че каскета е менте прокурор – в България в момента няма прокуратура изобщо! Никаква! Тя бе разрушена преди тридесет години за да може да се краде, така както се краде сега! От кого и как – все още има живи, които помнят. Искам само да дам пример. В деня на своята смърт един от окръжните прокурори на Варна – Хари Софиянов имаше влог в ДСК от 200 лева – една негова заплата! Никога не е имал свое жилище – живееше под наем, не е имал своя лека кола – беше едър мъж! Ходеше винаги пеша по улицата – без охрана. Хората го спираха и искаха да му стиснат ръката – винаги! Такива прокурори имаше! Тъпите злобари говорят за престъпен комунизъм и т.н. – главни престъпници в България са тези които пазят престъпниците – изводите за всеки!

 10. 16
  Цървул | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #8 от "though cookie | нерегистриран":
  Протестите отдавна се изродиха и на практика приключиха. R.I.P.
  Траги-комедията, която гледаме от известно време е жалък напън на шепа наемници да оправдаят парите, които техните кукловоди за граница са им платили.

  Трагикомедия е една дума, сър. Няма тирета. Учи, чети и ако имаш свободно време - бъди прокурор.

 11. 12
  ***********************************************-***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 11
  *************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.