Какъв не трябва да бъде българският съдия

Какъв не трябва да бъде българският съдия

Дебютната ми, но фундаментална, непреходна и основополагаща статия "Тежка ли е черната тога?", която, без никакво съмнение, един ден ще се изучава в учебниците не само в България, постигна зашеметяващ, грандиозен и размазващ успех. Съдя за това по огромното количество бели хавлиени чорапи, които получих от верните ми почитателки. Особено ми станаха любими тези, изпратени ми от готова на всичко за мен фенка от с. Горно Нанадолнище, които не са чисто бели, а на щампи с патенца и сърчица – много са сладки, "къртят" отвсякъде, обезателно ще си ги сложа за следващото ми открито съдебно заседание.

След опита ми да "бръкна" в душата си, който поднесох на вашето внимание предния път, сега пък направо ще се постарая да "разголя" същата, т.е. да се самопсихоанализирам и животоопиша. 

Според скромното ми мнение, българският съдия трябва да се поддържа в добро физическо състояние. Макар че това май не важи за самия мен. Когато се поглеждам в огледалото сутрин, гледката определено не е за хора със слаби сърца – кръвясали зеници, яки торбички под очите, издут търбух, големи "паласки" отстрани. Но да не придиряме много – както казват мъдрите хора, важна е духовната красота, а при мен тя е в повече.

Когато, макар и трудно, се добера до мястото, гдето полагам своя тежък и неблагодарен труд – Съдебната палата в гр. Благоевград, вдясно от входа винаги ме посреща любимата ми скулптура. Творецът се е опитал да извае знака за параграф от нормативните актове, но е съмнително дали е успял. Гражданите виждат в монумента комбинация от три пръста, средният от които е в изпънато положение, и затова с любов наричат паметника "Средният пръст". Та всеки ден, когато идвам на работа, поглеждам към въпросната мраморна композиция и се зареждам с положителна енергия, даже денят ми става по-светъл някак си, по-леко минава.

Когато вляза в кабинета си, обикновено се хващам за главата – пред мен е море от сини /несъстоятелности/, зелени /граждански и въззивни граждански дела/ и оранжеви /търговски дела/ папки. Става ми лошо, завива ми се свят. Ами сега?! Что делать?! Как да изляза от бедата, в която съм изпаднал, като въобще не ми се работи?! Веднъж ми хрумна гениална идея. Половината дела ги изхвърлих през прозореца, а на другата половина й дадох направление "към кръглата папка", т.е. към кошчето за боклук. Да се оправят! Не мога да се занимавам с такива дреболии и глупости – създаден съм за велики неща!

Вчера например усилено рових из шкафчето си. Търсех нещо, но – както обикновено – не го открих. В чекмеджето ми иначе има какво ли не – половин щафетка шпеков салам /ако ми прималее от глад/, "патронче" гроздова /ако случайно ми пресъхне устата/, спукан презерватив /нямам спомен кога съм го използвал и с кого/, трохи от хляб и парче сирене /когато се потя над сложните юридически ребуси, обичам да си резвам по малко сиренце и да си хапвам – затова и по делата ми редовно остават мазни петна, ама какво от това – на кого му пука?!/.
 
Когато с колегите се събираме на съвещание, за да си докладваме второинстанционни дела, на мен въобще не ми се слуша и жестоко се отегчавам. Защо въобще се морим, когато имаме чл. 272 от ГПК?! Препращай към написаното от районния съдия и край! Трябва да си имаме доверие, в крайна сметка! Не е ли така?! Щом е станал съдия, щом по някакъв начин е влязъл в системата, значи може, значи става, значи актовете му по презумпция са правилни. Ние да ги потвърдим, пък после другите да му мислят – ако подлежат на касация, върховните съдии ще оправят батака, а ако не подлежат – да се оправят самите страни. Животът и без това е достатъчно тежък, защо тогава ненужно да си го усложняваме и ние самите?! "Перкай" там и това е!
 
