Какво са си говорили обвиняем и свидетел по закон не е работа на Бюрото за контрол на СРС

Какво са си говорили обвиняем и свидетел по закон не е работа на Бюрото за контрол на СРС

"Данните, които не могат да четат членовете на Бюрото по закон, не защото Цацаров го е измислил, са данните за съдържанието на самите СРС-та. Има съответна забрана по НПК - не можеш да контролираш процедурите за прилагане на СРС, ако си воден от любопитството какво са си говорили обвиняеми и свидетели. Това не е работа на Бюрото".  Това заяви в петък главният прокурор Сотир Цацаров по повод вчерашното му искане за парламентарно изслушване на членовете на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Повод за искането станаха  поредните твърдения на председателя на Бюрото Бойко Рашков за тежки нарушения на закона при прилагането и използването на СРС и  упреците му към ръководството на прокуратурата и ДАНС.

Поисках повторно изслушване на господин Рашков, защото в медиите той хвърли много тежки обвинения. Тези тежки обвинения трябва да получат отговор. Би следвало всичко онова, което той твърди, да получи своя отговор в парламентарните комисии. Затова моето предложение, на първо място, е да бъде поканено цялото Бюро. Господин Рашков е негов председател, но той не е Бюрото. Нека чуем и становището на останалите членове. На второ място, начинът да се отговори на тези неистини, дали продиктувани от лични амбиции, дали от политически позиции зад гърба на г-н Рашков, които активират точно това говорене в този момент, е дебат в парламента. Друго мое искане е това изслушване да бъде открито. Знам какъв ще е контра доводът – когато заседанието е открито, той няма да може да сподели критичните моменти, които са класифицирана информация. Нима съществува някаква пречка част от заседанието да бъде закрито, ако господин Рашков наистина разполага с такава информация, а другата част да бъде открита, за да отговори той на всичко онова, което наговори в близките дни? Нямам никакво намерение да влизам в личен диспут с г-н Рашков. Най-вероятно в парламента ще трябва да говорим с документи, не мисля, че това е силната му страна", обясни главният прокурор.

Вчера в телевизионно интервю Бойко Рашков заяви, че "има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 г., с която той забранява на своите подчинени прокурори на Националното бюро да се предоставят документите, на които се основава искането за използване на СРС-ата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства".

Днес, по време на пресконференция, главният прокурор направи  уточнения какви стъпки включват указанията му и какви правомощия няма Бюрото по закон.

"В това указание изрично е записано, че на членовете на Бюрото се оказва пълно съдействие, включително с документи и помещения. Въпросът е правен  - дали членовете на Бюрото имат достъп до веществените доказателствени средства. Достъп до записания разговор, тоест до продукта на СРС, имат съответните служители на МВР, прокурорите, следствието, разследващите органи по закон. Всеки друг достъп се разрешава от наблюдаващия прокурор. Бюрото контролира процедурите, дали искането е направено от компетентен орган, дали разрешението е дадено от компетентен орган, дали разрешението е дадено за тези състави от НК, за които въобще е позволено това да се ползва, дали е спазен срокът, контролира още  да не би след като е изтекъл срокът от шест месеца, друг орган да е поискал подновяването. При тези правомощия на Бюрото, защо е необходимо на членовете му да четат материалите, които четат обвинението и защитата. Защо му е на господин Рашков да слуша телефонните разговори?", коментира Цацаров.

По думите му от 2015 г. досега на регистратурите за класифицирана информация в прокуратурите са извършени десетки проверки от Бюрото.  Как се сети вчера Бойко Рашков, че точно това указание му пречи, при положение, че две години го прилага без какъвто и да било проблем?", попита Цацаров.

В изявлението си днес той подчерта, че създаването на единен регистър за СРС е от голямо значение за улесняване и систематизиране на работата на службите, органите на съдебната власт, включително и на НБКСРС. Единен регистър към момента няма.

