Какво прави Калин Калпакчиев след като освободи Джок Полфрийман?

Какво прави Калин Калпакчиев след като освободи Джок Полфрийман?
Калин Калпакчиев, когато беше член на ВСС

Втори месец председателят на съдебния състав, пуснал предсрочно шест години и половина по-рано от ареста убиеца Джок Полфрийман, Калин Калпакчиев отказва да даде публично обяснение за решението си, предизвикало безпрецедентно обществено недоволство. И ако мнозина са изненадани, че толкова медийно активният Калпакчиев се крие от отговорите на въпросите, включително и тези, свързани с наличието на потенциален негов конфликт на интереси по отношение на казуса с австралиеца, то това не означава, че в разрез със законодателството и задължителните етични правила на магистратите председателят на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) не продължава с провокациите, водещи до системно уронване престижа на органите на съдебната власт.

Оказва се, че за броени часове ръководената от съдията от Апелативен съд – София политизирана магистратска организация успя да предизвика два скандала – като успя да компрометира визита на експерти от Венецианската комисия у нас и да се опита да притиска президента да откаже указ за утвърждаване на избора на главен прокурор.

Този четвъртък и петък у нас по покана на министъра на правосъдието е експертна мисия от Европейската комисия за демокрация чрез право, известна повече като Венецианската комисия, която ще се запознае на място с предложенията за законодателни изменения, засягащи възможността от разследвания на "тримата големи" в правосъдието – председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Оказва се, че освен с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, представителите на Венецианската комисия имат насрочена "неформална среща и с неправителствени и съсловни организации". За този нюанс в програмата обаче се разбра по доста необичаен начин. Не от домакините, в случая правосъдното министерство, а от публикация в издание на подсъдимия за криминална приватизация издател Иво Прокопиев. Въпреки твърдението, че на неформалната вечеря ще присъстват представители на съсловните организации, това не отговаря на истината. Справка на "Правен свят" установи, че съсловните организации на прокурорите и на следователите – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – не са поканени. Така се оказва, че представителите на Венецианската комисия ще дискутират промените, засягащи отговорността и на главния прокурор единствено с активисти – съдии – членове на ССБ и присъдружните им фондации и сдружения от либералния спектър, но не и с представители на следствието и държавното обвинение. Общото между всички тях, начело с издатели с проблеми с правосъдието като Прокопиев, е обстоятелството, че зад интереса им за осигуряването на законодателна възможност за лесно отстраняване само на "обвинител №1" се крие желанието им да разполагат с инструмент за натиск и контрол върху прокуратурата.

Обстоятелството, че анонсирането на въпросната неформална дискусия е в издание, именно на подсъдимо лице, може да доведе до сериозно компрометиране на цялата експертна мисия.

Подобна е ситуацията и с втория казус, забъркан от ръководения от Калин Калпакчиев Управителен съвет на ССБ. Две седмици след избора на Иван Гешев за главен прокурор с категоричното мнозинство от 20 на четири гласа от Висшия съдебен съвет (ВСС), върхушката на политизираната съдийска организация излезе с официална позиция, в която настоява пред президента Румен Радев да не издава указ за утвърждаването на решението на кадровия орган. С политически мотиви групата съдии, начело с Калпакчиев, правят точно това, което изрично държавният глава призова да не се прави, а именно – да не бъде притискан да подпише или да откаже издаването на указ. След като гласува на първия тур на местните избори на 27 октомври, президентът призова за известно търпение по въпроса за избора на главния прокурор, като уточни, че ще спазва законовата процедура и няма целенасочено да бави своето произнасяне.

Този четвъртък обаче върхушката на ССБ прави точно обратното, като настоятелно иска отказ от издаването на указ, с аргументи, които несъмнено уронват престижа както на самата прокуратура, така също и на основния орган, натоварен с провеждането на процедурата по избор на ръководители в съдебната власт – ВСС.

