Калина Чапкънова става говорител на Прокурорската колегия

Калина Чапкънова става говорител на Прокурорската колегия
Калина Чапкънова, снимка:БГНЕС/архив

Кадровикът Калина Чапкънова става говорител на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това решиха кадровиците на последното си заседание преди летните отпуски.

Чапкънова заема мястото на напусналата кадровия орган Даниела Машева, която стана зам.-главен прокурор. Освен говорител на Колегията, кадровикът ще влезе и в състава на Екипа за реакция при възникване на криза.

Междувременно, Прокурорската колегия единодушно допусна прокурор Евгени Иванов до процедурата за избор на нов член на ВСС, отново на мястото на Машева, която бе избрана от професионалната квота.

В началото на седмицата стана ясна и концепцията на Евгени Иванов за бъдещето му членство в кадровия орган. Тя се отличава с няколко особено интересни идеи, като тези за реформи в методите за поощряване и наказване на обвинителите, следователите и дори съдиите, както и за кардинални промени в наказателноправната уредба и изчистване на формализма от досъдебната фаза на процеса. „Наблюдава се отсъствие на чувство за постижение и лично професионално израстване, което се проявява още и като продължителен престой на място в заеманата длъжност при висока квалификация за нея. При реално постигнати резултати от съдиите, прокурорите и следователите отсъства признание. В много случаи то е неневременно или не в необходимата степен, което следва да се промени, като постиженията бъдат подкрепени със съответния вид награда по реда и начина указан в закона. Дори се наблюдава липса на обратна връзка за постиженията и резултатите на конкретен магистрат или по конкретно дело. Всичко това води до демотивация на магистратите поради липса на професионална изява“, посочва в концепцията си той.

„При определяне на нормата за натовареност на магистратите в отделните органи на съдебна власт при образуването и разглеждането на делата в досъдебната, както и в съдебната им фаза следва да бъде взето предвид инфраструктурното, демографското, културното, криминогенното и социално-икономическото отношение на районите на отделните органи на съдебна власт“, предлага Иванов.

Процедурата по избор на нов член на кадровия орган е запланувана за 19 и 26 септември.

Румен Боев е легенда, обединиха се от Прокурорската колегия и го пенсионираха с благодарности

Предишна новина

МВР стриктно пази живота на екипа на „Антикорупционен фонд“

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 10
  Баш Майстора | нерегистриран
  1
  0

  Азе си пека дупето на Росенец, пък вие си протестирайте ... будали с будалите! На вас - само агент Буда ви се полага, белким се събуди Лъвът Балкански от сън отомански.

 2. 8
  Вартоломей Вселенски, доктор на БСУ | нерегистриран
  1
  -3

  Пък и красива.

 3. 7
  | нерегистриран
  1
  -2

  Красавица е

 4. 6
  **************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  от ПУЦ-а | нерегистриран
  9
  -1

  Само Левски!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.