Според главния прокурор създаването на такъв регистър се избягва генерално. "Законови промени са необходими. Ако има воля законът да бъде променен, нещата ще изглеждат далеч по-различно", смята Цацаров.

Още по темата

45 предложения за лого на Инспектората към ВСС

Предишна новина

Задържаха рецидивист, печатал фалшиви долари и евро

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 21
  На 100% престъпник | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Като чета коментарите,май никой не познава закона за СРС. Главния прокурор е на 100% прав. Бюрото не може да се запознава с резултатите от прилагането на СРС,а само дали е допустимо използването им и дали е спазена процедурата.

 2. 19
  Писането с главни букви е симптом за "една" диагноза | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #18 от "X | нерегистриран":
  ИМА И ОЩЕ НЕЩО-КАТО СЛУШАХ КОМЕНТАРИТЕ В НС И СЛЕД ТОВА В МЕДИИТЕ, СЕ НАБИВА В СЪЦЗНАНИЕТО НА СЛУШАТЕЛИТЕ ЕДИН ИЗРАЗ-"Н Е З А К О Н Н О" ИЗПОЛЗВАНЕ НА СРС. НИКОЙ НЕ КАЗА ОБАЧЕ, ДАЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ Е ИМАЛО РЕШЕНИЕ НА СЪДА.НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ТОЧНО ТАКА-ВИНАГИ Е ИМАЛО РЕШЕНИЕ НА СЪД!!!! ТОГАВА КОЙ Е БОЙКОТО РАШКОВ ДА ОСПОРВА ПО ВЕСТНИЦИТЕ И В НС РЕШЕНИЯТА НА СЪДА???!!!!!ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ НА СЪД,ВСИЧКИ "БИЯТ ТОКОВЕТЕ" И СЕ СЪГЛАСЯВАТ.ОБРАТНОТО Е АНАРХИЯ! ЯСНО ЛИ Е???!!!

 3. 18
  X | нерегистриран
  4
  -4

  ИМА И ОЩЕ НЕЩО-КАТО СЛУШАХ КОМЕНТАРИТЕ В НС И СЛЕД ТОВА В МЕДИИТЕ, СЕ НАБИВА В СЪЦЗНАНИЕТО НА СЛУШАТЕЛИТЕ ЕДИН ИЗРАЗ-"Н Е З А К О Н Н О" ИЗПОЛЗВАНЕ НА СРС. НИКОЙ НЕ КАЗА ОБАЧЕ, ДАЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ Е ИМАЛО РЕШЕНИЕ НА СЪДА.НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ТОЧНО ТАКА-ВИНАГИ Е ИМАЛО РЕШЕНИЕ НА СЪД!!!! ТОГАВА КОЙ Е БОЙКОТО РАШКОВ ДА ОСПОРВА ПО ВЕСТНИЦИТЕ И В НС РЕШЕНИЯТА НА СЪДА???!!!!!ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ НА СЪД,ВСИЧКИ "БИЯТ ТОКОВЕТЕ" И СЕ СЪГЛАСЯВАТ.ОБРАТНОТО Е АНАРХИЯ! ЯСНО ЛИ Е???!!!

 4. 17
  x | нерегистриран
  6
  -5

  ГЛ.ПРОКУРОР Е НАПЪЛНО ПРАВ И МНОГО ТОЧЕН. ТОВА,КОЕТО КАЗВА ТОЙ, СЕ СЪДЪРЖА В ЧЛ.34е АЛ.4 ОТ ЗАКОНА ЗА СРС.ЧЕТЕТЕ И СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ САМИ. ТОВА Е!!!ОСТАНАЛОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ПЛЕЩЕНЕ!!!!

 5. 11
  info | нерегистриран
  13
  -7

  От обърканите и самопротиворечащи си обяснения на Сотир Цацаров става ясно, че този път трудно ще може да излезе от поредния скандал с него и с дежурните му лакардии за политически атаки и изказвания на критиците му с факти и документи!

