Калин Калпакчиев и Весислава Иванова се отведоха от конкурса за окръжните съдилища

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова се отведоха от конкурса за окръжните съдилища
Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, колаж: "Правен свят"

След публикация на "Правен свят", свързана с участието на съдиите в Апелативен съд-София (САС) Калин Калпакчиев и Весислава Иванова в конкурсните комисии за процедурата, обявена от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за повишаване на магистрати в окръжните съдилища в страната, двамата очаквано се отведоха от конкурса.

Както "Правен свят" писа, присъствието на двамата апелативни съдии в конкурсните комисии, макар и избрани на случаен принцип в състава им, можеше да доведе до опорочаването на цялата процедура, заради свързаността на Калпакчиев и Иванова с една конкретна съсловна организация. Става дума за Съюза на съдиите в България (ССБ), чийто председател е Калин Калпакчиев, а негов бивш изпълнителен секретар е Иванова. В случая на Калпакчиев имаше и още един притеснителен момент – имаше опасност той да влезе в състав, който оценява магистрати за окръжно ниво, на каквото той никога не е правораздавал, тъй като от Софийски районен съд, кариерата му преминава директно в САС.

Двамата съдии обаче са подали молби за отвод от конкурсните комисии, стана ясно на последното заседание на Съдийската колегия на ВСС във вторник. Формалните им мотиви не станаха публично известни, но възможната причина за решението им вероятно се крие в опасността от редица обжалвания на решенията на комисията, в която те участват, от страна на участници в процедурата, които не членуват в тяхната организация.

На заседанието си във вторник кадровиците единодуношно приеха отводите на Калпакчиев и Иванова и разместиха състава на конкурсната комисия, която в случая ще оценява кандидатите за наказателните колегии в окръжните съдилища в страната.

Така, след решението на Съдийската колегия, резервният досега член на комисията Владимир Астарджиев от САС става редовен нейн член, а по силата на жребия второто свободно място се заема от Емилия Петкова от Апелативния специализиран наказателен съд. Кадровиците изтеглиха за нов резервен член на състава - Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна.

В обявения от Съдийската колегия конкурс има общо 46 свободни места в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях трябва да бъдат заети от магистрати от районно ниво, по 10% са предвидени за кандидати по преместване и за първоначално назначаване. Подалите заявления за участие в конкурса са 550 магистрати.

Абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия вече са законни

Предишна новина

Съдийската колегия подкрепи СРС с четири щата

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Vampir | нерегистриран
  2
  0

  Единственото правилно решение, тъй като смятам, че не е редно при положение, че са в близки отношения с част от "допуснатите" кандидати от СРС, за които на всички ни беше ясно, че ще са "допуснати" да ги "оценяват" хора, с които са в близки отношения

 2. 7
  | нерегистриран
  4
  -3

  Правен свят очевидно подценява обвързаността към НПО - та на бъдещите граждански съдии в окръжните съдилища и СГС. Дано не си спомнят за това подценяване когато някой грантов съдия ги осъди да платят за някое мнимо непозволено увреждане, например някоя клевета, стотици хиляди левове или някой и друг милион, на друга грантова лшчност. Не е зле Правния свят да проучи дали съпругата на Калпакчиев има само българско гражданство /предпоставка въобще да е назначена за съдия - чл. 162 ЗСВ/ и как същата е била назначена за съдия в Градски и Апелативен съд от комисии, назначени от съпруга ѝ, без да има конфликт на интереси и непотизъм, деклариран ли е такъв конфлик на интереси от съпруга ѝ.

 3. 6
  | нерегистриран
  9
  -6

  Калпака добре, а жена му кога?

 4. 5
  участник в конкурса | нерегистриран
  16
  -12

  Ураааааа!

 5. 4
  | нерегистриран
  34
  -3

  А Магдалинчев от районен съд направо във ВАС.Ето това е прескачане!

 6. 3
  До страничния | нерегистриран
  18
  -12

  Въззивна инстанция е по дела с различна фактическа и правна сложност. А и тук иде реч за двойния стандарт - "умно-красивите", част от които е Калпакчиев, пищят срещу "прескачането на нива", а техните лични знамена и видни представители са отрочета на същата схема. Освен това Калпакчиев е отново в САС от едва 2 години, преди това 5 беше във ВСС, където беше на светлинни години разстояние от реалното правораздаване. Постъпката на тези двама съдии в случая е напълно нормална и изцяло потвърждава тезата, че присъствието им в комисия би било неадекватно, неморално и би довело до поредни правни мазаляци. Поне веднъж да си застанат на мястото!

 7. 2
  страничен наблюдател | нерегистриран
  25
  -14

  Какво от това, че Калпакчиев не е бил в окръжен съд, нали апелативният съд е също въззивна инстанция. Процесът е един и същ.

 8. 1
  Копърков | нерегистриран
  30
  -26

  Достойно оттегляне на достойни съдии, за разлика от едни други "магистрати", които охотно приемат да участват в "надбягвания само с един кон", както и в процедури с предизвестен в тяхна полза край... Та да видим сега онези, които ги плюха, с какво ще се самоутешават, когато за пореден път се видят в класацията под чертата... и да им е честит новоизтегленият член на комисията - както са казали древните, внимавай какво си пожелаваш... Още веднъж поздравления за двамата съдии от САС за правилното и справедливо решение за УПО на Джок Полфрийман.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.