Калин Калпакчиев оглави ССБ през задния вход

Калин Калпакчиев оглави ССБ през задния вход
За да избегне журналисти, Калин Калпакчиев стигнал до залата, в която е избран за председател на ССБ, не през официалния вход, а през авариен изход, снимки: в-к "Монитор", видео: Канал 3

Както още в петък "Правен свят" прогнозира, новият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) е съдията от Апелативен съд-София Калин Калпакчиев. Като член на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), Калпакчиев системно провокираше скандали, с цел злепоставяне на представителите на прокуратурата в кадровия орган. Тези "заслуги" на Калпакчиев направиха заставането му начело на ССБ предизвестено, още с издигането на номинацията. Избирането на Калпакчиев за наследник на далеч по-умерения като поведение и изказ досегашен председател съдия Атанас Атанасов, проведено от Годишното отчетно-изборно събрание на съсловната организация, очевидно е знак и за намеренията на определена част от съдиите да засилят конфронтацията с държавното обвинение, като част от съдебната власт, както и с изпълнителната и законодателната власт, а и с онези медии, които не обслужват медийно съдийския съюз, финансиран от чуждестранни фондации.

Знак за последното може да се открие и в отношението на бившето и ново ръководство на ССБ, проявено към репортерите, опитали се да отразят съдийския форум, провел се на 10 и 11 ноември в хотел "Метрополитен" в София. От публикация във вестник "Монитор" се разбира, че за да оглави ССБ, на Калин Калпакчиев му се е наложило да ползва задния вход на хотела, за да избегне срещата с неудобни журналисти. "Калпакчиев се промъкна покрай външната ограда на сградата и мина през храстите на едно дере в задната част. След това ловко притича по козя пътека, шмугна се между кашпите с декоративен смърч и влезе в хотела през един от санитарните изходи", пише изданието, като уточнява, че досегашният ръководител на ССБ Атанас Атанасов дори си позволил да гони фоторепортери и оператори от фоайето на хотела. Това се потвърждава и от нестабилните кадри на телевизия "Канал 3", заснети във вътрешната част на хотела. Подобно поведение прави напразни многобройните и скъпоструващи обучения за медийно поведение, в които ръководните кадри на ССБ със сигурност са участвали.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който е присъствал на откриването на Общото събрание на ССБ, също направил всичко възможно, за да няма досег с журналисти. "Няколко минути след Калпакчиев и Панов притича по същата козя пътека, изниквайки от храсталаците в ж.к. "Младост", и бързичко се покри, избягвайки медиите", пише още "Монитор". В началото на февруари 2015 г., три дни след избирането на Лозан Панов от ВСС за председател на ВКС, ССБ бе първата от шестте неправителствени организации, които поискаха от тогавашния президент Росен Плевнелиев да не издава указ за встъпването в длъжност на новия "съдия № 1".

Близо четири години по-късно, макар и без да назове името на Лозан Панов, събранието на ССБ е излязло с декларация, в която се изразяват "съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда". Очевидно под "органи с репресивна власт" се визират - Сметната палата, НАП и КПКОНПИ. Независимите одитори, защото наложиха глоба на председателя на ВКС заради отказа му да подаде имуществена декларация за 2016 г., Агенцията за приходите - защото е извършила пълна данъчна ревизия, установила недекларирани доходи от семейството на Лозан Панов за над 100 000 лв., а Антикорупционната комисия - защото разполага с доклада от резултата от ревизията и все още не е обявила какви последващи действия ще предприеме. Не е известно и решението на Софийския районен съд (СРС), пред който Панов обжалва глобата си от 1000 лв. за неподадената декларация, която може да се окаже първопричината за предсрочното прекратяване на мандата му.

Единствената изненада от избора на Управителен съвет на ССБ се оказва рокада на един от членовете му, която се е случила в последния момент. На мястото на номинираната съдийка от Районен съд-Луковит Владислава Цариградска (досегашен член на Контролния съвет на ССБ), в управителното тяло влиза съдия Петко Петков от Софийския районен съд, който бе заместник на провалилия се правосъден министър Христо Иванов. Член на УС е станал и съдия Красимир Мазгалов, когото номиниралата го Нели Куцкова високо цени заради активността в "гугъл-групата" на ССБ, дори и когато е бил командирован като съдия в Косово.

На сайта на ССБ (за разлика от други години) не са публикувани и отчет на УС на ССБ, както и финансов отчет за дейността на организацията.

