Какво ще прави по-главният от главния прокурор*

Какво ще прави по-главният от главния прокурор*
Анна Заркова, дългогодишен разследващ и криминален журналист

Предложението на управляващите за избора на разследващ главния прокурор е далеч от всякаква логика и благоприличие. Предлагат ни Прокурорската колегия, където главният има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва“, заявява президентът Радев.

Да, но не е много прав.

Логика си има, как да няма. Логично е така да се направи, че по-главният прокурор, като разследва главния, да бъде така добър, че да не стане някой гаф.

И благоприличие си има. Та нали Венецианската комисия поиска да измайсторим такава фигура - по-главна от главната прокуратура. Венецианската комисия! Неблагоприлично би било, ако не послушаме чужденците. Ако вземем да разсъждаваме, вместо да изпълним моментално желанието, което идва зад граница.

Според нас, една група данъкоплатци, въпросното предложение само едно нещо си няма - няма яснота какво ще работи По-главният, когато не разследва Главния.

Да допуснем, че Главният (Гешев или някой друг) бива уличаван или подозиран в едно престъпление годишно - че убива по една адвокатка, да кажем в квартирата u - нещо, за което разследваха Филчев. Ако е така, По-главният ще има достатъчно работа - 365 дни ще тича навсякъде, ще разпитва сам-самичък очевидци и ще събира фасове с червило... Сам- самичък, да. На него няма как да му помагат следователите, на които „разследваното лице“ им се явява началник... Така ако бъде, ще си изкарва заплатата.

Представете си обаче, че някой главен прокурор не бъде заподозрян за нищо неправомерно за целия си мандат! Което всъщност би било нормално. Тогава? По-главният какво 7 години ще прави? На него за какво тогава ще му плащаме? Да пресушава кани с кафе и да закача секретарките? 

Само питаме. Това не е ли въпрос, чийто отговор е далече от благоприличието и логиката?

*Анна Заркова, в-к "Труд"

Още по темата

Побългаряваме чужденци срещу 2 милиона лева

Предишна новина

СДВР тръгва „на лов“ за празнуващи 8 декември

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  доц. Мекопишкоф | нерегистриран
  2
  -2

  гледката на един преждевременно състарен, непочтен и прогресивно оглупяващ журналист предизвиква особено съчуствие и отвращение

 2. 6
  Павлов | нерегистриран
  0
  -1

  "А кой ще ни опази от пазачите?"-Лао Дзъ

 3. 4
  И друг въпрос | нерегистриран
  6
  -1

  А кой ще разследва по-главния прокурор, ако извърши престъпление? Май ни трябва човек и над него...

 4. 1
  Ивайло | нерегистриран
  3
  -3

  Въпросите на автора няма да намерят отговори от политиците, включително и Радев, които не спират да представят ОСТРАТА необходимост от такъв орган....на моменти по-важна от слънцето и водата за живите същества в РБ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.