Когато ми се върнат дела от горните инстанции, винаги всичко е отменено - тук съм допуснал съществени процесуални нарушения, там не съм съобразил императивна правна норма - направо сеч! Аз обаче въобще не се трогвам. Здравето преди всичко – не е ли така?! То може ли човек въобще да се ориентира в този океан от тълкувателни решения, решения по чл. 290 от ГПК, определения, промени на закони?! Направо страхотия. Джунгла, ви казвам, същинска джунгла! Който може да се оправи, да се оправя – аз не мога!
 
Когато стане време за подкрепителен обяд, отивам в любимото ми заведение и на бърза ръка се справям с 10 кебапчета, 15 кюфтета, 2 бири и 1 шкембе чорба. Воня на чесън и бира, но това не е срамно, това са аромати от природата. Разбира се, не плащам нищо за консумираното – кръчмарят често има дела при нас. Компания ми правят неколцина адвокати, които редовно ми "помагат" финансово, а пък аз им "помагам" по определени дела.
 
Следобед "удрям" ключа на кабинета и се подготвям за традиционната сиеста. Удобно се намествам на канапето и неусетно потъвам в ободрителна дрямка.
 
Когато правораздавам в съдебната зала по делата първа инстанция, нерядко ме чака цяла кохорта софийски адвокати. Те си мислят, че ще ме уплашат, но не са познали. Набързо отрязвам всичките им искания и ги пращам "у лево". Когато ме питат къде в ГПК /Гражданския процесуален кодекс/ пише такива неща, им отговарям, че ги има в моя кодекс – ВПК /Владимировски процесуален кодекс/. Често плахо се опитват да ми пробутат някакви писмени молби, но аз веднага ги парирам, като с едри червени букви пиша напряко върху тях "Потърсете правна помощ!" и пращам колегите да вървят по дяволите, което те послушно правят.
 
Често разсъждавам над преходността на битието и отношенията между представителките на Венера и представителите на Марс. Обикновено стигам до нерадостния извод, че мъжете сме по-елементарни същества от дамите – вълнуват ни само и единствено следните 5 неща: да се наспим, да отидем до тоалетната, да се наядем, да се напием и най-важното и най-сладкото /сещате се, нали/, заради което сме склонни да прескочим предходните 4.
 
При контактите си с дамите най-често прилагам тактиката на "блиц крига", т.е. действам по почина "От вратата – за краката". Това го зная от мъдри и добри приятели, които научно са обосновавали пред мен, че ако започнеш много-много да им се лигавиш и да им се обясняваш, представителките на нежния пол ще загубят интерес към теб, затуй трябва да ги атакуваш веднага и фронтално.
 
Обичам жените. Обичам да ги обичам. Когато край мен мине някоя дама, веднага ми се вдига… настроението . Не се доверявайте на учените, когато твърдят, че един мъж мисли за общение със срещуположния пол на всеки 15 секунди – не е вярно, засичал съм, секундите са много по-малко . Но такъв съм си аз – слаб ми е "ангелът". Какво да направя, като толкова харесвам дамите?! Е, вие какво искате – мъже ли да харесвам?! Все още не съм преминал на това по-високо ниво в сексуалното си развитие, не съм "качил левъла", така да се каже. Традиционалист съм. Консерва. Не смятам да се променям.
 
Обичам и да пия. Ама много. То, дет се вика, в петък вечер трезвен юрист не можеш да намериш. Но за мен всеки ден е петък вечер. Обичам да къркам, да смуча, да се натряскам като казак. Приятелите ми казват, че се напивам като прасе, но аз не им позволявам да обиждат така благородното животно, сравнявайки го с мен. Все пак държа да отбележа, че това ми падение има поне две благородни цели. Първата от тях е да унищожа всеки алкохол, до който мога да се добера, за да не изкушава останалите членове на обществото, а втората – когато видят на каква свиня съм заприличал от системната злоупотреба със силни спиртни напитки, на младите колеги и през ум да не им мине да сложат даже капка в устата си. На какви жертви съм способен в името на доброто – дори сам се учудвам от себе си…
 
Като всеки български мъж и съдия, винаги оставям ноктите на двете ми кутрета по-дълги. Те изпълняват функции от особена важност, а именно – почистване на носовото отверстие и ушните канали. Така поддържам хигиената си на високо европейско и световно ниво.
 