Лозан Панов (в гръб) стигнал до събранието на ССБ през "козя пътечка":

Нели Куцкова (в гръб) и Атанас Атанасов преди началото на Годишното отчетно-изборно събрание на ССБ:

В понеделник на сайта на ССБ бяха публикувани две снимки от Годишното събрание на организацията:

Още по темата

Има данни, че българско гражданство е предоставяно и на чужденци с криминално минало

Предишна новина

България чака указания от Брюксел за трудовия стаж по време на майчинство

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 25
  Мизансцената, а ? | нерегистриран
  1
  0

  Клиенталата - олигарси, чужди фондации и силните на деня мачовци в МС. ССБ е като пощенска кутия за поръчките и най-вече финансирането под благовидния предлог "за повишаване квалификацията".. Ама криви сметки на криви капи Калпакчиеви. Това въобще не е корупция. Това меценатство за развитието на българското съдебно изкуство в оправдателна насока когато трябва и обратното - в осъдителна когато ПАК трябва.

 2. 24
  Ха ха ха ха ха ха ха ха | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #13 от ""В ИМЕТО НА НАРОДА" с Тереза Орловски | нерегистриран":
  Hardcore. Спиращи дъха сцени с най-добрите български съдии. Мизансцена. Черен лебед. Дълбоко приглушена червена светлина... Липса на мотиви... Двете каки... Як кетчър... Здраво пъшкане което предизвиква завист дори в най-закоравелите американски софт изпълнители в жанра... на края всички са щастливи излизайки триумфално пред парадния вход на Съдебната палата. Нискобюдетен.

  Нискобюджетен, а! Цялата милата, родната, съдебната продукция ГЪЛТА 630 млн., а отбраната няма 1,2 млрд., което е все едно американската съдебна власт да ГЪЛТА половината от бюджета на Пентагона! Продукцията наистина е СТРАШНА и съвсем скоро ще срещне на 101% неодобрението на публиката. НАИСТИНА МНОГО ЯКО! Важното е, че на младини Жозеф Дол отскал в съседна Германия да се наслаждава на истинско ПОРНО, та затова и сега тази продукция среща (полу)одобрението на Брюксел, демек от 6 критерия са изпълнени /частично/ 3 и това о точно 3 с два минуса или на релси, ама "композицията" минава с режисурата на Баце, сценистите във ВСС-то от ССБ-то и изпълненията на КОНПИрите.

 3. 23
  Помним! | нерегистриран
  10
  -2

  Той този така влезе и в Апелативния съд-през задния вход и с подскок от РС в АС, а не с конкурс. Обясненията му пред Общото събрание на съдиите за избор на членове за ВСС беше повече от жалко:председателят на районния съд му заявил, че нямало да види кариерно израстване. Не можа да обясни какво зависи от председател на един РС за повишението на съдия в по-висок по степен съд. Жалка работа, сесебейска.

 4. 22
  Марко | нерегистриран
  16
  -2

  Честито и успешно!  Разделението и бързото кариерно израстване на някои членове на ССБ отврати останалите магистрати от тях.  Определено не е достатъчно да си само добър магистрат,ако нямаш подкрепата на определени лобита вътре и вън от т.нар."съдебна система".  Дано пък на Калин най-после да му е "увряла главата" и да помисли и за всички останали,а не както обикновено за "нашите"...

 5. 21
  М.Георгиева | нерегистриран
  14
  -22

  Калпакчиев е достоен човек.Има куража да говори в прав текст за проблемите на съдебната власт.Надявам се,че ще промени практиката да се борят за овладяване на ключови длъжности.

 6. 20
  ЦИРК БАЛКАНСКИ | нерегистриран
  12
  -7

  Е нема такива смешници, е нема такива съдии, е нема толкоз онеправдаща съдебна система.. хем си плащаш, хем си кашляш братко мили..

 7. 19
  Уикилийкс | нерегистриран
  10
  -4

  Който се смее последен, се смее най-добре! Ще поживеем, ще чуем истинските мотиви за оправдателната, ще се посмеем от сърце...

