Какво е да си жена надзирател?

Какво е да си жена надзирател?
Динка Митева, надзирател в Сливенския затвор; снимка: Нова телевизия

На 29 януари с Решение № 862 на Министерския съвет от 15.12.2006 г. своя професионален празник честват работещите в системата на затворите и арестите. Какво е да си жена надзирател? Преди 21 години Динка Митева за първи път прекрачва прага на единствения женски затвор у нас - този в Сливен.

"През 1997 година станах надзирател. Преди това като всеки млад човек, пробвах на различни поприща. Бях в ресторантьорство. Работих и на една държавна работа. Тогава реших, че не бих могла да работя зад бюро и потърсих друго поприще, но нашият град е малък, нямаме много сцени за изява - единият вариант е да заминеш за чужбина, аз не желаех", каза Динка Митева в ефира на "Нова телевизия".

За две десетилетия системата я е променила. Променил се и профила на осъдените.

"Като започнах преди 21 години, самите лишени от свобода имаха по-високи морални ценности, имаха страх от системата, страх от пребиваването си тук. Сега идват деца, които са без никакви морални ценности, превъзпитават се бавно с голямо настояване и пак благодарение на надзирателите. Преди години имаше непълнолетни девойки, които дойдоха за доста сериозно престъпление. Те бяха буквално деца. Не знаеха най-обикновеното, не знаеха как да перат. С годините тези деца израснаха, излежаха си присъдите и мисля, че някои от тях завършиха висше, създадоха семейства", заяви Митева.

За да имат бъдеще и след излежаване на присъдата в затвора в Сливен, на четмо и писмо се обучават 50 лишени от свобода. Учат ги и на професия. Част от затворничките работят в шивашки цех и, освен че получават заплащане, един работен ден им се брои като два излежани и така намаляват присъдата си.

В момента в Сливенския затвор има 210 лишени от свобода жени. 50% от тях работят. 1/5 от затворничките са наркозависими като всички се лекуват по програми. 5% от лишените от свобода са хомосексуални. За Динка обаче, за да оцелееш в професията, трябва да забравиш що е страх. И да работиш в екип, защото той ти пази гърба. "Човек в живота си иска в един момент промяна. Обичам си работата, но откъм заплащане може и повече", добави Динка Митева.

Единственият кандидат за председател на ОС-Пловдив се отказа от надпреварата

Предишна новина

Кадровици представиха проекта за е-правосъдие на встъпителна конфенция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Велик | нерегистриран
    4
    0

    Честит празник! Бъдете здрави!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.