Какви избори на съдебни и прокурорски началници предстоят пред ВСС в следващите месеци?

Какви избори на съдебни и прокурорски началници предстоят пред ВСС в следващите месеци?

Малко повече от две седмици остават до края на съдебната ваканция на Висшия съдебен съвет (ВСС). Редовните заседания на ресорните колегии и на Пленума трябва да започнат в средата на септември.

За 30 август е насрочено извънредно заседание на Съдийската колегия на кадровия орган, на което единствената точка е разглеждане на искането на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов да напусне съдебната система, за да се кандидатира за общински съветник в столицата. Роденият в Самоков политиканстващ магистрат и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) успяха да вкарат в интрига Съдийската колегия, като първият подаде оставка, непосредствено след като кадровиците излязоха в отпуск, а вторият насрочи извънредно заседание за средата на месец август, с ясното съзнание, че кворум няма да има. Не е известно дали достатъчно членове на ресорната колегия ще се съберат и на 30 август, но вече е ясно, че Лалов ползва процедурата за освобождавене от ВСС, за да провежда кампания.

Все още не е известно дали Методи Лалов ще получи и около 100 000 лв. под формата на обезщетения от стаж и неизползвани 393 дни отпуска, както и какво ще се случи с онези над сто висящи решения по дела, които все още не са написани. Съдията, известен с недопустимото си поведение спрямо служители на съдебната власт, подаде оставка на 1 август и защото бе наясно, че има риск да получи ново тежко дисциплинарно наказание, тъй като е обект на две висящи дисциплинарки, едната от които с предложение за уволнение.

Несъмнено най-важният ангажимент на членовете на ВСС през предстоящата есен ще е събеседването и гласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, което трябва да се проведе на 24 октомври. Това обаче далеч не е единственото кадрово решение, което ВСС предстои да вземе в следващите месеци.

Още на първото си заседание на 11 септември Прокурорската колегия на ВСС трябва да избере нов административен ръководител на Апелативната прокуратура в София.

След като през юли единият кандидат в процедурата се разболя и изслушването бе отложено, това ще бъде третият опит на Прокурорската колегия да гласува за апелативен прокурор на София. Първата процедура се оказа неуспешна, след като през януари т.г. кадровиците отказаха да назначат за втори мандат настоящия и.ф. ръководител на обвинението Албена Вутова. Тя обаче не се отказа от надпреварата и се кандидатира и във втората поредна обявена процедура. В нея тя вече има и опонент – това е районният прокурор на София Радослав Димов. Болничен лист, депозиран от Вутова неподсредствено преди изслушването на двамата кандидати, което бе насрочено за 29 юли т.г., отложи решението за 11 септември.

Съдийската колегия ще стартира с избор на председатели на районните съдилища в Разлог и  Белоградчик. Изборът за РС-Разлог е насрочен за 24 септември, а в процедурата има само един кандидат. Това е Велина Полежанова, която към момента е и.ф. административен ръководител на съда. Тя е получила и категоричната подкрепа на Общото събрание на РС-Разлог да заеме поста, а като мотивация тя изтъква "желанието за придобиване на различен професионален опит, с оглед специфичните отговорности на административния ръководител, които се наслагват към обичайните професионални задължения на съдията".

Във втората процедура – за избор на председател на РС-Белоградчик – кандидатите са двама. Събеседеването е насрочено за 1 октомври, а претендентите са съдиите Божидарка Йосифова и Aнна Кайтазка. И двете са с дългогодишен стаж в съдебната система, като цялата кариера на съдия Йосифова е преминала в РС-Белоградчик. Съдия Кайтазка е била и прокурор в районната прокуратура в града. В концепциите и на двете като основна цел за бъдещото управление на съда се посочва "повишаването на общественото доверие в съдебната система". И съдия Йосифова, и съдия Кайтазка обещават при евентуален мандат да гарантират прозрачно и справедливо правораздаване, облекчено административно обслужване, адекватни и навременни обучения на всички съдии и служители в РС-Белоградчик.

Макар все още да не са насрочени конкретните дати за събеседване, през предстоящите месеци Прокурорската колегия трябва да избере и окръжни прокурори на Велико Търново, Русе, Хасково, Добрич и Ямбол, както и районен прокурор на Дупница.

Съдийската колегия има по-дълъг списък на очакващи насрочването на дати за събеседване кандидати за административни ръководители на различни съдилища. Като например – за председатели на районните съдища във Велико Търново, Дулово, Етрополе, Търговище, Девня, както и за председатели на окръжните съдилища в Кърджали, Видин, Враца, Кюстендил, Ямбол, и за председател на Апелативен съд  - Пловдив.

Още по темата

Починал следовател не се е подписвал за Гешев, съвпадение на имена е

Предишна новина

Не пуснаха предсрочно убиец, намушкал момче преди 8 г.

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 10
  Поредният едностранчив, внушаващ материал | нерегистриран
  3
  -3

  С журналистиката няма нищо общо, но с парите - със сигурност.

 2. 9
  | нерегистриран
  6
  -3

  Излизал е и га как, да не броим проявите му по разни студия и т.н в работно време. Отпуски, правила и т.н - за балъците дето ще му гледат делата

 3. 8
  123 | нерегистриран
  9
  -10

  Тоз Методи повече от 10г., не е излизал отпуск.

  Интересно за тези 10г., не е ли ходил на почивка извън работни и празнични дни?

  Едвали, но явно без да си пуска отпуск.

  Но може и да не вярна информацията защото след 3г. правота на отпуск се погасяватака,че сметките нещо, не са верни.

 4. 7
  Запознат | нерегистриран
  17
  -4

  Е,точно! А иначе беше накарал колеги да си вземат натрупаните отпуски, щото уж нямало свободни състави за тях, а същевременно на тяхно място се командироваха "наши хора"!

  Веж ти , "хрантутникът"други сметки си правил!

 5. 5
  | нерегистриран
  25
  -5

  Ей тия с огромните натрупани отпуски са ми много интересни. Представете си за какви хрантутници иде реч! Като нормален човек няма начин да не изпитваш нужда от почивка. Освен ако разбира се не правиш нищо на работа , независимо дали си съдия или прокурор.Като ходиш само за кафета до работното си място се получава точно така!

 6. 4
  Възхитен | нерегистриран
  17
  -8

  393 дни отпуск, ехаааа, да кажеш, че много е работил сигурно! Това са колко- има няма 20 заплати ! Евала, Методи! Браво! Със здраве да си харчиш парите и аз така искам!

 7. 3
  | нерегистриран
  22
  -1

  Колко ненужни малки съдилища и прокуратури са цитирани . И не говорете за отказ от правосъдие за гражданите, защото погледнете колко полиция реално функционира в малките населени места. Нула.

 8. 1
  | нерегистриран
  17
  -1

  Амииии, на многото задачи работа му е майката!!! Тях чака!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.