  Ако това, което казва Цацаров е истина и въпросните данни, "които не можели да се четат от членовете на Бюрото по закон" според него, ТО ТОГАВА ЗАЩО ИЗОБЩО МУ Е БИЛО ДА ИЗДАВА ИЗРИЧНА ЗАПОВЕД ДО ПРОКУРОРИТЕ ЗА ТОВА!?!

  Цацаров на времето обясняваше на правосъдния министър Христо Иванов какво трябвало и какво не трябвало да прави и каква точно му била работата, и че правел политически изказвания, после опитваше да прави същото и с Лозан Панов, председателя на Висшия Административен съд, като и него, който също го критикуваше С КОНКРЕТНИ ФАКТИ, обвини в политически изказвания, сега виждаме абсолютно същото нахално и арогантно поведение на Цацаров и по отношение на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, който също директно показва и доказва с факти и документи, че Цацаров умишлено и съзнателно упорито пречи и на неговата работа, Цацаров също така даваше акъл и на Народното събрание как да си вършело работата - в частта за закона за съдебните реформи, и се стигна до абсурда, когато Борисов обяви, че не може да мине законът без санкцията и изричното одобрение (и редакция) на Цацаров, и дори и че тези промени оставали за времето ... СЛЕД Цацаров!?!?!?

  Да не говорим за онази история, където Цацаров е разписвал незаконни СРС-та, поднесени му от прокурора на ДПС Роман Василев с изцяло лъжливи обосновки, като обясненията на същия Цацаров се сменяха във времето, че не бил длъжен по закон и като съдия да проверява и дори да чете поднасяните му искания и обосновките му, че бил подведен - от Роман Василев, и щял да го накаже, след това - че и Роман Василев бил подведен и щял да намери кой го е подвел и да го накаже, след това уж прави някакво разследване за един ден, и накрая само обяви, че подвеждачите били едни хора в ДАНС и ... толкова!!!

  Между другото той, Сотир Цацаров скри и излъга и че точно той е пратил онзи прословут скандален СМС до Борисов от заседанието на ВСС, когато разглеждаха как да потулят скандала с изтеклите записи на разговорите между Румяна Ченалова, Владимира Янева и адвоката на Пеевски - Мондешки, за да настрои и хвърли Борисов срещу Лозан Панов, и всички знаем как Борисов изпрати обратен СМС до Лозан Панов с доста зле прикрита заплаха и после влетя на заседанието на ВСС за да им се кара и поучава...

  И Сотир Цацаров и тогава нямаше доблестта да си признае, че точно той е изпратил този СМС (подозренията останаха за "етичния" Ясен Тодоров), в който е излъгал и манипулирал Борисов за сметка на Панов...

 6. 10
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 9
  | нерегистриран
  8
  -19

  Но кой нормален му пука за напъните на оня червен боклук?

 8. 5
  | нерегистриран
  18
  -22

  Като чета коментарите,май никой не познава закона за СРС. Главния прокурор е на 100% прав. Бюрото не може да се запознава с резултатите от прилагането на СРС,а само дали е допустимо използването им и дали е спазена процедурата.

 9. 4
  | нерегистриран
  24
  -9

  За мен въпросът е :какво крие цацаров ?Явно нещо доста смущаващо

 10. 3
  Мечo Пух | нерегистриран
  36
  -8

  Цаци е винаги прав, даже и когато е седнал в ЦУМ и маа суджуци.

 11. 2
  1 | нерегистриран
  14
  -31

  Ако действията на Рашков не са политически здраве му кажи. Видно за всички е, че опозицията и хората извън парламента с всички сили са се хванали да свалят правителството, кой с каквото може .... Толкова се изгладнели, че не им се чака края на мандата. Искат, че искат.

 12. 1
  Да се поканят правоприлагащите прокурори | нерегистриран
  28
  -9

  Главния прокурор ли е прокуратурата на Е.България?

  Колко пъти главния прокурор е искал прилагането на СРС че отговаря той?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.