Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова са в комисиите, които ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища

Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова са в комисиите, които ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища
Снимката е илюстративна.

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Апелативен съд - София Калин Калпакчиев, неговата съпруга – Елизабет Петрова-Калпакчиева, която е съдия в същия съд, както и Весислава Иванова, член на съдебния състав на Калпакчиев и бивш изпълнителен секретар на ССБ, са сред членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кои магистрати могат да бъдат повишени в окръжните съдилища. Това се разбира от публикуваните на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) поименни състави на комисиите. Изборът им е станал чрез "случаен подбор".
 
В началото на лятото Съдийската колегия на кадровия орган обяви 46 свободни места за съдии в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях трябва да бъдат заети от магистрати от районно ниво, по 10% са предвидени за кандидати по преместване и за първоначално назначаване. Подалите заявления за участие в конкурса са 550.
 
Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са членове на комисията, която ще определи 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат повишени от районно в окръжно ниво. Подадените заявления за участие в конкретната процедура са 168. Изборът на Калпакчиев и Иванова става в контекста на силно негативния обществен отзвук от решението им да пуснат предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, както и на фона на данните за наличието на свързаности между двамата членове на съдебния състав и убиеца.
 
Макар на пръв поглед всичко да е плод на "случайност", присъствието на представители на настоящото и предходното ръководства на ССБ може да постави под съмнение обективността на решенията на комисията, особено сред тези участващи в конкурса съдии, които не членуват в конкретната съсловна организация. При Калпакчиев има и още два проблемни момента – той ще оценява кандидати за окръжно ниво, при положение, че никога не е правораздавал на такова. Председателят на ССБ е сред малцината магистрати у нас, които "прескачат" едно ниво при кариерното си изграстване – от магистрат в Софийския районен съд (СРС) Калпакчиев директно влиза в Апелативен съд – София. Това се е случило след дълго лобиране в полза на Калпакчиев, призна преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев. Наред с това Калпакчиев едва от две години отново е част от Софийския апелативен съд (САС), тъй като преди това в продължение на пет години беше член на предходния състав на ВСС и не е участвал пряко в правораздавателната дейност. Законовото изискване към кандидатите за повишаване е да имат уседналост на последната заемана длъжност в съответния орган на съдебната власт минимум 3 години, за да са достатъчно добре запознати с работата на определеното ниво и практически да са преминали през повече казуси с фактическа и правна сложност. Подобно изискване към членовете на комисиите, които ги оценяват, очевидно липсва.
 
Разбира се, във всеки момент Калпакчиев може да си направи отвод и да бъде заместен от друг магистрат. В конкретната ситуация това е Владимир Астарджиев от САС, който при това не е член на ССБ.
 
Куриозно е, но не друг, а именно съпругата на Калпакчиев – съдия Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишаване. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще оценява желаещите да станат граждански съдии в окръжните съдилища. Съпругата на председателя на ССБ е член на съсловната организация и също е съдия в Апелативния съд в столицата, а комисията ще определя 8 граждански съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.
 
Множеството съвпадения в един напълно рутинен конкурс показват наличието на тежки обвързаности в съдебната власт, които често са причина и за порочните кадрови решения, а оттам и за срива на доверието в правосъдието. 
 

Правителството иска затягане на режима на гражданството по натурализация

Предишна новина

Муле на телефонните измамници от Ветово пътувало до Румъния с касапите от Негован

Следваща новина

Коментари

45 Коментара

 1. 53
  частица | нерегистриран
  1
  0

  Конкурсите чрез устни изпити са по – бързи, но дават възможност за повишаване САМО на тези, които по – добре се изразяват устно. Има обаче и такива, които при изписването на решения и мотиви са доста усърдни. Така след като изпитите бяха устни, няма лошо за същия такъв период занапред да са и по документи.  За да е справедлив /ОБЕКТИВЕН/ обаче конкурса по документи, трябва да се промени формата на същия. За да се постигне баланс, е удачно вместо по три акта, да се представят поне по четири такива /определени от кандидата/, а тези на случаен принцип да са поне 5.  Сега определените на случаен принцип три акта са твърде малко, ЗАЩОТО ИМЕННО ТЕ СА ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА КРАЙНАТА ОЦЕНКА - на един кандидат може да се изтеглят САМО ОТМЕНЕНИ или изменени актове, а НА ДРУГ САМО ПОТВЪРДЕНИ/.  Така конкурса при настоящите правила зависи от СЛУЧАЙНОСТТА.  При положение, че се увеличи броя на проверяваните актове, е вероятно в някаква степен, че пълните шестици няма да са многобройни, ако всяка грешка, непълнота или пропуск се оценяват.  Не може обаче да се изполва оценката от атестацията, защото тази оценка е изготвена от различни атестиращи органи, за различни периоди от време, а конкурса се провежда от комисия, която лично оценява качествата на кандидатите.

 2. 52
  Колега | нерегистриран
  16
  -10

  Калинщината превзема системата! Това е!

