Калин Калпакчиев подготвя пуч срещу ВСС заради отнемането на управлението на Съдебната палата от Лозан Панов

Калин Калпакчиев подготвя пуч срещу ВСС заради отнемането на управлението на Съдебната палата от Лозан Панов
Председателят на ССБ Калин Калпакчиев, снимка:БГНЕС/архив

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Софийски апелативен съд (САС) Калин Калпакчиев подготвя пуч срещу Висшия съдебен съвет (ВСС), който е напът тази седмица да отнеме управлението на Съдебната палата в столицата от правомощията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, научи "Правен свят".

Въпросът за прекратяването на стопанисването на Съдебната палата от страна на Панов бе обсъден за първи път миналата седмица на заседанието на Пленума на кадровия орган, като мнозинството от членовете му се обединиха, че задачата трябва да бъде възложена на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Предстои повторен дебат по темата този четвъртък, като причините кадровиците да поискат да отнемат това задължение от председателя на ВКС е придобилият огромен обществен отзвук скандал със заснемането на клипа с голите момичета и гангстерските сцени именно в сградата на Съдебната палата.

Според източници на "Правен свят" в палатата, бившият член на ВСС и настоящ съдия Калин Калпакчиев е стартирал подписка сред магистрати и служители, настоявайки тя да бъде подписана от всички уведомени за нея, с която се цели разубеждаването на Пленума от подобно решение.

Деликатното в случая е, че голяма част работещите в Съдебната палата, които са притискани от председателя на ССБ да подпишат подписката, са в пряка кариерна зависимост от председателя на ВКС. Такива, например са съдии от САС и колеги на Калпакчиев, както и магистрати от СГС, които са били командировани от Панов, или предстоят решения за професионалното им развитие от Съдийската колегия, която той също председателства. Не по-малко чувствително е отношението на съдебните служители с председателя на ВКС, голяма част от които вече имат горчив опит с чистките, които той инициира през 2017 година.

"Правен свят" се опита да се свърже с председателя на ССБ Калин Калпакчиев за коментар относно организираното събитие, но безуспешно. Така за причините и възможните последици от евентуален отказ на съдии и служители да положат параф върху подписката, остава само да гадаем. 

Още по темата

Председателят на ВКС бламира опитите на ВСС за връщане към нормалността в съдилищата

Предишна новина

Осем души отиват на съд за телефонни измами

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 34
  До № 32 | нерегистриран
  2
  0

  Болезнено прав сте.От анализа който правите, мисля че сте колега съдия.Боли ме и ме е срам за състоянието в което се намира правораздаването в Съдебната палата, на всички нива. А преди години не беше така.Тогава нямаше НИП, нямаше директор като това недоразумение - М.ТАЧЕВА. Беше огромна грешка на бившия ВСС, да избере един районен съдия каквато е била това й е магистратския стаж и то има няма 4 години, от колегите от Варна знаем що за юрист е била.За сметка на това има други способности. На този си пост изпълнява изцяло политиката на ССБ, умело манипулиране на младшите съдиите, създаване велико самочувствие на правни корифеи можещи и знаеши млади хора правни теоретици и бъдещи докторанти. Това се вижда и по съдебните им актове.За съжаление председателите на възивните състави подписват всичко, нямат време да поправят, младшите дори не могат и да докладват. Отивайки в СРС,претупват делата и съдиите в СГС отново нямат време да се задълбочат,само някои състави го правят и оттам нагоре недоразуменията продължават.Малка част от тези очевидни пропуски могат да се поправят по реда на касацията.

 2. 32
  | нерегистриран
  2
  0

  Дали ще е Калпака или някой от обучаваните и продали се последователи няма значение. Тук изобщо не иде реч за отмъщение, а за осъзнаване от младшите - защото те са основната таргет група...( хората с жизнен опит и практика в професията, обвързана с този опит не им се връзват) В НИП помпат младшите с такова самочувствие, че и през ум не им минава, че са жертва на добре регулиран процес и че знанията им няма да бъдат употребени за нищо добро... и това осъзнаване не става нито със злоба, нито с отмъщение, а с осмисляне... отпор не срещу държавата, а срещу това да бъдат употребени за конюнктурни нужди на съмнителни икономически кръгове, от които до момента нищо добро за България не е дошло.

