Калин Калпакчиев обвини стария ВСС в зависимости


Повтарящата се оценка за отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е, че той не е независим орган. Тя бе дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ.
Това заяви в предаването "Тази неделя" по бТВ съдия Калин Калпакчиев, който беше част от опозицията в ключовия орган през последните пет години.
"Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС", заяви Калпакчиев. Той припомни, че сегашният ВСС е започнал дейността си с "доста спорното назначение на главния прокурор" и е продължил с ред предизвикващи полемика избирания на председатели на различни съдилища.
Калпакчиев разказа още, че кадровиците около председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди заседания и там са вземали решения, които после само са официализирали.
"Знаехме, че наши колеги от мнозинството поддържат връзка със силните на деня. Такива контакти членовете на съдебната власт могат да поддържат, но само в рамките на установения ред, в рамките на някаква публичност", каза опозиционерът.
"Аз и малцина мои колеги съмишленици се противопоставяхме на незаконни решения на ВСС, на диктата, който се упражнява във ВСС без аргументи, на диктата на силата. На нашите ясни аргументи срещахме стена от мълчание", посочи Калпакчиев.
Той коментира и че ВСС се е провалил в налагането на етични стандарти след отказа да разследва "Яневагейт" и "Цумгейт".
Калпакчиев се обяви за намаляване на парламентарната квота във ВСС, защото, по думите му, тя е загубила конституционната си функция – да предпазва кадровия орган от капсулиране и да защитава интересите на обществото. Той отбеляза, че е силно деморализиращо, когато партии номинират съдии и прокурори без никакви мотиви.
Той се връща като съдия в системата и няма да влиза в политиката. Няма да се възползва и от бонуса, който неговите колеги си гласуваха "на изпроводяк". В неговия случай това означава, че не е пожелал да вземе над 100 000 лв.

Адвокат №1 в Пловдив: Няма доволен подсъдим

Предишна новина

Парламентът е кандидат за антинаграда заради ретроградни закони

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.