 3. 51
  До 50 | нерегистриран
  13
  -4

  Тъкмо разгледах списъка с допуснатите кандидати за повишаване във ВАС!Ами не е трудно да се досетим коя е съпругата, особено като видим фамилията й, което едва ли е само съвпадение!

 4. 50
  конфликт на интереси | нерегистриран
  15
  -4
  До коментар #48 от "До 39 | нерегистриран":
  Сега да видим, дали по примерът на Калпакчийски, съпругата на член от сегашния ВСС, ще я класират като успешен кандидат във Върховен административен съд?!Ето как, който е видял от Калпака и красивата му съпруга/от Руси/, живеещ наблизо до дунавския град, ама може и с някой братчед от южна България, на някой от съпрузите, сега се опитва да се възползва по същия начин!И, Ето хоп и ..директно във ВАС от дълбокото село, пък после и мъжо, а той але....хоп, и той в СОФИЯТА голема!Пък баламурниците да бачкат на село!Е, нямат право да ходят в София!На мен ми е интересно, кой, аджеба, уреди мъжо на съпругата, който е от дълбоката провинция, за член на ВСС?Някой, дали знае?!

  да му се невидяло!нямам време от писане на дела.Я кажи кои са тия гълъбчета

 5. 49
  бау бау | нерегистриран
  19
  -22

  Ех, ех, ех... хайде спрете се - само ССБ и Калпакчиев са ви виновни. Някои май виждат сламката в очите на другите, а не виждат гредата в своите... Голяма работа, че не сте спечелили някакъв тъп конкурс. Ще го преживеете. Редно ли е поименно да плюете колегите си? Помислете, някой ден ако и вие спечелите конкурс и някой започне да ви плюе така анонимно, добре ли ще се чувствате?!?! Иначе цялата държава се разкъсва от скандали, а след две седмици ВСС ще се опита да ни натресе поредния милиционер за главен прокурор, но за това нито дума не обелвате... В крайна сметка светът не се върти около вашите болни, кариерни амбиции. Научете се да поемате отговорност и да вземате принципни и смели решения, а не само да се спотайвате като мишки и да треперите да не засегнете някой влиятелен "фактор", че току виж на следващия конкурс сте си отрязали и минималния шанс за добро класиране. Тогава нещата ще започнат сами да се подреждат...

 6. 48
  До 39 | нерегистриран
  18
  -8

  Сега да видим, дали по примерът на Калпакчийски, съпругата на член от сегашния ВСС, ще я класират като успешен кандидат във Върховен административен съд?!Ето как, който е видял от Калпака и красивата му съпруга/от Руси/, живеещ наблизо до дунавския град, ама може и с някой братчед от южна България, на някой от съпрузите, сега се опитва да се възползва по същия начин!И, Ето хоп и ..директно във ВАС от дълбокото село, пък после и мъжо, а той але....хоп, и той в СОФИЯТА голема!Пък баламурниците да бачкат на село!Е, нямат право да ходят в София!На мен ми е интересно, кой, аджеба, уреди мъжо на съпругата, който е от дълбоката провинция, за член на ВСС?Някой, дали знае?!

 7. 46
  11 11 11 | нерегистриран
  27
  -11

  Досега всички конкурсни комисии се представляват от членове на съюза на съдиите- Белазелков, Мариана Костава, Албена Бонева- те са като краста!Навсякъде са! И по класациите ще ги познаете- на челните места са винаги техните подбрани хора. Отбор "юнаци"- Десислава Попколева, Таня Орешарова, Мария Райкинска, а бе "отличници" !

 8. 45
  Смешки | нерегистриран
  16
  -6
  До коментар #43 от " | нерегистриран":
  E , то не става толкова бързо . Трябва да навъртиш стаж , да се домогнеш до властимащите и да им се подмазваш с години . Който не е гнуслив - да тръгва по пътечката , за да му тече "стаж".

  Значи ССБ се подмазва на властимащите, така ли? Голям смях

 9. 44
  Връзка с главния мозък? | нерегистриран
  19
  -17
  До коментар #32 от " | нерегистриран":
  Всички, които не са членове на ССБ, могат да искат отвод на членовете на конкурсните комисии, особено на Калин Калпакчиев и Весиславка. Недаването на отвод е процесуално основание за обжалване, а пък във ВАС-ще видим. Може делото да не се падне на видни ССБейци, където и там се намират. Така, че това е единствения шанс на всички, които не са членове на ССБ, не се подписват под подписки, не се подмазват на умните и красивите. Нищо не зависи от ВСС, така че близост с членове на ВСС е безсмислено. Не знам защо в конкурсните комисии са изключени и административните ръководители, все едно са прокажени или по точно, за да се каже-ВСЯ ВЛАСТ ССБ! С ОТВОД на състава, може да имате някакъв шанс

  А аз, като съм член на ССБ и участвам в конкурс, да искам отвод на всеки от комисията, който не е член на организацията ли? Хайде стига с тези простотии! Не само да си член на ССБ, но и да те подозират, че симпатизираш на организацията, е противопоказно за всякакво кариерно развитие - примери, колкото искаш, най-вече в скорошни процедури за избор на председатели на съдилища. А иначе си плюйте, колкото искате в жълто-кафявите медии и клакьорите им.