Когато ми стане скучно от делата – а това често ми се случва – обичам да разпускам с музика. И то не каква и да е музика. А истинска музика. Музика, която докосва най-съкровените кътчета на богатата ми душевност. Най-обичам да слушам изпълненията на Краля. Но не на Краля на рокендрола Елвис Пресли. Нито на Краля на попа Майкъл Джексън. А на истинския Крал – Кралят на попфолка, Императорът на чалгата – Васил Троянов Боянов – АЗИС. Направо обожавам парчетата му "Автомонтьор" и "Напипай го!". Пускам си първото и започвам да мечтая, че "ремонтирам" някоя атрактивна колежка, "ремонтирам ли, ремонтирам", даже й правя "ремонт на ремонта" … Когато пък чуя "Да падат дрехи и задръжки, да ме изпиват устни мъжки" на Ивана, направо "избухвам" и започвам да мятам телесата си в "мазния" и завладяващ ритъм на кючека ...
 
Та така си живея, колеги – в шеги и закачки преминава работният ми ден.
 
Драги приятели, описах толкова "цветно" простотиите, които ежедневно сътворявам, с една-единствена скромна цел: младите съдии да не се превърнат в това, в което се превърнах аз. Да запазят достойнството си. Да ценят честта си. Да вярват. Да мечтаят. Да се борят за мечтите си. Да не отстъпват в тази борба, както отстъпих аз. Да не се предават. Ще бъде трудно, да. Ще се огъват често, но не трябва да се пречупват. Не трябва да губят надежда. Не робувайте на авторитети, млади колеги, не си създавайте идоли и измислени герои! Не вярвайте дори на мен, когато ви давам тези съвети! Бъдете себе си, бъдете истински, бъдете добри! Не предавайте идеалите, съдържащи се в клетвата, която произнасяте при встъпването си, както се случи с мен! Дръжте високо и гордо знамето на Темида! Бъдете честни, доблестни и достойни български и европейски съдии! Следвайте съвестта си! Борете се за ПРАВДАТА!!! Дано Вие успеете там, където аз се провалих…
 
Ще завърша с един цитат от любима за мен книга /цитирам по памет, сълзите ми капят, но не върху белия лист, както гласи клишето, а върху клавиатурата – какво да се прави – модерни времена/:
 
КЪДЕТО ИМА ЛЮБОВ, ИМА КУРАЖ.
КЪДЕТО ИМА КУРАЖ, ИМА МИР.
КЪДЕТО ИМА МИР, ТАМ Е БОГ.
А КОГАТО БОГ Е С ТЕБ, ИМАШ ВСИЧКО…

 

Още по темата

Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване

Предишна новина

Без закон за частния фалит убиваме предприемчивостта на младите

Следваща новина

Коментари

68 Коментара

 1. 72
  | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #71 от "Тошко Африкански | нерегистриран":


  В грешка сте, драги, Хораций беше приложен по друго дело, не по делото на "Техномаркет", но, вместо да гадаете, влезте в сайта на БлОС, раздела за постановените съдебни актове, и се убедете сам, те не са секретни :-)

  Хораций е употребен в смисъл на събирателен образ на всички приказни, художествени, филмови, исторически и др. под. герои, които са се включили само и само за да може определен правилен Човек да спечели определено правилно дело в противоречие със закона.

  Нали си говорихме за събирателни, обобщаващи образи във връзка с тази бъдеща класика, която щяла да се изучава в училищата? И която поне на първо време ще изпълва редовно страниците на ПС.

 2. 71
  Тошко Африкански | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #70 от " | нерегистриран":
  Авторът не е ли оня, дето приложи Хораций вместо закона за да защити интереса на Пеевски? Защото ако беше приложен законът, то Пеевски трябваше да е загубил делото!  В грешка сте, драги, Хораций беше приложен по друго дело, не по делото на "Техномаркет", но, вместо да гадаете, влезте в сайта на БлОС, раздела за постановените съдебни актове, и се убедете сам, те не са секретни :-)

 3. 70
  | нерегистриран
  3
  -5

  Авторът не е ли оня, дето приложи Хораций вместо закона за да защити интереса на Пеевски? Защото ако беше приложен законът, то Пеевски трябваше да е загубил делото!

