Калфин: Съдебна реформа – да, но без извиване на ръце


Съдебната реформа трябва да се проведе бързо, но в съгласие и без извиване на ръце. Това коментира министърът на социалната политика и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин днес във Варна.

"При Радан Кънев има огромно желание да обвърже подкрепата си за АБВ за пенсионна реформа с подкрепа за промените в Конституцията.

Подобен начин за политическа търговия е напълно неприемлив и няма как АБВ да го приеме", заяви още социалният министър.

Миналата сряда съпредседателят на групата на Реформаторския блок в НС Радан Кънев каза от парламентарната трибуна, че от партията му очакват от вицепремиера Ивайло Калфин ясна позиция по конституционните промени, от която съответно щяло да зависи и доверие към него като член на кабинета.

"Ние правим закони и работим по тях с максимално широка дискусия и с желание тя да промени нещата към нещо по-добро и не сме готови да отговаряме на ултиматуми, още по-малко да правим някаква търговия със законопроекти, особено за важни такива", категоричен бе днес министър Калфин.

По думите му няма логика Реформаторският блок и Патриотичният фронт да искат приемането на Кодекса за социално осигуряване да се отложи за есента, тъй като по текстовете на документа е постигнато широко обществено съгласие. Според него подобно извиване на ръце е неприемливо.

Вицепремиерът допълни, че освен Кодексът за социално осигуряване, до края на юли в пленарната зала трябва да влязат промените в закона за семейните помощи. В същия срок ще излезе и наредбата, която ще регламентира подробностите около въвеждането на дневните трудови договори, приети с промените в Кодекса на труда.

По повод въвеждането на нови правила за отпускане на семейни помощи, вицепремиерът посочи, че те няма да разрешат всички проблеми, но поне ще ги ограничат. Той уточни, че е много важно в работата с децата в риск да бъдат ангажирани повече училищата. Калфин посочи, че при ромските деца рано отпадналите от училище са около 25 на сто, докато при другите процентът е 5,6. Цялата картина показва, че е много важно бюджетите на училищата да не бъдат обвързани само с броя на учениците, а да се вземат предвид и други фактори, посочи вицепремиерът.

Реформата в конституцията - или окастрена, или отхвърлена

Предишна новина

Наркобос избяга през тунел дълъг 1,5 км от затвор в Мексико Хоакин

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.