 8. 18
  Баба Яга Кучкова | нерегистриран
  12
  -7

  Чада Мои! С проявения героизъм този уикенд Вий се издигнахте мъдро във висините за цялото прогресивно човечество. Вечна памет. АМИН

 9. 17
  пиколото на хотела | нерегистриран
  19
  -12

  Като чета тая статия, почвам да се питам, абе аз в същия хотел ли работя?!Какви храсти, какви кози пътеки, какъв санитарен възел и заден вход?Списващата секта въобще идвала ли е в хотела ни???Хотела има само 1 единствен вход и това е централния !То и от снимките си личи колко са "изгонени" журналисти.Питам се само, защо списвачите не са излезли пред входа да снимат , ами са се крили зад кашпата на входа?От страх или защото нямате очи да застанете срещу честни, почтени и вече и публично регистрирали като членове на ССБ съдии??!И да плюете и да вмирисвате атмосферата с подобни жълтении, ССБ е най-голямата регистрирана и призната и в ЕС и по света съдийска и магистратска организация в страната, повече от 2 пъти е членската й маса от прокурорската.Ако това е секта, то какво остава за останалите съюзи и така нар. организации на магистрати с 2,3 и дори 4 пъти по-малка членска маса, без провеждани събрания и подобни публични избори?! Успех на съдия Калпакчиев-достоен, почтен, честен , независим магистрат и не на последно място, не е гнила ябълка, нещо което най-много самоизяжда и влудява поръчковите пеевски списвачи!:))

 10. 16
  Тереза Орловски | нерегистриран
  12
  -9

  ... през задния вход... ха ха ха... изключително оригинално и изцяло в духа /на колене/ на Истанбулската конфекция на нашите, мили, родни, български джендъри. Пардон - съдии.

 11. 15
  | нерегистриран
  16
  -9
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Статията и монтажчето под нея , разбира се , за поръчкови и тенденциозни . Обаче Калпакчиев си го заслужава , а ССБ наистина се превръща в затворена секта на "посветени" . Само за 7-8 години авторитетът на ССБ се срина и дори в СГС не могат да съберат повече от 20-30 ултраси . Съдиите не са тъпанари и видяха какво се случва по конкурсите и при управлението на съда - как се лансират роднини и приятели. "Не ме гледай какво говоря - виж ме какво правя". Жалко , ССБ беше истинска съдийска организация ….поне така си мислехме в началото .

  ССБ е една обикновена политическа партия и което е интересно има структури по месторабота , което беше отменено за БКП още 1990 г . Защо е партия ? Има самодоволен елит , които обира парсата и грантовете независимо дали партията печели или губи избори . Има малко , но твърди РЕАЛНИ членове , които се навъртат около елита и се надяват нещо да намажат от това , че са членове . Постоят , постоят и като видят , че нямат далавера мигрират към други организации и проекти . Накрая остава сивата на маса на тези , които са членове и електорат - и те не знаят защо - било по инерция , било заради някой купон или защото не следят нещата в дълбочина .  И както се случва във всички политически партии - благата са за малцина , твърдият електорат постепенно намалява , електоратът спада и партията отива в забвение ….ССБ се топи , в това няма съмнение , и избирането на Калпакчиев е част от тенденцията за маргинализиране ….

 12. 14
  | нерегистриран
  20
  -9

  Статията и монтажчето под нея , разбира се , за поръчкови и тенденциозни . Обаче Калпакчиев си го заслужава , а ССБ наистина се превръща в затворена секта на "посветени" . Само за 7-8 години авторитетът на ССБ се срина и дори в СГС не могат да съберат повече от 20-30 ултраси . Съдиите не са тъпанари и видяха какво се случва по конкурсите и при управлението на съда - как се лансират роднини и приятели. "Не ме гледай какво говоря - виж ме какво правя". Жалко , ССБ беше истинска съдийска организация ….поне така си мислехме в началото .

 13. 13
  "В ИМЕТО НА НАРОДА" с Тереза Орловски | нерегистриран
  11
  -8

  Hardcore. Спиращи дъха сцени с най-добрите български съдии. Мизансцена. Черен лебед. Дълбоко приглушена червена светлина... Липса на мотиви... Двете каки... Як кетчър... Здраво пъшкане което предизвиква завист дори в най-закоравелите американски софт изпълнители в жанра... на края всички са щастливи излизайки триумфално пред парадния вход на Съдебната палата. Нискобюдетен.

 14. 12
  С чего начинается Родина? | нерегистриран
  14
  -5

  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ за съюзните съдебни безсребърници АМИН

 15. 10
  Магнитски идеее | нерегистриран
  24
  -11

  Страх тресе свинете. Хапят и грухтят в отчаяние и ужас от наближаващото възмездие.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.