 4. 68
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 66
  | нерегистриран
  8
  -5
  До коментар #64 от ""Инспектор" ВСС | нерегистриран":
  Готвим му една внезапна проверка на този индивид,така че да му мисли дали ще уронва престижа на професията повече.Бил унищожавал алкохола за общественото благо.Да бе , да.А като ядеш по 15 кебапчета без да плащаш и така докарваш кръчмите до несъстоятелност, така ли подпомагаш търговията/като отрасъл/? Вместо да се отведе от обяда в кръчма , която има правен спор , който му е възложен.Ще видим ние тая работа.  Елате! Откога ви чакаме! Писанията на Ковачев са ви най-малкият проблем! Тук какви чудеса ще видите, ум ще ви зайде! Хайде, долитайте! Ще ви кажем всичко - и кръчмите, където плюска Ковачев, и леките жени, които посещава, и адвокатите, които му "помагат" - всичко! Като манна небесна ви чакаме! Ах, летете ескадрони, пардон - инспектори ...

 6. 65
  | нерегистриран
  12
  -8

  Симпатичният опит на колегата за внасяне на особен колорит относно същината на професията /призванието/ не е съвсем сполучлив. Смисъл от този интелектуален напън не виждам никакъв. Нито ще бъде разбран от народонаселението /ама никак/, нито ще бъде харесан от магистратите /няма защо/.

 7. 64
  "Инспектор" ВСС | нерегистриран
  13
  0

  Готвим му една внезапна проверка на този индивид,така че да му мисли дали ще уронва престижа на професията повече.Бил унищожавал алкохола за общественото благо.Да бе , да.А като ядеш по 15 кебапчета без да плащаш и така докарваш кръчмите до несъстоятелност, така ли подпомагаш търговията/като отрасъл/? Вместо да се отведе от обяда в кръчма , която има правен спор , който му е възложен.Ще видим ние тая работа.

 8. 63
  | нерегистриран
  12
  -3
  До коментар #62 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Съдия Ковачев, вместо да се хващате за главата и да се питате "Ами сега?! Что делать?!, седнете и си напишете делата, вместо да губите време и енергия да пишете есета, уронващи престижа на професията. Иронията Ви е груба и неуместна.  А защо не си зададохте въпроса дали това, което е описано, не е станало в действителност с колеги на Ковачев?! Ами ако е станало и става, и той го вижда всеки ден?! Описаните неща харесват ли Ви?! Някаква омерта ли има, та да не се говори или пише за тях?! И никой не Ви е накарал да четете творбите на Ковачев. Да не би да Ви е опрял пистолет в главата?! Като не Ви харесват, не ги четете - има кой да ги чете! За щастие, положителните отзиви тук и във фейсбук са в пъти повече от отрицателните. Все някой трябва да каже, че царят е гол, и няма значение по какъв начин го казва! Като толкова сте се засегнали, сезирайте ИВСС, ама застанете с името си зад сигнала, за да Ви видим кой/коя сте всъщност и да Ви окъпем в народната любов!!!

 9. 62
  нерегистриран | нерегистриран
  7
  -16

  Съдия Ковачев, вместо да се хващате за главата и да се питате "Ами сега?! Что делать?!, седнете и си напишете делата, вместо да губите време и енергия да пишете есета, уронващи престижа на професията. Иронията Ви е груба и неуместна.

 10. 61
  До 59 | нерегистриран
  11
  -4

  Бял хавлиен чорап, сезирай ги ти. Не е трудно да те разпознаем кой си - юридическата ти "къщичка" е с размерите на кибритена кутийка, но за сметка на това злобата, завистта и простотията ти са огромни!

 11. 60
  бау бау | нерегистриран
  9
  -9
  До коментар #38 от "Румен | нерегистриран":
  До преждеписалия

  влез в сайта на ОС Бл-д и му виж решенията на Ковачев.после ги сравни с твоите.ако сравнението не е в твоя полза, застани пред огледалото и си удари един шамар-ще ти подейства здравословно!