 3. 26
  | нерегистриран
  1
  0

  A, забравих за култовото...отмъщението се сервира охладено

 4. 25
  До 15 | нерегистриран
  3
  -1

  Защо не се говореше, когато се триеха коментари срещу калин, юлия ковачева, кума на мая манолова, тогава все още много червена, а сега се плаче с горчиви сълзи. Просто скъпи плачещи, ви го връщат с ,, вашите камъни по вашите глави,,,ама всичко, вкл. И случайното разпределение, и връщането все още предстои.....с вашите камъни....вие си очаквайте следващите камъчета!!!

 5. 24
  | нерегистриран
  2
  0

  Снимката на № 17 не бе ли за наградата на ХК през 2016 г. когато КАЛПАКЧИЕВ яростно защитаване ПЕТКО ПОПОВ, който настоявал точно КАЛИН да бъде награден,тогава на заседание на ВСС имаше нападки между онези които са били против ПОПОВ в НИП, а КАЛПАКЧИЕВ яростно го защитаваше,имаше и уговорка между двамата,сам ПЕТКО беше казал пред свои,че КАЛИН има ангажимент и трябва да му върне жеста.Тогава включиха и съдията КОРНЕЗОВА в играта,тя написа едно толкова объркано решение, в полза на ПЕТКО ПОПОВ,което естествено беше отменено от ВАС!!!

 6. 22
  | нерегистриран
  2
  0

  До N17 Не само майките- оставят си децата, семействата от вернист към спонсорите и от страх от това, което са направили. Не зная как още им се връзват хората- горките младши...

 7. 21
  Хахаха | нерегистриран
  5
  -7

  На това лице му гледаме цирковете вече трети Съвет. Слага си двама, трима членове и управляват съвета.

  Е... Ти Държавата

 8. 19
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 18
  Не го понасям но | нерегистриран
  5
  -3

  Ами прав е!

 10. 17
  Смартбюти | нерегистриран
  9
  -8

  Джок Калпакфриймън си е гьонсурат по призвание и няма какво да му се възхищаваме. Щом дедо Шори плаща и собствената си майка ще заплюят мамините гугутки от паважната шайка.[[_86666_]]

 11. 16
  Сталкер | нерегистриран
  7
  0

  Kalaydjieva, не се коси, например модераторите се ужасяват от транскрипции на кирилица, както и от неудобни въпроси за благи меценати. И въобще са в ужас, да не би нарицаемата персона да се докачи нещо на тях. Но има и по-лошо - пълно изчезване, като 1

 12. 15
  пешеходец | нерегистриран
  13
  -4

  Ей, Празен свят, върнете коментарите от 2 до 10. Не се крийте като мишки. Дайте да видим какво са написали колегите. Аз съм солидарен с № 14, за разлика от него аз прочетох статията ви, но съжалявам, изгубих си времето. Не трийте коментарите, вие сте единствените, които правите това. Бъдете здрави.

 13. 14
  Майтапчии | нерегистриран
  13
  -5

  На мен веднъж ми изтриха така един ироничен коментар в статията, където беше отразено, че състав на САС е потвърдил домашния арест на Йоан Матев. Бях писал, че за зла участ не се е паднал Калин Калпакчиев, че да имат повод да го оплюят пак.

  Обичам ви, Правен свят! Големи сте сладури!  П.П. Така и не прочетох тази статия и нямам намерение да я чета. Загуба на време е.

 14. 13
  | нерегистриран
  7
  -8

  Коментарите, които бяха изтрити съдържаха призив ССБ да разкрият истинските си източници на финансиране на екскурзиите си и проектите си (до физически лица), а не този маскарад с Фондациите... Ама това странно защо явно е притеснително :) Ама те нещата са ясни за всички още от времето, в което компроментираният Йонко Грозев, секретарствайки в партията на Кунева, пишеше обилни защити на Мирослава Тодорова на сайта на Хелзинския комитет :) :) :)

 15. 12
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  10
  -1

  Какво ли ще да е съдържал коментар № 1, ако коментари 2-10 са заличени "защото съдържали вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица"?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.