 10. 43
  | нерегистриран
  12
  -9
  До коментар #41 от "Сенекъв | нерегистриран":
  Като е толкова яко, станете и вие членове на ССБ, кво чакате? Пускате си молба утре, след няколко дни ви приемат и после ще сте на първите места в класирането. О, свещена простота!

  E , то не става толкова бързо . Трябва да навъртиш стаж , да се домогнеш до властимащите и да им се подмазваш с години . Който не е гнуслив - да тръгва по пътечката , за да му тече "стаж".

 11. 42
  | нерегистриран
  29
  -7
  До коментар #39 от " | нерегистриран":
  Трябва семейство Калпакчиеви да се отведат, ако имат грам разум и съвест, с оглед недоверието на огромната част от българското обществото към професионалните и моралните им качества. Не бива да се забравя и как жената на Калпакчиев премина скорострелно две нива от СРС, през СГС до САС, изпитвана от назначени от съпруга й комисии, докато той беше във ВСС, което е пример за явстващ непотизъм.

  Морал по себебейски . Калпакчиев го играе "опозиция" в предния ВСС , но не напуска поста , а същият порочен /според него/ ВСС гласува жена му за апелативен съдия . По време на гласуването Калпакчиев морално напуска заседанието , за да отиде да си купи баничка с боза и да се върне след 10 минути .  Никой от ССБ не си прави отвод от участие в конкурсна комисия , ако ще и брат си и сестра си да изпитва . Този лансиран от кукловодите във ВКС подход отдавна е дал резултати в самия ВКС . Там половината съдии са заедно с жени и любовници , с баба си и дядо си , често постовете се и наследяват и се въртят около едни и същи стари юридически фамилии …. А какво да правим ние с гайдите ?

 12. 41
  Сенекъв | нерегистриран
  12
  -14

  Като е толкова яко, станете и вие членове на ССБ, кво чакате? Пускате си молба утре, след няколко дни ви приемат и после ще сте на първите места в класирането. О, свещена простота!

 13. 40
  Това очевидно не е сайт за юристи | нерегистриран
  12
  -10

  а за популисти с политическа шизофренност и алчна властомания, сочеща към пари

 14. 39
  | нерегистриран
  23
  -14

  Трябва семейство Калпакчиеви да се отведат, ако имат грам разум и съвест, с оглед недоверието на огромната част от българското обществото към професионалните и моралните им качества. Не бива да се забравя и как жената на Калпакчиев премина скорострелно две нива от СРС, през СГС до САС, изпитвана от назначени от съпруга й комисии, докато той беше във ВСС, което е пример за явстващ непотизъм.

 15. 38
  | нерегистриран
  17
  -4
  До коментар #27 от "бау бау | нерегистриран":
  Така е, не го отричам. Че не се задава революция отдолу е ясно. Поне засега... Повечето си натискат парцалите и мълчаливо се надява да се харесат на по-горните, за да бъдат евентуално командировани и след това да спечелят конкурс за повишаване. Затова трябва да се говори по темата, за да могат най-накрая хората да се осъзнаят - няма толкова много места, че всички да бъдат повишени. Долу работата е много и винаги ще трябват много хора за нея. Някои, колкото и да са кадърни, ще се задържат доста дълго на тръстиката и ще работят много и за малко пари. Това се отнася и за по-младите магистрати, които тепърва навлизат в системата и дълго ще отнасят бая работа. Не може едни /мнозинството/ да бъдат грозно експлоатирани, а други да си клатят краката и от нямане на работа да затъпяват и да творят откровени глупости по горните инстанции, а да получават двойно и тройно по-високи заплати. Въпросът постоянно ще го повдигам и дано и други да започнат да правят това. И надявам се в следващия ВСС да бъдат избрани само хора, които гарантират да работят за постигането на поне някаква подобна справедливост в системата.

  На теория би трябвало съдиите "от тръстиката" да се събудят , но не се получава . Докато са млади - вярват в глупости и си налягат парцалите , като остарея и прогледнат - вече са твърде отчаяни , за да предприемат каквото и да е . ВСС няма смисъл да ги коментираме - сбирщина от политически назначения и изпитани комбинатори и апаратчици . Мислеха ли съдиите с главния мозък като гласуваха за съдии от ВКС да влязат във ВСС ? Представителите на съдебната аристокрация да правят ...реформи . Да бе , да .  Особено вредна напоследък е и псевдоорганизацията ССБ . Има много съдии , които си въобразяват , че тя "защитава техните интереси". Аз този филм съм го гледал в реалния сектор - и там има псевдосиндикалисти , които се репчат на публични места , а всъщност са най-големите подлоги на работодателите и само гледат да се облажат . Освен това какво реално получаваме от участието на ССБ-ейци във ВСС освен постоянни и непродуктивни скандали ? Нищо не се случва и всичко постоянно се отлага . Отделно и ССБ-ейците много добре се уреждат . Подтисната е реалната съпротива срещу ВСС . Може би е време за някой нелегален синдикат , но вярвай ми - той няма да е "в схемата" и ще бъде смачкан за дни ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.