  И аз да се намеся във вашия "разговор" с предходния. Не съм много запознат с лицето, само каквото съм чел по медиите и по линковете, които са били дадени към актовете му, но определено още от самото начало ми направи изключително лошо впечатление. В онова решение за дядомразиадата си личеше, че изпълнява поръчка. Беше в РС тогава, вдигнаха го в ОС явно по "заслуги". След това реши едно дело в полза на КОЙ. Сега плюе по колегите си и в защита на решенията на адм. ръководител, чието избиране доколкото си спомням също беше много скандално... А за качеството на актовете му - тези, които подлежат на обжалване и реално са обжалвани, защото сигурно не са чак толкова много, може да се осведоми човек в пресата:

  "Бившият благоевградски митничар Методи Митовски, който стана първият българин, осъдил полицията за незаконно подслушване, вчера си получи присъденото обезщетение от 4000 лв. Сумата, която е взел от МВР, е над 5000 лв. заради начислените лихви, призна той, пред struma.bg.

  Това стана, след като ВКС остави в сила решението на САС, с което бе отменено колоритното решение на съдия Владимир Ковачев от Благоевградския окръжен съд, който отхвърли иска от 50 000 лв. срещу ОД на МВР – Благоевград и вместо това полицейската дирекция бе осъдена да изплати на ексмитничаря обезщетение от 4000 лв.

  Методи Митовски заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди след отговор от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) на Бойко Рашков, което установява, че от 30 януари до 30 март 2009 г. е бил подслушван неправомерно.

  От проверката стана ясно, че на 21 януари 2009 г. тогавашният председател на Окръжен съд Красимир Аршинков е одобрил две искания на ОД на МВР – Благоевград за прилагане на СРС-та спрямо Методи Митовски – едното за данъчни престъпления, а другото за документно.

  Даденото разрешение за използване на СРС срещу Митовски е по искане на РЗБОП, в което са посочени няколко текста от НК – чл. 253, 255, 256, 257 и чл. 308, по които, с изключение на чл. 253 НК, нито едно от останалите престъпления не попада в обхвата на тези, за които е предвидено използването на спецсредства.

  С решение от 21 ноември 2016 г. окръжният съдия Владимир Ковачев отхвърли претенцията на Методи Митовски. Освен че актът му беше изпълнен с мотиви от Евангелието от Лука и сентенции от Хораций и Сенека, в него се развиваха тези, които поставят въобще под въпрос възможността някой някога да осъди държавата за незаконно подслушване, или поне силно я ограничаваха, а другият му мотив беше за изтекла давност.

  С решение от 21 юли 2017 г. състав на Софийския апелативен съд с председател Алексей Иванов и членове Елизабет Петрова и Елена Тахчиева отхвърля всички тези на първоинстанционния съд и постановява ОДМВР – Благоевград да плати на М. Митовски 4000 лв. обезщетение.

  Решението на САС е оспорено пред ВКС. Тричленен състав на ВКС с председател и докладчик Борислав Белазелков и членове Борис Илиев и Димитър Димитров потвърждава решението на САС и присъдената компенсация от 4000 лв. за Методи Митовски.

  В решението обаче ВКС за първи път коментира специално въпросите, които се поставят във връзка с обезщетяването на моралните вреди от незаконно използване на СРС. В него се подчертава, че държавата отговаря за вредите от незаконосъобразно използване на специалните разузнавателни средства не само когато те са прилагани без разрешение от компетентния орган, но и когато такова разрешение е издадено. Върховните съдии разграничават две хипотези – когато вредите са от неоснователно обвинение, дори разрешението да е било надлежно, и когато разрешението е издадено, без да са налице законовите предпоставки за това."

 12. 59
  Некой | нерегистриран
  7
  -10

  нема ли да сезира СК на ВСС, за "уронване престижа на съдебната власт"?

 13. 58
  Колега | нерегистриран
  16
  -6

  Евала, Ковачев! Дано повече колеги да намерят истинския смисъл в написаното.

 14. 56
  Венецианска комисия | нерегистриран
  27
  -1

  Хайде сега да ни намерите един реформиран прокурор , който да ни разкаже своя личен и професионален живот.Откога чакаме реформите там.

 15. 55
  | нерегистриран
  15
  -3

  Поздрави на Окръжен съд Хасково и лично на съдия Тодор Хаджиев! И да се гордее със съквартиранта си съдия Владимир Ковачев! Наздраве!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.