Още по темата

ВСС отказа удължаване на срока за ведомствен апартамент на съдийка от Варна

Предишна новина

203-ма магистрати са допуснати до конкурса за окръжните прокуратури

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  3
  -3  Венецианската комисия сама избира с кои организации и експерти да се срещне. Впрочем, между тях бяха не само Съюзът на съдиите в България, но и представители на асоциациите на прокурорите и следователите. Защо пак съдия Калпакчиев ви е крив?

 2. 8
  Дрян Блеевски | нерегистриран
  3
  -2

  Ей, много изпростя Правен свят. Пишат се такива глупости, че дори и партийното и държавно ръководство изпитва погнуса....

 3. 7
  Любопитно | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #6 от "За всичко е "виновен" | нерегистриран":


  Както казваше на времето един бивш съдия от СРС/днес покойник/ : Мен ме водят виновен и за ослепяването на армията на цар Самуил от император Василий Българоубиец.Та и с Калин е така.За всичко е "виновен".

  Допадна ми коментарът Ви и Ви дадох "+", като преди да кликна имаше 5+ и 4-. Кликвам на + и, каква изненада - плюсовете се увеличиха с един, а наред с това минусите скочиха с 2 и вече са 6.

  Legalworld.bg, моля за обяснение!

 4. 6
  За всичко е "виновен" | нерегистриран
  11
  -7
  До коментар #3 от "?!? | нерегистриран":
  Само не разбрах какво отношение има Калин Калпакчиев към въпросите с кого представителите на ВК са решили да се срещнат и какво пише в публикацията на Капитал? Може ли анонимният автор да поясни. Защото твърдението, че някой нещо бил компрометирал се явява абсолютно произволно  Както казваше на времето един бивш съдия от СРС/днес покойник/ : Мен ме водят виновен и за ослепяването на армията на цар Самуил от император Василий Българоубиец.Та и с Калин е така.За всичко е "виновен".

 5. 5
  Копърков | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #2 от "човек | нерегистриран":
  Срамота! Вие , всички, и едните, и другите, които се опитвате да въвлечете двете гилдии във война! Не разбрахте ли, че позорите системата. Ние обаче ще продължим да работим заедно - всеки ден, едни до други, в полза на обществото, ще поддържаме нормални човешки взаимоотношения и ще се опитваме да печелим доверието на хората. А вие? Рушите парче по парче системата отвътре, а от тук и държавността. Разединени не печелите НИЩО. А България още повече.

  Кои ще работите заедно, бе? Ти, ако си магистрат, трябва веднага да напуснеш системата. Съдът не работи заедно с прокурора, нито пък с адвоката - това и студентите по право го знаят, както и много лица, които дори не се занимават с право. Скоро ще има ВНС и ПРБ ще бъде извадена от съдебната власт, където не й е мястото. Недопустимо е прокурори да решават в кои съдилища ще се откриват и съкращават щатове, или кой съдия да получи служебно жилище или не, както се е случило за пореден път днес на Пленума на ВСС.

 6. 4
  Добавете | нерегистриран
  10
  -5

  Добавете и друга провокация на Калпакчиев - че президентът върна избора на Гешев

 7. 3
  ?!? | нерегистриран
  25
  -8

  Само не разбрах какво отношение има Калин Калпакчиев към въпросите с кого представителите на ВК са решили да се срещнат и какво пише в публикацията на Капитал? Може ли анонимният автор да поясни. Защото твърдението, че някой нещо бил компрометирал се явява абсолютно произволно

 8. 2
  човек | нерегистриран
  15
  -10

  Срамота! Вие , всички, и едните, и другите, които се опитвате да въвлечете двете гилдии във война! Не разбрахте ли, че позорите системата. Ние обаче ще продължим да работим заедно - всеки ден, едни до други, в полза на обществото, ще поддържаме нормални човешки взаимоотношения и ще се опитваме да печелим доверието на хората. А вие? Рушите парче по парче системата отвътре, а от тук и държавността. Разединени не печелите НИЩО. А България още повече.

 9. 1
  Tribus Verbis | нерегистриран
  23
  -9

  Разбираемо е недоволството на групировката, избрала Кандидата, от това че безобразията им не остават тайна за ЕС и света. Обаче няма как да стане, момчета. Ще свърши скоро времето ви. Даже много продължи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.